- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Αν ο Μαρκ Γουάντι, του μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας «Άνθρωπος στον Άρη», ήταν αληθινός θα έβλεπε αυτό ακριβώς το ηλιοβασίλεμα. Τώρα χάρη στο Curiosity της NASA βλέπουμε ένα ηλιοβασίλεμα πέρα για πέρα αληθινό, όπως θα το έβλεπε ο ήρωας ενός μυθιστορήματος, 225* εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τoν πλανήτη που ζούμε.
Κατά την 956η Sol (έτσι λέγεται η μέρα του πλανήτη Άρη*), το Curiosity βρέθηκε στο σωστό σημείο την κατάλληλη στιγμή και έστειλε αυτές τις τέσσερις φωτογραφίες του εκπληκτικού μπλε ηλιοβασιλέματος, στον κατά τα άλλα Κόκκινο Πλανήτη.
Στο space.com έβαλαν και μουσική.
Και για να το κάνουμε ακόμα καλύτερο, η Γαλλίδα φωτογράφος και ενθουσιώδης με το διάστημα Damia Bouic, ανέβασε αυτή την εκπληκτική φωτογραφία όπου συγκρίνει το ηλιοβασίλεμα σε Γη και Άρη, με τον τίτλο «Δύο κόσμοι, ένας ήλιος». Η ιδέα της είναι μαγική.
Να τονίσουμε ότι το Curiosity στέλνει τις φωτογραφίες ασπρόμαυρες αλλά τις συνοδεύει με τις κατάλληλες πληροφορίες (Bayer matrix) ώστε να μπορούμε να τις «φέρουμε» στο πραγματικό χρώμα. Διαβάστε περισσότερα για την διαδικασία εδώ.
Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση για τη ζωή στον Άρη, η επιστημονική φαντασία για ακόμα μία φορά έχει δώσει τη λύση. Το βιβλίο του Andy Weir, Άνθρωπος στον Άρη, κυκλοφορεί στα ελληνικά (Εκδόσεις Παπαδόπουλος) και κάθε του σελίδα είναι ένα παράθυρο -πραγματικά- σε έναν άλλο κόσμο. Επιστήμη και χιούμορ είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός.
*Sol: Η ημέρα στον Άρη έχει διάρκεια 2,7% μεγαλύτερη σε σχέση με την ημέρα της Γης.
*225 εκ. χλμ.: Η απόσταση μεταξύ Γης και Άρη προφανώς μεταβάλλεται. Κυμαίνεται μεταξύ 54,6 εκ. χλμ. και 401 εκ.χλμ. Η μέση απόσταση είναι 225 εκ. χλμ.