- CITY GUIDE
- PODCAST
-
31°
Η μεγαλύτερη τάση είναι το ελληνικό κρασί
Τι πίνει ο Αθηναίος; Μιλώντας για τάσεις, και κυρίως πίνοντας ωραία κρασιά με τη Φωτεινή Παντζιά, ιδιοκτήτρια του κοσμαγάπητου wine bistro By the Glass.
«Το κρασί ήρθε για να μείνει! Είναι εδώ και χρόνια που ο κόσμος γύρισε την πλάτη στα “σκληρά” και στράφηκε στο κρασί. Αυτό συνέβη γιατί η κρίση απαίτησε πιο οικονομικές επιλογές – μ’ ένα μπουκάλι κρασί, που στοιχίζει πολύ πιο φτηνά από μια βότκα ή ένα ουίσκι, μπορεί μια παρέα να περάσει ένα ολόκληρο βράδυ ευχάριστα. Από την άλλη, οι Έλληνες έχουμε το κρασί στο DNA μας, είναι ένα αγαπημένο ποτό που βρίσκεται στο τραπέζι μας σχεδόν από πάντα. Κοντά σ’ αυτό, μεγάλο ρόλο έπαιξε και η αλματώδης εξέλιξη των ελληνικών οινοποιείων, η «έκρηξη», αν θέλετε, του ελληνικού κρασιού που σήμερα μας προμηθεύει συνεχώς με νέες πολύ ενδιαφέρουσες ετικέτες.
Ο Αθηναίος προτιμά κυρίως τα ελληνικά κρασιά, όχι μόνο γιατί πια είναι πολύ καλά, αλλά και γιατί αισθάνεται ότι έτσι βοηθάει την οικονομία της χώρας του. Αναζητά πάντα την πληροφορία αλλά και την εμπειρία, θέλει να δοκιμάζει όλα τα “νέα” που κυκλοφορούν, του αρέσουν πάντα τα αρωματικά –Μαλαγουζιά, Sauvignon–, τελευταία δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τις παλιές και ξεχασμένες ποικιλίες, μια τάση που επικρατεί και διεθνώς άλλωστε. Υπάρχουν και άλλες τάσεις που έρχονται "απ’ έξω", πάντα με λίγη καθυστέρηση. Αυτές είναι...
Αφρώδεις οίνοι. Παρότι παγκοσμίως είναι μεγάλη τάση, στην Ελλάδα –που πια κι εμείς έχουμε πολύ καλά δείγματα– πίνουμε αφρώδη κρασιά σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Θέλουμε λίγο καιρό ακόμη για να τα βάλουμε στο τραπέζι μας, στο φαγητό μας, στην καθημερινότητά μας.
Ροζέ. Αυτό μάλιστα! Ο κόσμος ζητάει πολύ τα ροζέ, οι ετικέτες έχουν αυξηθεί οπότε υπάρχουν και πολλά ωραία και ενδιαφέροντα για να δοκιμάσει κανείς. Ταιριάζουν με τη μεσογειακή κουζίνα και το καλοκαίρι, πίνονται με ευκολία στην παραλία, το απόγευμα, λύνουν το «πρόβλημα» του food pairing, μια και υποστηρίζουν καλύτερα τα πιάτα που μπαίνουν στη μέση. Αγαπημένα μου τα La Tour Melas, Κτήμα Λαζαρίδη, Esprit du Lac του Κυρ Γιάννη.
Ξεχασμένες ποικιλίες. Υπάρχει μια διεθνής τάση για αναβίωση των παλιών ποικιλιών κάθε οινοπαραγωγού χώρας. Και εδώ, οι Αθηναίοι δοκιμάζουν Κυδωνίτσα, Βηλάνα, Λιάτικο, Πλυτό, Λημνιώνα. Βest seller, και με εξαιρετικά δείγματα από πολλούς παραγωγούς, αναδεικνύεται η κρητική ποικιλία Βιδιανό. Αγαπημένο μου ο Άσπρος Λαγός του Δουλουφάκη.
Κρασιά χωρίς αλκοόλ. Υπάρχουν πολλοί που για διάφορους λόγους –δίαιτα, θεραπείες, δεν σηκώνουν το αλκοόλ– τα αναζητούν. Εμείς, στο By the Glass, έχουμε πολλά ωραία μη αλκοολούχα κρασιά του περίφημου οίκου Torres.
Easy drinking wines. Είναι τα “εύκολα”, συνήθως προσιτής τιμής κρασιά, αυτά που θα πιεις χαλαρά ένα απόγευμα ή που θα χρησιμοποιήσεις σε ένα κοκτέιλ κρασιού, κι αυτά –τα κοκτέιλ κρασιού–, αρχίζει ο κόσμος και τα ζητάει, ιδιαίτερα τώρα που είναι καλοκαίρι».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Τι καλύτερο από ένα δροσερό κοκτέιλ σε ταράτσα, για να ρίξει λίγο τη θερμοκρασία;
Tαξιδεύουμε στους αμπελώνες του Νέου Κόσμου, της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας δοκιμάζοντας κάποια από τις 100 προσεκτικά διαλεγμένες ετικέτες
Το «φυσικό αφρώδες» κρασί που θες να δοκιμάσεις
Το αγαπήσαµε γιατί όταν θέλουµε να οργανώσουµε ένα event, ένα πάρτι, µια εκδήλωση, ένα τραπέζι, είναι σωτήρι
Πάνω από 70 επιλογές σε επιλεγµένο χύµα κρασί από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, εφάµιλλο σε ποιότητα µε ονοµαστά εµφιαλωµένα και, µάλιστα, σε εξαιρετικές τιµές
Στο φετινό Athens Cocktail Festival, άφησε την περιέργειά σου να σε οδηγήσει στην ανακάλυψη των βραβευμένων χειροποίητων The Lost Explorer Mezcal
Το μεγαλύτερο φεστιβάλ για cocktails έρχεται στις 7 και 8 Ιουνίου
Τα ωραία κρασιά της οικογένειας Καραµήτρου
Mιλήσαμε με την Lesley Gracie, Master Distiller του Hendrick’s και τον Ally Martin, Global Brand Ambassador του brand για το νέο limited edition του Hendrick's, Grand Cabaret
Από τον Όμιλο Mitsis και την εταιρεία Aiolos
Σε εικοσιπέντε αγαπημένα bar σε όλη την Ελλάδα
Με το που κυκλοφόρησε πήρε στο Λονδίνο το χρυσό βραβείο
Από 10 έως 12 Μαΐου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων
Ένας ιδιαίτερος οινοπροορισμός στον Πειραιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.