- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Mark Davis: Ο άνθρωπος πίσω από τα emojis
Ο 63χρονος που επιλέγει κάθε χρόνο τα νέα σύμβολα της πιο διεθνοποιημένης γλώσσας
Μιλάμε βέβαια για αυτές τις μικρές πολύχρωμες εικονίτσες που έχουν κυριαρχήσει στην επικοινωνία στα κοινωνικά δίκτυα και τις εφαρμογές επικοινωνίας. Για κάθε νέο emoji λοιπόν που βγαίνει στην πιάτσα, έχουν προηγηθεί εκατοντάδες άλλα που έχουν απορριφθεί και δεκάδες ώρες συνεδριάσεων στις πιο χλιδάτες αίθουσες συσκέψεων της Silicon Valley. Βασικά όμως έχει προηγηθεί η έγκριση του Mark Davis, ενός αμερικάνου 63 ετών που ζει στη Ζυρίχη και δουλεύει παντού.
Είναι συνιδρυτής και πρόεδρος της εταιρίας Unicode Consortium, μίας εταιρίας που ψηφίζει για τα νέα emojis που θα μπουν στη λίστα των διαθέσιμων συμβόλων κάθε χρόνο. Με ποια κριτήρια όμως επιλέγει τελικά ο ίδιος τα emojis που αξίζει να λανσαριστούν, και να περάσουν σε unicode – δηλαδή κοινό κώδικα για τις περισσότερες συσκευές που χρησιμοποιούμε; Ο Mark Davis σε πρόσφατη συνέντευξή του στους Times απαντά: «Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν για το αν κάποια πρόταση για νέο emoji θα έχει επιτυχία. Μάλλον ο πιο σημαντικός είναι να μπορεί αυτός που το προτείνει να τεκμηριώσει γιατί θα είναι χρήσιμο και θα έχει επιτυχία. Ένας άλλος παράγοντας είναι το πόσο ξεκάθαρο είναι αυτό που απεικονίζει, αν δεν μπορείς να έχεις μία σαφή εικόνα δηλαδή να πεις “αυτός είναι γιατρός ή αυτό είναι παέλια ή χάμπουργκερ”, η πρόταση δεν έχει ενδιαφέρον».
Δεν κυκλοφορούν πολλά στοιχεία για τον χαρακτήρα και την προσωπική ζωή του Davis αλλά ξέρουμε ήδη ότι είναι φαν του macchiato, τόσο φαν ώστε έδωσε το όνομά του και στην προσωπική του ιστοσελίδα (http://www.macchiato.com). Επίσης ξέρουμε ότι δεν ψηφίζει ρεπουμπλικάνους και μισεί τον Donald Trump. Και αυτό το μάθαμε γιατί εξηγώντας ποιο είναι το αγαπημένο του emoji από την φετινή φουρνιά (το facepalm) ανέφερε ότι είναι μία από τις πιο κλασικές κινήσεις που κάνει τελευταία ιδίως όταν ακούει πόσο καλά πάει ο Trump ως υποψήφιος. Το αμετάφραστο facepalm είναι η κίνηση με το χέρι στο πρόσωπο που θα λέγαμε και απελπισία (δείτε εδώ τη λίστα με τα φιναλίστ emojis του 2016).
Όσο για την επαγγελματική του πορεία, γνωρίζουμε ότι μετά τις σπουδές στα Μαθηματικά (που κατέληξαν σε διδακτορικό στην Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ) έχει εργαστεί στις μεγαλύτερες εταιρίες όπως Apple, IBM, Google κλπ. Όνειρό του είναι όλες οι γλώσσες που μιλιούνται στον πλανήτη να μπορούν να κωδικοποιηθούν και να γράφονται και να αναγνωρίζονται από όλους. Και αυτό – εκτός από τα emoji – προσπαθεί να κάνει η εταιρία του Unicode Consortium. Όπως εξηγεί ο ίδιος βασικός στόχος της εταιρίας είναι να υποστηριχθούν οι γλώσσες του κόσμου και σημειώνει ότι φέτος θα προστεθούν 7000 νέοι χαρακτήρες εκ των οποίων μόνο οι 70 είναι emoji.
