Οι Ιστοριες σας

Πεδίο του Άρεως: μετά την αθλιότητα τι;

Γράφει ο Δημήτρης Τσιαμπούρης, μέλος Επιτροπής Κατοίκων για το Πεδίο του Άρεως

115098-718271.jpg
Αναγνώστες
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
340803-709224.jpg

Δεν ζούμε σε μια όμορφη πόλη. Υπάρχουν όμως όμορφες γωνιές και δεν έχουμε την πολυτέλεια να τις καταστρέφουμε. Μια από τις πιο τραγικές περιπτώσεις είναι το Πάρκο του Πεδίου του Αρεως. Για πόσα ακόμη χρόνια θα το βλέπουμε σε αυτή την τραγική κατάσταση;

Το Πεδίο του Αρεως είναι 270 στρέμματα Παρκου στο κέντρο της Αθήνας σε μια ιδιαίτερα πολεοδομικά επιβαρυμένη και πυκνοκατοικημένη περιοχή ανάμεσα στα Πατήσια, την Κυψέλη, το Γκύζη και τα Εξάρχεια.

Μπαίνοντας στο Πάρκο από την κυρία είσοδο (Πλατεία Αιγύπτου) σε υποδέχεται η μυρωδιά ουρητηρίων και ένα παρτέρι πρασίνου δοσοληψίας ναρκωτικών.

Οσοι ζούσαν πριν από μερικές δεκαετίες στην Περιοχή, το θυμούνται σαν κέντρο χαράς, διασκέδασης και ζωής κυρίως για τις οικογένειες και τα παιδιά. Οι διαβάτες που εκινούντο στην περιοχή ή οι δικηγόροι που κατευθύνονταν προς τα δικαστήρια της Ευελπίδων, διάσχιζαν το Πάρκο, σαν μια ανάσα πρασίνου και χαράς στην πυκνοκατοικημένη πόλη.

Τι μεσολάβησε και φτάσαμε στο σημείο να προτιμούν όλοι να κινούνται στα πεζοδρόμια περιφερειακά του Πάρκου αντί να το διασχίζουν; Τι οδήγησε τους συνταξιούχους που σύχναζαν στο Πάρκο για τάβλι και κουβεντούλα να έχουν μετακινηθεί στην παρακείμενη τσιμεντένια Πλατεία Πρωτομαγιάς, πάνω από την υπογειοποιημένη πλέον οδό Μουστοξύδη, ανάμεσα στο Πάρκο και την Ευελπίδων, θεωρώντας το Πάρκο αφιλόξενο;

Μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης από την Πολιτεία στις διάφορες μορφές της, Νομαρχία, Περιφέρεια κλπ, μετά από πολλά εκατομμύρια που σπαταλήθηκαν, είμαστε πάλι στο σημείο μηδέν ή κάπου εκεί κοντά.

Οι παρεμβάσεις της Πολιτείας με την σημερινή μορφή της Περιφέρειας Αττικής εστιάζονται, περισσότερο σε εκδηλώσεις βιτρίνας και δελτία τύπου προς τα ΜΜΕ παρά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ουσίας, τα οποία με λίγα σχετικά χρήματα αλλά με πολύ μεράκι θα μπορούσαν να κάνουν το πάρκο βιώσιμο και πάλι ελκυστικό στους περίοικους και τους επισκέπτες.

Τι περιμένουμε σήμερα

Το Πάρκο, όπως και κάθε Πάρκο, χρειάζεται περιποίηση του πρασίνου, καθαριότητα και ασφάλεια.

Πράσινο: Το Πράσινο έχει εγκαταλειφθεί από δεκαετίες. Κατά την εργολαβία των 10 εκ. ευρώ του 2008 επί νομαρχίας Μπέη φυτεύτηκαν χιλιάδες θάμνοι και λουλούδια τα οποία στην συνέχεια εγκαταλείφθηκαν και μαράθηκαν αφού δεν είχε υπάρξει καμία πρόβλεψη για την συντήρησή τους! Πεταμένα χρήματα και ένα ακόμη στάδιο υποβάθμισης του Πάρκου.

