- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Λένε ότι τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται. Τι κοινό μπορεί να έχει ο Einstein με τον Paul MacCartney και τον Leonardo da Vinci; Οι τρεις τους, όπως και πολλοί άλλοι στην επιστημονική και καλλιτεχνική σκηνή απείχαν από το κρέας.
Πολλοί πιστεύουν ότι η χορτοφαγία είναι μία πρόσφατη μόδα, κάτι το ακραίο, αλλά υπάρχουν δεδομένα που μας αποδεικνύουν ότι αυτός ο τρόπος ζωής έχει τις ρίζες του πολύ πίσω στον χρόνο. Ας ανιχνεύσουμε τις καταβολές του μέσα από τα γνωμικά κορυφαίων προσωπικοτήτων.
Πλούταρχος
«Το ότι δεν είναι στη φύση του ανθρώπου να τρώει κρέας φαίνεται
κατ' αρχάς από την κατασκευή του σώματος. Δεν υπάρχουν
προτεταμένα χείλη, μυτερά νύχια, κοφτερά δόντια, γερό στομάχι
και θερμή πνοή ικανή να μετατρέψει και να επεξεργαστεί τα βαριά
συστατικά του κρέατος. Αν υποστηρίζεις ότι είσαι φτιαγμένος για
τέτοιου είδους τροφή, πρώτα σκότωσε ο ίδιος αυτό που θέλεις να
φας, από μόνος σου, χωρίς να χρησιμοποιήσεις κοπίδι, ρόπαλο ή
πελέκι».
Πυθαγόρας
«Όσο ο άνθρωπος συνεχίζει να είναι ο άσπλαχνος καταστροφέας
των κατώτερων ζώντων όντων δεν θα γνωρίσει ποτέ υγεία και
ειρήνη. Γιατί όσο οι άνθρωποι κατασφάζουν τα ζώα, θα
σκοτώνουν ο ένας τον άλλο. Πράγματι, αυτός που σπείρει τον
καρπό του φόνου και του πόνου δεν μπορεί να δρέψει χαρά και
αγάπη».
Leonardo Da Vinci
«Θα έρθει η εποχή που άνθρωποι όπως εγώ θα κοιτάξουν την
δολοφονία των ζώων όπως τώρα κοιτάνε την δολοφονία
ανθρώπων».
Leo Tolstoy
«H κρεατοφαγία είναι απλά ανήθικη, επειδή συνεπάγεται μια
πράξη, που αντιτίθεται στα συναισθήματα της ηθικής, την πράξη
του σκοτώματος. Όταν ένας σκοτώνει, εξοντώνει μέσα του τις
υψηλότερες πνευματικές ικανότητες - την αγάπη και την
συμπάθεια για τις άλλες ζωντανές οντότητες και όταν καταπατά τα
συναισθήματά του, γίνεται σκληρός».
Mark Twain
«Δεν ενδιαφέρομαι να μάθω αν η ζωοτομία παράγει αποτελέσματα
που είναι επικερδές για το ανθρώπινο γένος ή όχι... Ο πόνος
που προκαλεί στα ζώα είναι η βάση της εχθρότητας μου».
Thomas Edison
«Η απουσία βίας οδηγεί στην υψηλότερη ηθική που είναι ο στόχος
όλης της εξέλιξης. Μέχρι να σταματήσουμε να βλάπτουμε όλα τα
άλλα όντα, είμαστε ακόμα άγριοι».
Mahatma Gandhi
«Το μεγαλείο ενός έθνους και η ηθική του πρόοδος μπορεί
να κριθεί από τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα ζώα του».
Albert Einstein
«Είναι άποψή μου πως ο χορτοφαγικός τρόπος ζωής με τα αγνά
φυσικά αποτελέσματά του στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση θα
επηρέαζε με τον πιο ευεργετικό τρόπο τη μοίρα της
ανθρωπότητας».
Paul McCartney
«Αν τα σφαγεία είχαν γυάλινους τοίχους, όλοι θα γίνονταν
χορτοφάγοι».
James Cameron
«Δεν είναι απαραίτητο να τρώνε τα ζώα, εμείς απλά επιλέγουμε .
είναι μια ηθική επιλογή που έχει μια τεράστια επίδραση στον
πλανήτη, την εξάντληση των πόρων και την καταστροφή της
βιόσφαιρας».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Βόλτες για ψώνια και μετά ραντεβού με τους φίλους
Λαμπερά ρεβεγιόν, γιορτινά δείπνα και ωραία κρασιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.