Περιβαλλον

Έξυπνα κινητά- κουτοί άνθρωποι

Ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο, αυθαιρεσίες εταιρειών και υψηλά επιτρεπόμενα όρια ακτινοβολίας, θέτουν τη δημόσια υγεία σε κίνδυνο

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
355055-736072.jpeg

Εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστό ότι η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων είναι άκρως επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία. Με βάση την επιστημονική γνώση για τους κινδύνους που ελλοχεύουν αλλά και την Αρχή της Προφύλαξης- που επιτάσσει η Πολιτεία να λαμβάνει μέτρα που να εξασφαλίζουν την υγεία των πολιτών- θα περίμενε κανείς το νομοθετικό πλαίσιο για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας αλλά και για τη χρήση κινητών τηλεφώνων να γίνει πιο αυστηρό. Ωστόσο συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ενώ το 2006 υπήρχε νόμος που μεριμνούσε για κάποιες στοιχειώδεις αποστάσεις που έπρεπε να έχουν από ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως σχολεία και νοσοκομεία, και αυτό το ελάχιστο καταργείται με νόμο του 2012.

Η Βασιλική Τζαμαλούκα, φαρμακοποιός στη Μεταμόρφωση, τα τελευταία 15 χρόνια βλέπει τους πελάτες της με καρκίνο να αυξάνονται. Και κινητοποιείται. Πολλοί άνθρωποι σαν τη Βασιλική καταφεύγουν στο Συνήγορο του Πολίτη για να διερευνήσει το θέμα. «Οι αναφορές που λαμβάνουμε καθημερινά είναι πάρα πολλές και ξεκινούν από την ανησυχία των πολιτών για την επίδραση της ακτινοβολίας στην υγεία» αναφέρει ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, Ιωάννης Σαγιάς.

Την Τετάρτη η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, Κατερίνα Ιγγλέζη, συγκάλεσε την Επιτροπή για την «Εξέταση του πλαισίου εγκατάστασης κεραιοσυστημάτων» προκειμένου να ενημερωθούν οι βουλευτές και να διατυπώσουν προτάσεις νομοθετικών πρωτοβουλιών προς τα αρμόδια υπουργεία. Εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Συνηγόρου του Πολίτη, των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας αλλά και της κοινωνίας των πολιτών, συμμετείχαν στην Επιτροπή και οι μαρτυρίες τους για το χάος που επικρατεί στη χώρα μας ήταν συγκλονιστικές.

Αυθαίρετες και παράνομες κεραίες κρυμμένες πίσω από πρόχειρες κατασκευές, κεραίες τοποθετημένες δίπλα σε σχολεία, πάρκα και άλλους χώρους συνάθροισης του κοινού εγείρουν πραγματικά ερωτήματα για το αν τηρείται πλέον η νομιμότητα στη χώρα μας. «Έχουμε δώσει πολλές μάχες στη Κηφισιά για τις αυθαίρετες κεραίες» θα πει στην Επιτροπή ο κ. Νικόλαος Χιωτάκης, μέλος της ΚΕΔΕ και Δημοτικός Σύμβουλος Κηφισιάς.

Ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο, συναρμοδιότητες υπουργείων, αυθαιρεσίες εταιρειών και υψηλά επιτρεπόμενα όρια ακτινοβολίας, θέτουν τη δημόσια υγεία σε κίνδυνο. «Ξέρουμε, και όσοι ξέρουμε έχουμε την ευθύνη να μιλήσουμε» θα πει στην Επιτροπή η Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, στην ενημέρωση που έκανε στην Επιτροπή για την αύξηση του καρκίνου που συνδέεται με το κινητό, ενώ ο κ. Κων/νος Κεφαλάς Διευθυντής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου «λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο βαθμός ζημιάς από τα κινητά είναι ο ίδιος με το να εκτεθούμε σε ραδιενέργεια».

«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 80% των χωρών είναι κάτω από τα όρια της Ελλάδας» θα πει ο κ. Κων/νος Διάκος, Νομικός Σύμβουλος της Διαδημοτικής Δράσης για την Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην Επιτροπή η κ. Καλλιόπη Κάτσικα, Μέλος της Διαδημοτικής Δράσης για την Προστασία από την Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία, και προκύπτουν από μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η συνολική εκπεμπόμενη ακτινοβολία δεν πρέπει να ξεπερνά το όριο των 100μw/m2. Στην Ελλάδα το όριο αυτό είναι ανεβασμένο κατά εκατομμύρια φορές. Για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους η Ιταλία έχει ανώτατο όριο τα 6V/m, ενώ αντίστοιχα η Ελλάδα 43V/m. «Το να κατέβουν τα όρια 10 φορές αυτό είναι αυτονόητο. Το ζητούμενο είναι σε βάθος χρόνου να δούμε μείωση για 1.000 φορές» θα πει ο Καθηγητής Βιοχημείας στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Γεωργίου.

Κατά την ενημέρωση οι βουλευτές δεν έκρυψαν την έκπληξη τους για το γεγονός ότι σήμερα δεν υπάρχει κανένα όριο για την απόσταση τοποθέτησης των κεραιών από σχολεία, παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία αλλά κατοικημένες περιοχές. Κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά στο κόσμο.

Τέλος οι φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους για περεταίρω επεξεργασία από την Επιτροπή Περιβάλλοντος. Μέχρι όμως η Πολιτεία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και να νομοθετήσει ας φροντίσουμε να προστατεύσουμε μόνοι μας τόσο την υγεία μας όσο και τα κεκτημένα δικαιώματα μας, όπως η Αρχή της Προφύλαξης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.