Από τις αρχές του 2016 είναι σε εξέλιξη μια εξωτερική εργολαβία που κόβει τα μεγάλα και επικίνδυνα δένδρα και φυτεύει νέους θάμνους. Η εργολαβία τελειώνει τον Ιούλιο 2017 και δεν υπάρχει αυτή την στιγμή πρόβλεψη τι μέλλει γενέσθαι στην συνέχεια. Η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι όταν κατά την σχεδίαση του έργου δεν υπάρχει πρόβλεψη για την συνέχεια, απλά θα σπαταλούνται  για μια ακόμη φορά χρήματα χωρίς αποτέλεσμα. Στο άλλοτε ακμάζον φυτώριο του Πάρκου σήμερα ευδοκιμούν τα σκουπίδια και οι τσουκνίδες.

Το φυτώριο του Πεδίου του Άρεως σήμερα

Το φυτώριο του Πεδίου του Άρεως σήμεραΤο φυτώριο του Πεδίου του Άρεως σήμερα

Το φυτώριο του Πάρκου σήμερα

Καθαριότητα

Οι  δρόμοι του Πάρκου, καθαρίζονται δις εβδομαδιαίως από τον Δήμο Αθηναίων βάσει  άτυπης συμφωνίας Περιφέρειας-Δήμου το πλαίσιο της οποίας είναι άγνωστο, όπως και η διάρκειά της.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η απίστευτη βρωμιά μέσα στους χώρους του Πρασίνου (τα παρτέρια) με την  απέχθεια που προκαλεί ο από ετών μη καθαρισμός τους, όντας χώρος αφόδευσης, χρήσης ναρκωτικών και σεξουαλικών συνευρέσεων που συνδέονται με τον χώρο της πορνείας.

Συνήθεις εικόνες βρωμιάς στους χώρους του πρασίνου στο Πεδίον του Άρεως

Συνήθεις εικόνες βρωμιάς στους χώρους του πρασίνου στο Πεδίον του Άρεως

Συνήθεις εικόνες βρωμιάς στους χώρους του πρασίνου στο Πεδίον του Άρεως

Συνήθεις εικόνες βρωμιάς στους χώρους του πρασίνου στο Πεδίον του Άρεως

Συνήθεις εικόνες βρωμιάς στους χώρους του πρασίνου στο Πεδίον του Άρεως

Συνήθεις εικόνες βρωμιάς στους χώρους του πρασίνου στο Πεδίον του Άρεως

Συνήθεις εικόνες βρωμιάς στους χώρους του πρασίνου στο Πεδίον του Άρεως

Συνήθεις εικόνες βρωμιάς στους χώρους του πρασίνου

Εθελοντική εργασία καθαρισμού κατοίκων της περιοχής 

Τελικά πόση δουλειά είναι ο καθαρισμός του πράσινου στο Πεδίο του Άρεως;

Η Διεύθυνση του πάρκου θεωρεί το θέμα της διαχείρισης-καθαρίσματος τοων χώρων του πρασίνου τεράστιο και αδύνατον να λυθεί υπό τις παρούσες συνθήκες. Είναι όμως έτσι;

Τον Οκτώβριο 2016 ομάδα εθελοντών της Επιτροπής Κατοίκων για το Πεδίο του Αρεως καθάρισαν (ξεβρώμισαν καλύτερα), με πρωτοβουλία τους, ένα από τα 70 περίπου παρτέρια (χώροι πρασίνου ανάμεσα στους δρόμους) του Πάρκου. Οι εθελοντές κάτοικοι μάζεψαν τέσσερις μεγάλες σακούλες σκουπιδιών κυρίως με χαρτομάντιλα, προφυλακτικά, δεκάδες σύριγγες κλπ σε διάστημα 4 εργατοωρών.

Απέδειξαν ότι αναλογικά για τους 4 εργαζόμενους καθαριότητας της Διεύθυνσης του Πάρκου η δουλειά του καθαρίσματος όλων των παρτεριών του Πάρκου δεν είναι πάνω από 1,5 μήνες και χωρίς επιπλέον πόρους.

Στην συνέχεια ένας περιοδικός καθαρισμός θα μπορούσε να διατηρήσει το πάρκο επαρκώς καθαρό.

Η Περιφέρεια εμφανίστηκε να υιοθετεί την πρόταση της Επιτροπής κατοίκων, αλλά η Διεύθυνση του Πάρκου με διάφορες δικαιολογίες την παρέπεμψε στις καλένδες και η Περιφέρεια και πάλι αδρανεί. Υπάρχει πεποίθηση πλέον ότι οι αρμόδιοι έχουν πλέον εξοικειωθεί με την κατάσταση και έχουν αποδεχθεί ότι οι ακαθαρσίες στο πράσινο στα παρτέρια είναι φυσικό φαινόμενο...

