Αυτές είναι οι 10 πιο εθιστικές τροφές
Υπάρχει λόγος που ποτέ κανείς δεν έφαγε μόνο ένα πατατάκι…
Γνώριμη σκηνή: λες πως θα φας μόνο ένα κομμάτι πίτσα ή μόνο ένα πλακάκι σοκολάτα ή λίγο τυράκι, όσο ένα σπιρτόκουτο, αλλά πριν καν ολοκληρωθεί αυτή η, απόλυτης εγκράτειας, σκέψη στο μυαλό σου, έχεις φάει 6 κομμάτια πίτσα, όλη τη σοκολάτα και μισό κιλό κεφαλογραβιέρα…
Μην απελπίζεσαι, δεν είσαι ο μόνος. Και όποιος σου πει ότι δεν έχεις κανένα μέτρο, ότι είσαι αναίσθητος και λαίμαργος ή - πιο κομψά -λιχούδης, μπορείς να υπερασπιστείς τον εαυτό σου στηριζόμενος στις… επιστημονικές σου γνώσεις!
Μελέτες λοιπόν έδειξαν πως κάποιες τροφές είναι πιο εθιστικές από άλλες. Και, ναι, το έχεις καταλάβει, οι περισσότερες από αυτές τις τροφές έχουν μεγάλη περιεκτικότητα λιπαρών ή ζάχαρης (ή και τα δυο). Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν εθισμό, παρομοιάζοντας μάλιστα την επιθυμία για κάποιες από αυτές τις τροφές το ίδιο δυνατή με αυτή των ναρκωτικών, καθώς μπορεί εύκολα να οδηγήσει ακόμη και σε «υπερβολική δόση».
Στη συγκεκριμένη μελέτη ερευνήθηκαν οι επιδράσεις 35 διαφορετικών φαγητών και φυσικά το μπρόκολο δεν άνηκε σε αυτά που χαρακτηρίστηκαν ως άκρως εθιστικά.
Οι 10 πιο εθιστικές τροφές είναι:
- Πίτσα
- Σοκολάτα
- Πατατάκια
- Μπισκότα
- Παγωτό
- Τηγανιτές πατάτες
- Τσις-μπεργκερ
- Ανθρακούχα αναψυκτικά (όχι τα diet)
- Τούρτα
- Τυριά
Το τυρί, στη 10η θέση, είναι και το μοναδικό μη-επεξεργασμένο τρόφιμο της λίστας, ενώ το μπέικον ακολουθούσε λίγο πιο κάτω. Τα περισσότερα από τα τρόφιμα σε αυτή την κατηγορία όπως διαπιστώνεις, περιέχουν πολλά λιπαρά και υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα αλλά διασπώνται το ίδιο γρήγορα αφήνοντας ένα ανικανοποίητο αίσθημα πείνας.
Στην άλλη άκρη της ζυγαριάς, εκεί που φιγουράρουν το καστανό ρύζι και ο σολομός, τα τρόφιμα δεν περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες ούτε πρόσθετα λιπαρά. Ως το λιγότερο εθιστικό τρόφιμο μάλιστα, αναδεικνύεται το αγγούρι. (Πραγματικά τώρα, υπάρχει άνθρωπος που έχει νοιώσει λιγούρα για… αγγούρι;)
Τα 10 λιγότερο εθιστικά τρόφιμα είναι:
- Αγγούρι
- Καρότα
- Φασόλια
- Μήλα
- Καστανό ρύζι (μόνο του)
- Μπρόκολο
- Μπανάνες
- Σολομός
- Καλαμπόκι (χωρίς βούτυρο και αλάτι)
- Φράουλες
Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την «αποκωδικοποίηση» συγκεκριμένων τροφών και των ιδιοτήτων τους εκείνων που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα εθισμού, λέει η Δρ. Nicole Avena , μια από τους συντάκτες της μελέτης και βοηθός καθηγητή φαρμακολογίας και συστήματος ταξινόμησης φαρμάκων. Μια τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε να βελτιώσει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε περιπτώσεις παχυσαρκίας, υποστηρίζει. Σίγουρα δεν θα είναι τόσο εύκολο, δηλαδή απλά να αποφεύγουμε συγκεκριμένα τρόφιμα. Αντίθετα, θα πρέπει να υιοθετήσουμε παρόμοιες μεθόδους με εκείνες που χρησιμοποιούνται για το κόψιμο του καπνίσματος και των ναρκωτικών.
Αν λοιπόν, αντί για πίτσα το βράδυ, προτιμήσεις μπρόκολο με σολομό ή ένα μπολ καστανό ρύζι, ίσως καταφέρεις να σταματήσεις όταν νοιώσεις πως χόρτασες και επίσης, να μην χρειάζεται πια να μετράς τις μπουκιές σου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.