- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
TodaysArt 2017: 48 ώρες στο προχωρημένο φεστιβάλ της Ευρώπης
Ζήσαμε από κοντά το διεθνές ραντεβού που δόνησε τη Χάγη με ό,τι πιο μοντέρνο συμβαίνει
Η Ευρώπη που θέλουμε σε ένα φεστιβάλ που την ψάχνει πάντα με άλλους τρόπους. Που αναζητά ό,τι συμβαίνει στην ψηφιακή κουλτούρα και τη σύγχρονη τέχνη και επιλέγει να υποστηρίξει το μέλλον αντί για τη νοσταλγία.
Στην καρδιά της Χάγης, η 13η διοργάνωση του TodaysArt μετέτρεψε το κλασικό θέατρο του 18ου αιώνα Koninklijke Schouwburg σε ένα dance club με 3 διαφορετικά venues, φιλοξένησε 6.000 επισκέπτες με πολλούς fashion weirdos από πολλές κουκίδες του χάρτη της Γης. Το πρωί προβληματισμοί, το βράδυ strobe lights, το ξημέρωμα φάτσες με χαμόγελα.
Ανήσυχοι ήχοι. Ο πάντα απρόβλεπτος και υποψήφιος για Όσκαρ με το σάουντρακ του «Lion» Hauschka ήταν η ατραξιόν για πολλά αυτιά και μάτια, ερχόμενος μετά την εμφάνισή του από το φετινό Reworks Festival. O Ata Kak, που ξέρει καλά πώς να ξεκινά ένα πάρτι, έδειξε πως μπορεί να ενώσει με έναν almost primitive τρόπο τα rap φωνητικά του, με funk, electronica και τον ήχο της πρώιμης house του Σικάγο. Ο Sote, ο «Πέρσης πρίγκιπας της techno» από την Τεχεράνη, παρέα με τον Tarik Barri, τον visual artist που έχει συνεργαστεί με τους Thom Yorke, Monolake και Nicolas Jaar, άνοιξαν με τον καλύτερο τρόπο το TodaysArt 2017 στο κονσέρτο «Sacred Horror in Design». Ο Christian Löffler έπαιξε τα δικά του στη «σοφίτα», ενώ ο Torus με τη μεξικάνικη κολεκτίβα NAAFI και τους Fausto Bahia, Lao και Omaar κούνησαν το main stage που στήθηκε στο θέατρο. Ο DJ Panic δικαίωσε το όνομά του κλείνοντας την Παρασκευή με το set του. Πανικούλης; Πανικούλης. Οι Clap! Clap!, Tomasa del Real, Marie Davidson και Inga Mauer πήραν τη σκυτάλη το Σάββατο, με τις δυο τελευταίες να αποφασίζουν να παίξουν back to back.
Πάνελ που προκαλούν διάλογο και όχι βαρετά κηρύγματα. Συζητήσεις για την ανισότητα των φύλων, τον τρόπο που τα προσωπικά μας δεδομένα κινδυνεύουν στην εποχή των social media, χακτιβιστικές προσεγγίσεις, ερωτήσεις και απαντήσεις για το πώς η τεχνολογία θα αλλάξει τη μουσική βιομηχανία, την επίδραση των αλγοριθμικών συστημάτων στις συμπεριφορές και τις αποφάσεις των σχεδιαστών οπτικής επικοινωνίας.
Μαγνήτες. Το σόου «Still be Here» με τη virtual γιαπωνέζα ντίβα Hatsune Miku και το ολόγραμμά της να δείχνει πώς θα ίσως μπορεί να είναι οι συναυλίες στο μέλλον, ήταν λόγος για να τραβηχτούν πολλοί θεατές, ανάμεσά τους και cosplayers, συζητώντας μετά το τέλος του για το τι είδαν.
Για τα μάτια σου μόνο. Ακροβατώντας μεταξύ περφόρμανς και εγκατάστασης, το «Force Field» των Evelina Domnitch και Dmitry Gelfand, μαζί με το «Dissence» των Chris Salter και TeZ, ξεχώρισαν στην πειραματική πλευρά των σύγχρονων εικαστικών. Ο λογιστικός εφιάλτης του «Pandæmonium» από τους PWR, που υποστηρίζουν πως «καθετί είναι interface κάποιου άλλου», πρόβαλλε πώς μπορεί να καταλήξει η επικοινωνία στους καιρούς που έρχονται.
Ανήκοντας στην οικογένεια του We Are Europe και αποφεύγοντας την τυποποιημένη εκδοχή ενός φεστιβάλ το TodaysArt 2017, στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου, ήταν ένα διήμερο γεμάτο ηλεκτρονικούς ήχους και όμορφες εικόνες που δυσκολεύεσαι να κάνεις log-out.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όλοι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους
Μέσα από τα έργα, καλλιτέχνες και επιστήμονες εμβαθύνουν σε πολλά ζητήματα
Τι θα δούμε σε γκαλερί και σε χώρους τέχνης της Αθήνας;
Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για σουρεαλιστικό πίνακα
Ο καλλιτέχνης μάς μυεί στη βεξιλολογία μέσα από την έκθεση Waving Through Folklore
Μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από την έκδοση του πρώτου «Μανιφέστου του Σουρεαλισμού
Η έκθεση φιλοξενείται στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, στην Αθήνα
Μιλήσαμε με την εικαστικό για το δαιδαλώδες ασπρόμαυρο installation που εγκαινιάζει αύριο
Ποιες εκθέσεις κάνουν εγκαίνια αυτές τις μέρες σε μεγάλα μουσεία και γκαλερί της Αθήνας
«Η αρχαία ελληνική τέχνη διδάσκει την αρμονία, που είναι το ζητούμενο στη ζωή και την τέχνη»
Oκτώ τουλάχιστον συντηρητές εργάζονται για χρόνια
Εκτίθενται έργα των Ηλία Μακρή, Ανδρέα Πετρουλάκη και Στάθη Σταυρόπουλου («Στάθης»)
Γνωστός για τα πορτρέτα του και για τις σκηνές από το Camden Town στο βόρειο Λονδίνο
Στην γκαλερί Donopoulos International Fine Arts, «ακούγονται» τραγούδια που κάποιοι τα χορεύουν ακόμα στο μπαρ Berlin
Παρουσιάζονται περισσότερα από 100 έργα του δημιουργού που αγαπούσε τον σουρεαλισμό
Ο καλλιτέχνης που έχει χαρακτηριστεί ως το «Φάντασμα της Παλιάς Αμερικής»
Οι εκθέσεις που ξεχωρίσαμε σε 3 γκαλερί και ένα μεγάλο μουσείο της Αθήνας
Επιλεγμένοι ελληνικοί μύθοι, συναντούν τα ακραία ξεσπάσματα της φύσης
Η μόνιμη συλλογή εμπλουτίζεται, ενώ έχουν προγραμματιστεί σημαντικές περιοδικές εκθέσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.