«Καλώς ήρθατε στο Βέλγιο». Ένα Βέλγιο τόσο κοντινό όσο το Παλαιό Ψυχικό. Εκεί, στην Παράσχου 1, μας καλωσόρισε στο δικό του μικρό Βέλγιο η αυτού εξοχότης κ. Μαρκ Βαν Nτεν Ρεκ, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Βέλγο πρέσβη στην Αθήνα. Το βράδυ της 15ης Ιουνίου και με έκλειψη σελήνης, στον κήπο της οικίας του Βέλγου πρέσβη δεν έκλεισαν διπλωματικές συμφωνίες, ως είθισται. Αντιθέτως δόθηκε μια σκληρή μάχη για τον αφρό της πιο διάσημης premium lager μπίρας του Βελγίου. Δεκαπέντε μπάρμεν από όλη την Ελλάδα διαγωνίστηκαν για την ανάδειξη του καλύτερου Έλληνα Draught Master 2011 της Stella Artois. Πρωταγωνιστής της εκδήλωσης ήταν, βέβαια, η Stella Artois, η οποία έρεε άφθονη για τους καλεσμένους. Η Stella Artois καθιέρωσε το Βέλγιο στην παγκόσμια αγορά ζυθοποιίας.
Αντικείμενο διαγωνισμού
Στόχος του διαγωνισμού, ο οποίος διοργανώνεται από την ΑΜΒΥΞ ΑΕ υπό την αιγίδα της ΕΜΕ, είναι η βράβευση του καλύτερου draught beer tender σύμφωνα με την «ιεροτελεστία» των εννέα βημάτων σερβιρίσματος της Stella Artois. Ο διαγωνισμός είχε χρώμα Ελλάδας – ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα. Συμμετείχαν μπάρμεν από την Αττική, την Πελοπόννησο, ακόμα και από την Ήπειρο. Κρίθηκαν από μια τετραμελή επιτροπή με επίτιμο καλεσμένο τον beer master trainer της ζυθοποιίας ABI InBev, Frederik Broeckhoven. Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια επίδειξη του απόλυτου σερβιρίσματος της μπίρας από τον Βέλγο beer master trainer. Μετά από μια μάχη με ισοβαθμίες, σασπένς και πολλή μουσική, νικητής αναδείχθηκε ο Σταύρος Λαμπρινίδης. «Τι σημαίνει για μένα η διάκριση; Είναι καταρχάς μια αναγνώριση των ικανοτήτων μου ως μπάρμαν και λάτρη της μπίρας» δήλωσε στην A.V. ο νικητής και πρόσθεσε: «Από εδώ και πέρα με περιμένουν συνεχείς προπονήσεις». Επόμενη πρόκληση για τον Σταύρο Λαμπρινίδη είναι ο παγκόσμιος διαγωνισμός της Stella Artois, ο οποίος διοργανώνεται φέτος στο Μπουένος Άιρες.
Τα 9 βήματα της Stella
1. Η εξάγνιση: Το αυθεντικό και ιδιαίτερο ποτήρι της Stella Artois πρέπει να πλυθεί και να ξεπλυθεί με καθαρό, δροσερό νερό για να αποκτήσει την ίδια θερμοκρασία με την μπίρα (περίπου 3°C).
2. Η θυσία: Ο μπάρμαν ανοίγει την κάνουλα με μια απότομη κίνηση και αφήνει να τρέξει η μπίρα που έχει παραμείνει στην κάνουλα. Έτσι εξασφαλίζεται πως η κάθε σταγόνα Stella Artois είναι φρέσκια.
3. Η αλχημεία ξεκινά: Το ποτήρι της Stella Artois κρατιέται ακριβώς κάτω από την κάνουλα σε γωνία 45°, χωρίς να αγγίζει η κάνουλα το ποτήρι. Αυτό επιτρέπει στην μπίρα να ρέει περιστροφικά στα τοιχώματα του ποτηριού, δημιουργώντας τη σωστή αναλογία μπίρας και αφρού.
4. Η κεφαλή: (ή ίσως πιο σωστά «η κορόνα») Ισιώνοντας και χαμηλώνοντας το ποτήρι δημιουργείται με φυσικό τρόπο αφρός, που λειτουργεί ως προστατευτικό στρώμα για την μπίρα. Αυτό το στρώμα συγκρατεί το διοξείδιο του άνθρακα και βοηθά να διατηρηθεί η γεύση και το άρωμα της μπίρας.
5. Η απομάκρυνση: Ο μπάρμαν κλείνει την κάνουλα με μια γρήγορη κίνηση και απομακρύνει το ποτήρι, προκειμένου να μην πέσουν επιπλέον σταγόνες μπίρας και χαλάσουν τον αφρό.
6. Ο αποκεφαλισμός: Ενώ ο αφρός υπερχειλίζει από το χείλος του ποτηριού, κόβεται απαλά με ένα μαχαίρι σε γωνία 45°. Η κίνηση αυτή απομακρύνει τις μεγαλύτερες φυσαλίδες, που σκάνε εύκολα και εξαφανίζουν τον προστατευτικό αφρό.
7. Η κρίση: (Ο κανόνας των 2 δακτύλων) Η σωστή ποσότητα αφρού έχει ύψος 3 εκατοστών ή δύο δαχτύλων. Έτσι, δημιουργείται ένα προστατευτικό στρώμα ανάμεσα στην μπίρα και την ατμόσφαιρα, που προστατεύει την μπίρα από το να ξεθυμάνει.
8. Η κάθαρση: O τελικός καθαρισμός του ποτηριού, όπου καθαρίζεται ο πάτος και τα πλαϊνά του ποτηριού βυθίζοντάς το σε δροσερό νερό.
9. Η απονομή: Τέλος, η Stella Artois σερβίρεται πάνω σε ένα καθαρό υποπότηρο, ενώ συνοδεύεται από το σταγονοδέκτη στη βάση του ποτηριού και, πάντα, με το λογότυπο προς τον πελάτη.