Σημειωτέον ότι ο αριθμός εργαζομένων στο Πάρκο αυξήθηκε το 2016 από 6 άτομα σε 14. Ομως από τα 14 άτομα οι 7 είναι διοικητικοί υπάλληλοι οι οποίοι δεν εξέρχονται από τα γραφεία τους που βρίσκονται σε κτίριο μέσα στο Πάρκο.

Το Πάρκο χρειάζεται κηπουρούς και τεχνίτες που να είναι συνεχώς στους χώρους του πάρκου και τους ελάχιστους δυνατούς διοικητικούς υπαλλήλους. Προπάντων όμως χρειάζεται ενδιαφέρον και μεράκι που δεν φαίνεται να περισσεύει ώστε να καταφέρει να ξεκολλήσει τους υπάλληλους του Πάρκου από τα γραφεία τους.

Πριν τον καθαρισμό των εθελοντών στο Πεδίο του ΆρεωςΠριν τον καθαρισμό των εθελοντών στο Πεδίο του Άρεως

Πριν τον καθαρισμό των εθελοντών στο Πεδίο του Άρεως

Τέσσερεις σακούλες σκουπίδια από ένα μόνο παρτέρι μάζεψαν οι εθελοντες, κυρίως με χαρτομάντιλα, προφυλακτικά, σύριγγες κλπ

 Εθελοντής κατά το καθαρισμό του παρτεριού στο Πεδίο του Άρεως

 Εθελοντής κατά το καθαρισμό του παρτεριού

Φωτισμός

Κατά την εργολαβία 10 εκ. € επί νομαρχίας Μπέη 2008, αποφασίσθηκε ο φωτισμός να γίνει σε μεγάλο βαθμό χαμηλός. Οπως ήταν αυτονόητο τα φωτιστικά βανδαλίστηκαν και το πάρκο μετά την Δύση του ηλίου είναι σχεδόν σκοτεινό. Σημειωτέον ότι το Πάρκο παραμένει ανοιχτό μέχρι τις 11μμ που κλείνουν οι πόρτες. Η Επιτροπή Κατοίκων ζήτησε να τοποθετηθεί επαρκής υψηλός φωτισμός σε όλες τις κεντρικές αρτηρίες του Πάρκου σαν ελάχιστη υποδομή για την ασφάλεια των διερχομένων. Η Περιφέρεια αποφάσισε να γίνει στο μέλλον νέα εργολαβία και να ξαναφτιαχτεί ο χαμηλός φωτισμός. Πάλι πεταμένα χρήματα και προφανώς πάλι πλημμελής φωτισμός στο Πάρκο.

Τα «χαμηλά» φωτιστικά σήμερα στο Πεδίο του Άρεως

Τα «χαμηλά» φωτιστικά σήμερα

Τουαλέτες 

Το Πάρκο, εδώ και πάνω από μια δεκαετία είναι το Ουρητήριο-Αφοδευτήριο των επισκεπτών του Πάρκου, μονίμων και περαστικών, των ταξιτζήδων και του προσωπικού και των επιβατών του ΚΤΕΛ της οδού Μαυρομματαίων. Η σχετικές οσμές σε συνδυασμό με την βρωμιά στα παρτέρια δημιουργούν αποκρουστική εικόνα. Τα δύο υπάρχοντα κτίρια τουαλετών δεν λειτουργούν. Χημικές τουαλέτες εγκατέστησε η Περιφέρεια επί θητείας Σγουρού, αλλά απομακρύνθηκαν διότι, χωρίς συστηματικό έλεγχο και καθαρισμό τους έγιναν εστία ακαθαρσιών και μόλυνσης με αποτέλεσμα έκτοτε οι  επισκέπτες «λιπαίνουν» τον χώρο του πρασίνου.

Δυστυχώς δε έχει γίνει συνείδηση από τους αρμόδιους ότι τίποτα δεν λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο. Αν δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός με σαφώς καθορισμένες ευθύνες για την συστηματική παρακολούθηση και συντήρηση οποιουδήποτε δημόσιου έργου, τα αποτελέσματα θα είναι αυτά που βλέπουμε στο Πεδίο του Αρεως σήμερα.

Η μία από τις μόνιμες τουαλέτες του Πάρκου που έχει να λειτουργήσει από δεκαετίας. Η Επιτροπή θεωρεί ότι προϋπόθεση για να έχει νόημα να λειτουργήσει, όταν λειτουργήσει, είναι η μόνιμη παρουσία προσωπικού για έλεγχο και καθάρισμα.

