Περιβαλλον

Ευρωπαϊκό SOS για την αλιεία στη Μεσόγειο

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
348143-722538.jpg

Η ρύπανση, η κλιματική αλλαγή αλλά κυρίως η υπεραλίευση έχουν εξαντλήσει τα ιχθυοαποθέματα της Μεσογείου. Οι επιστήμονες που παρακολουθούν τη κατάσταση έχουν επισημάνει εδώ και χρόνια τον κίνδυνο, ενώ οι αλιείς μέρα με τη μέρα βλέπουν στα δίχτυα τους όλο και λιγότερα ψάρια. Πάνω από 300.000 άνθρωποι που απασχολούνται άμεσα στον αλιευτικό κλάδο κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους, με αποτέλεσμα οι  χώρες της Μεσογείου να βρίσκονται μπροστά σε κινδύνους επισιτιστικής και βιοποριστικής κρίσης που θα απειλήσουν και την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής. Παράλληλα μια πλούσια βιοποικιλότητα περίπου 12.000 ειδών που διαβιούν στη Μεσόγειο κινδυνεύει να εξαφανιστεί.

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από διαπραγματεύσεις πολλών μηνών κατάφερε να εξασφαλίσει μια δεκαετή δέσμευση για τη διάσωση των ιχθυαποθεμάτων της Μεσογείου και τη προστασία του οικονομικού και περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής.

Εκπρόσωποι όλων των χωρών που βρίσκονται τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια ακτογραμμή της Μεσογείου υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Μάλτας «MedFish4Ever». Η διακήρυξη καθορίζει και δεσμεύει τα συμβαλλόμενα μέρη για τις υποχρεώσεις που έχουν για τα επόμενα 10 χρόνια, δίνοντας πολιτική διάσταση στο θέμα της προστασίας των ιχθυαποθεμάτων.

Αναλυτικότερα δεσμεύτηκαν μέχρι το 2020 όλα τα μεσογειακά αποθέματα να αποτελούν αντικείμενο συλλογής δεδομένων και επιστημονικής αξιολόγησης. Στη συλλογή των δεδομένων οι αλιείς μικρής κλίμακας, που υπολογίζονται στο 80%, θα πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη συλλογή των δεδομένων. Τα κράτη θα πρέπει να καταρτίζουν πολυετή σχέδια διαχείρισης για όλους τους τύπους αλιείας, να στηριχθεί η βιώσιμη αλιεία και η υδατοκαλλιέργεια μικρής κλίμακας και φυσικά να παταχθεί η παράνομη αλιεία. Αποτελεσματικοί έλεγχοι αλλά και η εκπαίδευση των αλιέων στη προστασία του περιβάλλοντος θα είναι τα εργαλεία για την αποτελεσματικότητα των αποφάσεων.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για το περιβάλλον, τη θαλάσσια πολιτική και την αλιεία, Καρμένου Βέλα αμέσως μετά την υπογραφή της Διακήρυξης δήλωσε: «Σήμερα γράφουμε ιστορία. Με την υπογραφή της Διακήρυξης της Μάλτας επιβεβαιώνουμε την πολιτική μας βούληση για ουσιαστικές δράσεις, όχι μόνο στην αλιεία αλλά σε άλλες δραστηριότητες που έχουν αντίκτυπο στους αλιευτικούς πόρους, στη γαλάζια οικονομία, στη κοινωνική ένταξη και στην αλληλεγγύη μεταξύ των βόρειων και των νότιων ακτών της Μεσογείου. Ελπίζω ότι η διακήρυξη αυτή θα είναι καθοριστική για την εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους αλιείς, για τις παράκτιες κοινότητες και για τους αλιευτικούς μας πόρους». 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση
To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση

Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.

Βιωσιμότητα ως Ανταγωνιστικό στοιχείο
Επιπτώσεις της βιωσιμότητας στην ανταγωνιστικότητα: Ένας νέος δρόμος για τις επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις που αναγνωρίζουν τη σημασία της βιωσιμότητας μπορούν να επιτύχουν σε όλα τα επίπεδα—οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.