- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα αστέρια Michelin 2018
Όχι μόνο αστέρια Michelin, αλλά και…πιάτα για τα αθηναϊκά εστιατόρια
Ένα αστέρι Michelin είναι η ύψιστη επιβράβευση που μπορεί να λάβει ένα εστιατόριο. Ο ταξιδιωτικός οδηγός που κυκλοφορεί από το 1900 και που από το 1921 μοιράζει τα λαμπερά αστέρια του στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου θεωρείται ο πιο έγκυρος οδηγός στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή. Τέτοια είναι η δύναμή του που μπορεί να εξυψώσει ένα εστιατόριο στα ουράνια ή αντίθετα να το καταδικάσει δια παντός στην αφάνεια.
Το βράδυ της Δευτέρας στη Βουδαπέστη ο 37ος Οδηγός Michelin Main Cities of Europe παρουσίασε τα εστιατόρια της Ευρώπης που βραβεύτηκαν με αστέρι Michelin και ανάμεσα σε αυτά ήταν και πέντε εστιατόρια της Αθήνας. Όχι μόνο δεν είχαμε κάποια έκπληξη στα αθηναϊκά πράγματα, αντίθετα οι επαναλαμβανόμενες ακριβώς ίδιες βραβεύσεις όλα τα τελευταία χρόνια μας δημιουργούν, τουλάχιστον, βαρεμάρα... Και μάλιστα, σε μια εποχή που η «κινητικότητα» της αθηναϊκής εστιατορικής σκηνής είναι πραγματικά πολύ μεγάλη. Τα δύο τους αστέρια, λοιπόν, διατήρησαν η Σπονδή και το Funky Gourmet, από ένα η Hytra, το Botrini’s και το Βαρούλκο Seaside. Επίσης τη διάκριση Bib Gourmand διατήρησαν το Αθήρι, το Nolan και το Οικείο.
Όλα ίδια λοιπόν; Όχι ακριβώς. Υπάρχει και κάτι καινούργιο. Τη διάκριση Michelin Plate την οποία παίρνουν τα εστιατόρια του Οδηγού Michelin που δεν έχουν βραβευτεί με κάποιο αστέρι ή Bib Gourmand, αλλά ωστόσο αξίζουν μια θέση στον περιβόητο οδηγό. Σε αυτή την κατηγορία διακρίθηκαν 12 ελληνικά εστιατόρια: το GB Roof Garden, το Electra Roof Garden, το Premiere, το 2 Mazi, η Cookoovaya, το CTC, το Sushimou, η Kuzina, το Mama Tierra, το Vezene, το Άνετον και ο Παπαϊωάννου.
Τέλος, άλλη μία διάκριση που την χαιρόμαστε σαν να ανήκει στην Ελλάδα, αν και αφορά εστιατόριο που βρίσκεται στη Βιέννη, είναι το δεύτερο αστέρι Michelin (4 χρόνια μετά το πρώτο) που κέρδισε το ομώνυμο εστιατόριο του ελληνοαυστριακού σεφ Konstantin Filippou. Συγχαρητήρια σε όλους!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.