Advertorial

Χρυσός: Καταλύτης στην εξέλιξη της ανθρωπότητας

Το σπουδαίο μέταλλο που έχει εφαρμογές από την ιατρική και την έρευνα, έως την τεχνολογία και το περιβάλλον

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Χρυσός». Μία λέξη που έχει γίνει συνώνυμο με οτιδήποτε έχει τεράστια αξία. Καθόλου άδικα, καθώς οι ιδιότητές του τον καθιστούν ως ένα μέταλλο απαραίτητο για το σύγχρονο τρόπο ζωής. Όχι μόνο στην παραγωγή κοσμημάτων, αλλά σχεδόν σε κάθε έκφραση και σε κάθε βήμα του ανθρώπου.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 ο όγκος του χρυσού που παράγεται κάθε χρόνο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί και η ποσότητα χρυσού που αγοράζεται ετησίως έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί. Τα παγκόσμια αποθέματα χρυσού υπερβαίνουν τους 100.000 τόνους, ενώ η ετήσια παγκόσμια παραγωγή χρυσού τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται μεταξύ 2.500 και 2.700 τόνους.

Σε επίπεδο Ε.Ε. η μεγαλύτερη παραγωγή χρυσού πραγματοποιείται στη Σουηδία και τη Φινλανδία με 10 μεταλλεία χρυσού σε λειτουργία. Το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό μεταλλείο χρυσού βρίσκεται στην Κίτιλα της Φιλανδικής Λαπωνίας με εκτιμώμενα αποθέματα που ξεπερνούν τα 3 εκατ. ουγκιές χρυσού και ετήσια παραγωγή 150.000 ουγκιές.

Στη χώρα μας, το μεταλλευτικό δυναμικό της περιοχής μεταξύ Ολυμπιάδας, Βαρβάρας, Σκουριών και Στρατωνίου στη ΒΑ Χαλκιδική κατατάσσεται ως ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης με συνολικά αποθέματα 160 τόνους χρυσού, 2.000 τόνους αργύρου, 1,5 εκατομμύριο τόνους μολύβδου και ψευδαργύρου και πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους χαλκού. Στην περιοχή αυτή της Χαλκιδικής, η Ελληνικός Χρυσός λειτουργεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, προκειμένου να προσφέρει καθημερινά το πολύτιμο αγαθό των μετάλλων στους ανθρώπους, με σεβασμό στην τοπική κοινωνία και εφαρμόζοντας τα υψηλότερα πρότυπα περιβαλλοντικής ασφάλειας.

Οι εφαρμογές του χρυσού σήμερα: Γιατί τον έχουμε ανάγκη

Ο ευρωπαϊκός χρυσός είναι κρίσιμης σημασίας για τη βιομηχανική παραγωγή της Ε.Ε. και ιδιαίτερα για την παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Οι ιδιότητες του χρυσού τον καθιστούν ένα απίστευτα σταθερό και ανθεκτικό μέταλλο, απαραίτητο για το σύγχρονο τρόπο ζωής και κυρίως για την εξέλιξη διαφορετικών  επιστημονικών πεδίων (ιατρική, έρευνα, τεχνολογία, περιβάλλον), που φυσικά δεν περιορίζεται στην παραγωγή κοσμημάτων.

Είναι αξιοσημείωτο πως η εργαστηριακή ένωση πολύ μικρών μορίων χρυσού με DNA έχει δημιουργήσει νέες μικροσκοπικές δομές που επιτρέπουν μια ευρεία κλίμακα έρευνας, θεραπείας και διαγνωστικών δυνατοτήτων σε τομείς όπως η βιοχημεία, η γενετική και η ιατρική.   

Ειδικότερα, κομβικής σημασίας είναι η χρήση του μετάλλου στην  καταπολέμηση του καρκίνου με εφαρμογή της νανοτεχνολογίας περνά μέσα από τα νέα λέιζερ διάχυσης χρυσού, τα οποία δημιουργούν μεγάλη ένταση και το απαιτούμενο μήκος κύματος αναζητά και καταστρέφει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να προξενεί βλάβες σε υγιή γειτονικά κύτταρα. Εξαιρετικά χρήσιμος και στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Ο χρυσός χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας από τη δεκαετία του ’20 και αποτελεί τη βασική θεραπεία από τη δεκαετία του ’60.

Πέραν της ιατρικής, η αντανακλαστική ιδιότητα του χρυσού βελτιώνει την ενεργειακή απόδοση και δίνει στις κατασκευές μια νέα προοπτική αποτελεσματικής μόνωσης, μέσω της αντανάκλασης της ηλιακής ακτινοβολίας, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο κατασκευές φιλικές προς το περιβάλλον. Στο ίδιο πλαίσιο, η χρήση νανοσωματιδίων χρυσού στους καταλυτικούς μετατροπείς μειώνει τις επιβλαβείς εκπομπές μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος.

Περισσότερες εφαρμογές του χρυσού σήμερα μπορείτε να δείτε στο www.tosopolytima.gr