Περιβαλλον

Ελεύθερα τα μεταλλαγμένα τρόφιμα στην Ευρώπη

Μια πρόταση που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
95220-191248.jpg

Μ ετά την έγκριση της Οδηγίας 2015/412 τον προηγούμενο μήνα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο που άνοιξε την κερκόπορτα για την είσοδο των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών στην Ευρώπη, ήρθε και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα που δίνει το πράσινο φως και για την είσοδο των μεταλλαγμένων τροφίμων και ζωοτροφών.  

Η πρόταση που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ θεωρητικά δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να περιορίζουν ή να απαγορεύουν τη χρήση μεταλλαγμένων τροφίμων ή ζωοτροφών στην επικράτεια τους, τους στερεί το δικαίωμα να επικαλεστούν λόγους ασφάλειας της υγείας των πολιτών, των ζώων και του περιβάλλοντος. Τους πραγματικούς λόγους, δηλαδή, που καθιστούν τα μεταλλαγμένα επικίνδυνα. Για το αν είναι επικίνδυνα τα μεταλλαγμένα τρόφιμα ή όχι θα αποφανθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων. Αν αποφανθεί θετικά τότε τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να δεχτούν τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς στην τροφική τους αλυσίδα. Ότι ακριβώς έγινε δηλαδή και με την τροποποίηση της οδηγίας 18/2001 που έδινε τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στο έδαφος τους.

Σήμερα υπάρχουν 58 γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα και ζωοτροφές που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ, ενώ την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την εισαγωγή και την κυκλοφορία 19 ακόμη γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών. Ωστόσο, ο αριθμός των μεταλλαγμένων τροφίμων που βρίσκονται στα ράφια είναι αρκετά περιορισμένος λόγω των απαιτήσεων της σήμανσης αλλά και της δυνατότητας που υπάρχει μέχρι στιγμής των εναλλακτικών επιλογών. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με τις ζωοτροφές όπου πάνω από 60% των αναγκών της ΕΕ σε φυτικές πρωτεΐνες για τα βοοειδή καλύπτονται μέσω εισαγωγών σόγιας από χώρες στις οποίες η καλλιέργεια ΓΤΟ είναι διαδεδομένη. Έμμεσα δηλαδή θα τρώμε τα μεταλλαγμένα μέσω του κρέατος και των γαλακτοκομικών.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μεταβιβαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο, καθώς και στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών, που θα την εξετάσουν στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας. Οι αντιδράσεις των πολιτών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων είναι έντονες αλλά όπως αναφέρει και η Greenpeace «ο κ. Γιούνκερ δεν έχει πρόθεση να προσεγγίσει την Ευρώπη των πολιτών, όπως έχει δεσμευτεί, αλλά δρα υπέρ των συμφερόντων των ΗΠΑ και της Monsanto».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση
To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση

Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.