Πόσα όμως είναι συνολικά αυτά τα διάσημα emojis; Σε συνέντευξή του σε εφημερίδα του Λος Άντζελες πριν λίγες μέρες, ο Davis απαντά ότι αυτή τη στιγμή είναι 1,624 και οι προτάσεις αμέτρητες. Όπου και αν μιλά δεν σταματά να επιμένει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να υποβάλει την δική του πρόταση και μάλιστα είναι και δωρεάν. Απλώς ο Davis θυμίζει ότι η διαδικασία υποβολής ενός νέου emoji δεν είναι τόσο απλή όσο ίσως φαίνεται, χρειάζεται σωστή και πλήρης τεκμηρίωση. Όπως έχει πει χαρακτηριστικά «Δεν αρκεί κάποιος να γράψει ότι προτείνει ένα emoji μεθυσμένου γιατί πολλοί φίλοι του θα το χρησιμοποιήσουν, χρειάζεται να μας πείσεις ότι θα είναι ένα χρήσιμο και πετυχημένο εργαλείο, να φτιάξεις ένα ασπρόμαυρο προσχέδιο κλπ». Αν πιστεύεις ότι απευθύνεται σε σένα και πραγματικά ενδιαφέρεσαι, εδώ μπορείς να βρεις τη διαδικασία, τους χρόνους και τους όρους για να υποβάλεις την δική σου emoji-πρόταση.
Αν κάποιος τώρα δεν γνωρίζει τι είναι τα emojis ή δείχνει να σνομπάρει την όλη διαδικασία, στείλτον να διαβάσει την φετινή «Λέξη της χρονιάς 2015» του Λεξικού της Οξφόρδης που για πρώτη φορά στην ιστορία δεν διάλεξε λέξη κανονική αλλά μία εικόνα. Συγκεκριμένα, την κλασική εικόνα του ξεκαρδίσματος ή επίσημα «Face with Tears of Joy», δηλαδή πρόσωπο με δάκρυα χαράς.
ΒΡΕΣ ΤΟΝ MARK DAVIS
Ακολούθησε τον στο twitter. Διάβαζέ τον στην προσωπική του ιστοσελίδα. Πρόσθεσέ τον στου κύκλους στου στο google+. Παρακολούθησε τα βίντεο στο κανάλι του στο youtube. Κάνε τον φίλο ή ακολούθησέ τον στο facebook.
ΜΑΘΕ ΚΑΙ ΠΑΙΞ'ΤΟ ΕΞΥΠΝΟΣ
Διάβασε εδώ για το tweet της Χίλαρι Κλίντον που ζήτησε από φοιτητές να απαντήσουν με 3 emojis.
Κάνε το τεστ του blog του Λεξικού της Οξφόρδης για το πόσο καλά γνωρίζεις τα emojis.
Μελέτησε την επίσημη ολοκληρωμένη λίστα των emojis της Unicode.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Υπάρχει κίνδυνος να φανεί στημένο» ανέφερε
Οι λάτρεις της ταινίας του Τιμ Μπάρτον θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη διάσημη έπαυλη
Η viral αντίδραση και οι μπουνιές του παίκτη των Χόρνετς
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Λόγια που ακούστηκαν δημοσίως στην Αθήνα
Τα συν και πλην της εβδομάδας από τη Σταυρούλα Παναγιωτάκη
Η Νεφέλη Μεγκ σχολιάζει την επικαιρότητα σε πρώτο και τελευταίο βαθμό
Τον τυλίγει προσεκτικά και τον βάζει στην τσάντα του
Ποιος είναι ο άνθρωπος πίσω από το επιτυχημένο χιουμοριστικό account στα social media
Απασχόληση των παιδιών στο γήπεδο, τσεκ
Μια GenZ και ένας Millennial διαφωνούν για τα πάντα
Φωτογραφήθηκε με παίκτες της Μπαρτσελόνα
Πόσο θα δίνατε για μια νύχτα στο σπίτι της οικογένειας Μπάιερς;
«Αυτό που ακούω δεν μου αρέσει»
Κοστίζει 11 ευρώ και τυλίγεται με μεγάλη δυσκολία
«Πρέπει να διασκεδάσω τα παιδιά μου»
Οι σκηνές που μοιράζεται από τη ζωή στη φύση, με τις κατσίκες και το άλογό της, κάνουν τον γύρο του TikTok
Οι φωτογραφίες του 17χρονου έγιναν γρήγορα viral!
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.