- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ναυτικός Μαραθώνιος ενάντια στο πλαστικό
Μια σπουδαία δράση για το τεράστιο πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του World Economic Forum, μέχρι το 2050 τα πλαστικά απορρίμματα στους ωκεανούς θα είναι περισσότερα από τα ψάρια. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα που προκειμένου να αντιμετωπιστεί χρειάζεται όχι μόνο τολμηρές πολιτικές αποφάσεις αλλά και ενημέρωση της κοινωνίας για τη σωστή χρήση και διαχείριση του.
Για το λόγο αυτό, οι καμπάνιες όλο και περισσότερων περιβαλλοντικών οργανώσεων εστιάζουν στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου για το πλαστικό. Στην Ελλάδα πρωτοπόρα οργάνωση για την προστασία των θαλασσών μας, είναι το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS. Είναι η πρώτη οργάνωση που ανέδειξε και το πρόβλημα της πλαστικής σακούλας.
Μια από τις πολλές καμπάνιες που υλοποιεί το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, είναι και το πρόγραμμα A.S.A.P (Active Skiathos Against Plastic Bag) σε συνεργασία με την πρωτοβουλία BeMed-Beyond Plastic Med, με το Ίδρυμα του Πρίγκιπα Αλβέρτου ΙΙ του Μονακό, το ίδρυμα Thalassa, τον Δήμο Σκιάθου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Σκιάθος».
Στο πλαίσιο του προγράμματος ASAP, ο Πολιτιστικός Σύλλογος του νησιού προσκάλεσε δυο ακτιβιστές, την Carolyn και τον Carlos σε ένα συμβολικό ναυτικό «Μαραθώνιο» με στόχο να εγείρει το ενδιαφέρον και να κινητοποιήσει πολίτες, φορείς και παραθεριστές σε σχέση με το τεράστιο πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης από το πλαστικό.
Η Carolyn και ο Carlos μέσω της πρωτοβουλίας τους «The Whale Company» δημιούργησαν μια αυτοσχέδια σανίδα θαλάσσης από πλαστικά μπουκάλια και με αυτή υλοποιούν «μαραθώνιους» σε 12 ευρωπαϊκές χώρες.
Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιήσει αντίστοιχες δράσεις σε Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Σλοβενία και Κροατία, ενώ ήδη βρίσκονται στη Σκιάθο και προετοιμάζονται για τον Μαραθώνιο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Αυγούστου. Προηγουμένως θα δημιουργήσουν ένα εργαστήριο κατασκευής σανίδας θαλάσσης από πλαστικά μπουκάλια που τους διέθεσε η εταιρεία ανακύκλωσης της Σκιάθου.
Ο «Μαραθώνιος» θα ξεκινήσει από την παραλία Κουκουναριές και η πορεία του θα είναι η ακτογραμμή του πανέμορφου νησιού των Σποράδων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.