Ευρωπαϊκό SOS για την αλιεία στη Μεσόγειο
Η ρύπανση, η κλιματική αλλαγή αλλά κυρίως η υπεραλίευση έχουν εξαντλήσει τα ιχθυοαποθέματα της Μεσογείου. Οι επιστήμονες που παρακολουθούν τη κατάσταση έχουν επισημάνει εδώ και χρόνια τον κίνδυνο, ενώ οι αλιείς μέρα με τη μέρα βλέπουν στα δίχτυα τους όλο και λιγότερα ψάρια. Πάνω από 300.000 άνθρωποι που απασχολούνται άμεσα στον αλιευτικό κλάδο κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους, με αποτέλεσμα οι χώρες της Μεσογείου να βρίσκονται μπροστά σε κινδύνους επισιτιστικής και βιοποριστικής κρίσης που θα απειλήσουν και την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής. Παράλληλα μια πλούσια βιοποικιλότητα περίπου 12.000 ειδών που διαβιούν στη Μεσόγειο κινδυνεύει να εξαφανιστεί.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από διαπραγματεύσεις πολλών μηνών κατάφερε να εξασφαλίσει μια δεκαετή δέσμευση για τη διάσωση των ιχθυαποθεμάτων της Μεσογείου και τη προστασία του οικονομικού και περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής.
Εκπρόσωποι όλων των χωρών που βρίσκονται τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια ακτογραμμή της Μεσογείου υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Μάλτας «MedFish4Ever». Η διακήρυξη καθορίζει και δεσμεύει τα συμβαλλόμενα μέρη για τις υποχρεώσεις που έχουν για τα επόμενα 10 χρόνια, δίνοντας πολιτική διάσταση στο θέμα της προστασίας των ιχθυαποθεμάτων.
Αναλυτικότερα δεσμεύτηκαν μέχρι το 2020 όλα τα μεσογειακά αποθέματα να αποτελούν αντικείμενο συλλογής δεδομένων και επιστημονικής αξιολόγησης. Στη συλλογή των δεδομένων οι αλιείς μικρής κλίμακας, που υπολογίζονται στο 80%, θα πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη συλλογή των δεδομένων. Τα κράτη θα πρέπει να καταρτίζουν πολυετή σχέδια διαχείρισης για όλους τους τύπους αλιείας, να στηριχθεί η βιώσιμη αλιεία και η υδατοκαλλιέργεια μικρής κλίμακας και φυσικά να παταχθεί η παράνομη αλιεία. Αποτελεσματικοί έλεγχοι αλλά και η εκπαίδευση των αλιέων στη προστασία του περιβάλλοντος θα είναι τα εργαλεία για την αποτελεσματικότητα των αποφάσεων.
Ο αρμόδιος Επίτροπος για το περιβάλλον, τη θαλάσσια πολιτική και την αλιεία, Καρμένου Βέλα αμέσως μετά την υπογραφή της Διακήρυξης δήλωσε: «Σήμερα γράφουμε ιστορία. Με την υπογραφή της Διακήρυξης της Μάλτας επιβεβαιώνουμε την πολιτική μας βούληση για ουσιαστικές δράσεις, όχι μόνο στην αλιεία αλλά σε άλλες δραστηριότητες που έχουν αντίκτυπο στους αλιευτικούς πόρους, στη γαλάζια οικονομία, στη κοινωνική ένταξη και στην αλληλεγγύη μεταξύ των βόρειων και των νότιων ακτών της Μεσογείου. Ελπίζω ότι η διακήρυξη αυτή θα είναι καθοριστική για την εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους αλιείς, για τις παράκτιες κοινότητες και για τους αλιευτικούς μας πόρους».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.