Η Επιτροπή κατοίκων έχει προτείνει στην Περιφέρεια οι δύο μόνιμες τουαλέτες  να λειτουργήσουν όταν εξασφαλισθεί ο έλεγχος και η καθαριότητά τους. Ταυτόχρονα να τοποθετηθούν χημικές τουαλέτες σε όλες τις εισόδους του Πεδίου του Αρεως με συστηματικο έλεγχο και καθαρισμό με ευθύνη για τον έλεγχο και λειτουργία τους από την αρμόδια Διεύθυνση του πάρκου. Αναμένουμε...

Ασφάλεια 

Μετά από απόφαση της Πολιτείας (επί Υπουργείας Δημοσίας τάξεως Δένδια) αποφασίσθηκε η μετατροπή του Πεδίου του Αρεως  σε στέκι ναρκομανών ώστε αυτοί να κρυφτούν από το αστικό τοπίο (Πλατεία Βάθη, Τοσίτσα κλπ). Αυτό ήταν και το τελικό χτύπημα στο Πάρκο. Πλέον εκτός από χώρος πορνείας έγινε και χώρος διαμονής ναρκομανών, αγοράς και διακίνησης ναρκωτικών. Πλέον το Πάρκο, πλην του κεντρικού άξονα στο φως της ημέρας και αυτό με προσοχή, έγινε μη  προσπελάσιμο λόγω της εγκατεστημένης ανομίας και της επικινδυνότητας για τους  περίοικους, επισκέπτες κλπ.

Η Περιφέρεια από μέσα Δεκέμβρη 2016 αποφάσισε να εφαρμόσει απόφαση που είχε ληφθεί από ετών για κλείσιμο του πάρκου 11μμ-6πμ και την πρόσληψη εταιρείας security με συμβόλαιο 3ετίας. Η Η Επιτροπή κατοίκων επιδοκίμασε την τοποθέτηση προσωπικού ασφαλείας. Ομως έχει επιφυλάξεις ότι τα 3 άτομα ανά βάρδια δεν επαρκούν για όλον τον χώρο του Πάρκου με τις ιδιαίτερα επιβαρυμένες συνθήκες του από άποψη ασφαλείας.

Δυστυχώς αυτό αποδείχθηκε ήδη από τον πρώτο μήνα, όπου απλά η ασφάλεια διαχειρίζεται την παράνομη είσοδο αυτοκινήτων-μοτοσυκλετών στον χώρο. Επιπλέον έχουν εντολές να μην πλησιάζουν τους χρήστες ναρκωτικών!! Το σόϊ ασφάλεια είναι αυτή που απλά περιπολεί με αυτοκίνητο στους δρόμους του Πάρκου;

Η Επιτροπή ζήτησε τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα διπλασιασμό του προσωπικού αυτού με την υποχρέωσή τους να περιπολούν σε όλους τους χώρους του Πάρκου και όχι μόνο στις μεγάλες αρτηρίες.

Επιπλέον δεν είναι σαφές και πάλι ποια υπηρεσία της Περιφέρειας ελέγχει την εταιρεία security. Η Διεύθυνση του Πάρκου μας ενημέρωσε ότι δεν είναι αρμοδιότητά της. Τι είχες Μάη, τι είχα πάντα...

Τα κτίρια του Πεδίου του Άρεως 

Στο πάρκο ιστορικά υπήρχε το κτίριο Οικονομίδη από την πλευρά της οδού Ευελπίδων και το GreenPark από την πλευρά της οδού Μαυρομματαίων. Το GreenPark είναι σήμερα ένα εξαθλιωμένο πανβρώμικο κτίσμα, για το οποίο δεν υπάρχει κανένα σχέδιο.

Το ιστορικό Green Park σήμερα!

Το ιστορικό Green Park σήμερα!

Το ιστορικό Green Park σήμερα!

Το κτίριο Οικονομίδη ανακαινίστηκε και πρόκειται (ευελπιστούμε) να λειτουργήσει σύντομα ως κατάστημα εστίασης, καφετερία και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Αυτά είναι καλά νέα. Ομως ο διαγωνισμός δεν έχει ακόμη προκηρυχθεί. Οι προδιαγραφές της λειτουργίας δεν έχουν δοθεί για διαβούλευση παρότι ζητήθηκαν (γιατί;) και με τους ρυθμούς του δημοσίου δεν προβλέπονται εξελίξεις πριν από το τέλος του 2017 ή και αργότερα.

