

Η Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (EWG) δίνει κάθε χρόνο στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τα πιο «βρόμικα» και πιο «καθαρά» φρούτα και λαχανικά, δηλαδή αυτά με τα μεγαλύτερα ή λιγότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Η έκθεση, η οποία γίνεται κατ' εντολή του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, βασίστηκε στα αποτελέσματα αναλύσεων σε περισσότερα από 35.000 δείγματα φρούτων και λαχανικών.
Και για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια η φράουλα «εκτόπισε» το μήλο από την πρώτη θέση της «βρόμικης ντουζίνας». Οι λαχταριστές φράουλες είναι πιθανότατα -περισσότερο από κάθε άλλο φρέσκο φρούτο- μολυσμένες με υπολείμματα φυτοφαρμάκων ακόμα και όταν καθαρίζονται και συσκευάζονται.
Σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, στο 98% των φραουλών που εξετάστηκαν, βρέθηκαν κάποιας μορφής υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Το EWG αναφέρει ότι ο μέσος αμερικανός καταναλώνει 3,5 κιλά φρέσκων φραουλών κάθε χρόνο. Το πρόβλημα είναι ότι τα φρούτα αυτά περιέχουν χημικές ουσίες «που συνδέονται με καρκίνους και στειρότητα ή που έχουν απαγορευθεί στην Ευρώπη». Η οργάνωση προτείνει να τρώμε φράουλες, αλλά και τα υπόλοιπα «βρόμικα» φρούτα και λαχανικά που συμπεριλαμβάνονται ταν είναι προϊόντα οργανικής καλλιέργειας.
Η βρόμικη δωδεκάδα και ο νέος «ύποπτος»
1. Φράουλες
2. Μήλα
3. Νεκταρίνια
4. Ροδάκινα
5. Σέλερυ
6. Σταφύλια
7. Κεράσια
8. Σπανάκι
9. Ντομάτες
10. Πιπεριές
11. Ντοματίνια
12. Αγγούρια
Φέτος, η λίστα «Dirty Dozen» περιλαμβάνει κι έναν 13ο «ύποπτο»: τις καυτερές πιπεριές. Κάποιες βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί με εντομοκτόνα τοξικά για το ανθρώπινο νευρικό σύστημα. Η οργάνωση συνιστά σε όσους καταναλώνουν συχνά καυτερές πιπεριές να αγοράζουν βιολογικές κι αν δεν μπορούν, τουλάχιστον να τις μαγειρεύουν πρώτα καθώς έτσι μειώνονται αισθητά τα επίπεδα παρασιτοκτόνου.
Τα 15 καθαρά
1. Αβοκάντο
2. Καλαμπόκι
3. Ανανάς
4. Λάχανο
5. Κατεψυγμένος αρακάς
6. Κρεμμύδια
7. Σπαράγγια
8. Μάνγκο
9. Παπάγια
10. Ακτινίδιο
11. Μελιτζάνα
12. Πεπόνι χάνεϊντιου
13. Γκρέηπφρουτ
14. Πεπόνι Κανταλούπε
15. Κουνουπίδι
Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα, econews, η βρόμικη 12άδα του EWG είναι αμφιλεγόμενης αξιοπιστίας και αποτελεί αντικείμενο διαμάχης με την Συμμαχία για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία να υποστηρίζει ότι τα υπολείμματα που ανακαλύφθηκαν στα τρόφιμα «δεν αποτελούν κίνδυνο για τα τρόφιμα» στις ΗΠΑ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η λοίμωξη μπορεί να γίνει δυνητικά πολύ επικίνδυνη
Γόνατα, ισχία, αστράγαλοι, ώμοι και αγκώνες οι πιο ευάλωτες αρθρώσεις
Μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου
Η κουζίνα ένας από τους συχνότερους χώρους όπου γίνονται τραυματισμοί των ματιών
Αδιανόητες πριν από μερικές δεκαετίες οι εξελίξεις στην ιατρική
Τι διαπιστώθηκε μετά τη χορήγησή τους σε ασθενείς
Τι αναφέρει σχετική έρευνα
Η αρχή του κακού των διατροφικών διαταραχών μπορεί να βρίσκεται στη σχέση με τη μητέρα μας
Σε ποιους ασθενείς μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο
Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον - 11 Απριλίου
6 γνωστοί κωμικοί μοιράζονται τις προσωπικές τους εμπειρίες
Πρώτη θέση στη λίστα Best Workplaces™ for Women Hellas
Οι προϊοντικές σειρές που διακρίθηκαν
Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης: 24-30 Απριλίου
Νέα μελέτη δείχνει ότι η αύξηση της σεροτονίνης στο επιθήλιο του εντέρου βελτιώνει τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης σε μελέτες σε ζώα
Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από δοκιμές του mavoglurant - Τι έδειξαν κλινικές μελέτες
Τα λάθη που εκθέτουν την πλειονότητα των σεξουαλικά δραστήριων ανδρών σε μεγάλο κίνδυνο
«Υγιείς αφετηρίες, ελπιδοφόρο μέλλον»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.