Ως τότε να δούμε πόσο θα έχει αντέξει το φρεσκοανακαινισμένο κτίριο στους βανδαλισμούς.

Ας ελπίσουμε η Περιφέρεια να μας εκπλήξει θετικά.

Το κτίριο Οικονομιδη όπως είναι σήμερα, άρτι ανακαινισμένο αλλά έρημο

Το κτίριο Οικονομιδη όπως είναι σήμερα, άρτι ανακαινισμένο

 ΝΑΙ! ΤΟ  ΠΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ!!

Για να εξασφαλισθεί η συντήρηση και η βιώσιμη λειτουργία του Πάρκου απαιτούνται κονδύλια και  διαφάνεια στην διαχείρισή τους. Με αυτόν το τρόπο θα είναι σαφές πόσα χρήματα διατίθενται και σε ποιο έργο ώστε και η Διοίκηση να προγραμματίζει, να δεσμεύεται για την πολιτική της και να ελέγχεται.

Η πρώτη απόπειρα αναζήτησης του προϋπολογισμού για το Πεδίο του Αρεως ή έστω για τα Αλση που έχει ευθύνη η Περιφέρεια, έγινε από την Επιτροπή για το Πεδίο του Αρεως τον Ιούνιο του 2016 και πήρε την απροσδόκητη έγγραφη απάντηση από την Περιφέρεια ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα!

Απάντηση της Περιφέρειας σε αίτημα της Επιτροπής Κατοίκων που ομολογεί ότι δεν υπάρχει προϋπολογισμός ανά διεύθυνση ούτε για τα έργα ούτε για το προσωπικό. Ολα μπαίνουν σε ένα συνολικό καλάθι  με αποτέλεσμα την αδιαφάνεια και την κατά συνέπεια έλλειψη δυνατότητας και οργάνωσης,  παρακολούθησης και ελέγχου

Τώρα η Περιφέρεια υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει προϋπολογισμός για το Πεδίον του Αρεως για το 2017 και θα δοθεί στην δημοσιότητα. Είδομεν...

Εκδηλώσεις στο Πάρκο

Ανακοίνωση της Περιφέρειας για την …μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης

Ανακοίνωση της Περιφέρειας για την …μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης

Χωρίς σχόλια…

Η αγορά του Πεδίον του Άρεως

Σημειωτέον ότι η λειτουργία παζαριών, συναυλιών κλπ στο Πεδίο του Αρεως έχει κριθεί παράνομη από το ΣΤΕ και απαγορεύεται με απόφαση της ίδιας της Περιφέρειας, απόφαση την οποία ούτε η ίδια σέβεται!

Τέτοιες εκδηλώσεις προτείνεται να γίνονται στην παρακείμενη Πλατεία Πρωτομαγιάς (πάνω από την υπογειοποιημένη οδό Μουστοξύδη)

Μια ακόμη ασέλγεια στο σώμα του Πάρκου…

Μα τι χρειάζεται τελικά το πάρκο;

Το Πάρκο του Πεδίου του Αρεως, χρειάζεται πάνω από όλα το ενδιαφέρον και το μεράκι από τις υπηρεσίες που δουλειά τους είναι ακριβώς η προστασία αυτού του πολύτιμου αγαθού (η Διεύθυνση Δασών και Αλσών Περιφέρειας Αττικής)

Χρειάζεται  καθημερινή παρουσία, εκτός των γραφείων, των υπαλλήλων του Πάρκου, επικοινωνία με τους επισκέπτες και συνεχείς ελέγχους των εργολαβιών που εκτελούνται (Πράσινο, Ασφάλεια, Τουαλέτες κλπ)

Χρειάζεται συστηματικές και όχι αποσπασματικές, με έργα βιτρίνας και χωρίς συνέχεια, ενέργειες που αποδεικνύονται αναποτελεματικές και καταλήγουν σε σπατάλη πόρων και σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση του Πάρκου.

Τέλος χρειάζεται συνεργασία και διαβούλευση με τους κατοίκους που δραστηριοποιούνται στο Πεδίο του Αρεως γιατί έχει αποδειχθεί ότι οι άνωθεν ενέργειες συχνά είναι και κοστοβόρες και αναποτελεσματικές ενώ η συνεργασία με τους κατοίκους θα δημιουργήσει το θετικό κλίμα που θα επιτρέψει την επιστροφή από την χρονίζουσα παρακμή.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.