- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σακελλαροπούλου: Να δοθεί σαφές μήνυμα στην Άγκυρα
Τι συζητήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ πραγματοποίησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου το μεσημέρι της Τρίτης 6 Οκτωβρίου 2020.
Αφού τον υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, η κα Σακελλαροπούλου παραδέχθηκε πως «βρίσκεστε στη χώρα μας σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, καθώς την αμέσως προηγούμενη περίοδο η περιοχή μας γνώρισε μια ιδιαίτερης έντασης κλιμάκωση, λόγω των τουρκικών παραβατικών και εχθρικών ενεργειών» και πρόσθεσε για την στάση της Ελλάδας:
«Η ψύχραιμη και αποφασιστική στάση της Ελλάδας οδήγησε και την Τουρκία σε ένα πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης και έτσι έχει ανοίξει τώρα ο δρόμος για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών χωρίς τη χρήση βίας. Συνέβαλε επίσης και στην ολοκλήρωση της δικής σας πρωτοβουλίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για τον μηχανισμό πρόληψης ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα έχει τονίσει επανειλημμένως ότι επιδιώκει τον διάλογο με όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της περιοχής μας. Η συνέχεια όμως θα εξαρτηθεί από τον βαθμό ειλικρίνειας και των προθέσεων της τουρκικής πλευράς.
»Για τον σκοπό αυτό, είναι ύψιστης σημασίας το μήνυμα που θα λάβει η Άγκυρα να είναι απολύτως σαφές. Ευανάγνωστο και όχι διφορούμενο. Ότι δηλαδή η μόνη αποδεκτή οδός είναι αυτή της διεθνούς νομιμότητας και της συνεργασίας με όλες τις γειτονικές της χώρες, στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας»
Από την πλευρά του, ο Στόλτενμπεργκ αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο για την υποδοχή της επαίνεσε τη συμβολή της Ελλάδας στη διαφύλαξη της ειρήνης σημειώνοντας πως:
«Η Ελλάδα είναι πολύτιμος εταίρος και σας ευχαριστώ για τη σημαντική σας συμμετοχή και συνεισφορά, η οποία εκτιμάται από όλους μας. Συμμετέχετε σε διάφορες αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, από το Αφγανιστάν μέχρι το Κοσσυφοπέδιο. Τα αεροσκάφη σας διατηρούν την ασφάλεια πάνω από το Μαυροβούνιο μέσω της αποστολής εκεί και βεβαίως η συμμετοχή του ναυτικού είναι σημαντικό κομμάτι της θαλάσσιας ναυτικής διάταξης του ΝΑΤΟ» και πρόσθεσε:
«Και βεβαίως είναι πολύ ευχάριστο για εμάς το γεγονός ότι η Ελλάδα επί πολλά χρόνια έχει τηρήσει τον στόχο της δαπάνης πάνω από το 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες. Με τις επενδύσεις στον τομέα των ενόπλων δυνάμεων, έχετε ανακοινώσει ότι πρόκειται να προχωρήσετε σε εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων, τόσο της Αεροπορίας, όσο και του Ναυτικού. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται και η Ελλάδα και το ΝΑΤΟ».
Αναφορικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογράμμισε πως «γνωρίζω τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε στην Ανατολική Μεσόγειο. Χαίρομαι όμως τώρα που μπορέσαμε να δημιουργήσουμε ένα διμερή μηχανισμό για την αποφυγή αυτών των κρίσεων. Με τον μηχανισμό αυτό θα μειωθούν οι κίνδυνοι πρόκλησης ατυχημάτων ή επεισοδίων, και αν αυτά συμβούν θα μπορέσουν να περιορισθούν οι συνέπειές τους.
»Είμαι όμως πεπεισμένος ότι αυτός ο μηχανισμός θα βοηθήσει και στις συνομιλίες, οι οποίες θα είναι σε διπλωματικό επίπεδο για την επίλυση του θέματος που υποβόσκει. Και είμαι σίγουρος ότι οι διαφορές αυτές θα μπορέσουν να λυθούν ειρηνικά στην βάση των διαπραγματεύσεων που θα στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και την αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ».
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Πρέπει κάποιοι που δολοφονούν χαρακτήρες να κοιταχτούν στον καθρέφτη - Θα κερδίσει τη μάχη ο Γιώργος Μυλωνάκης»
«Ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς παραίτηση, είναι λόγια του αέρα» επισημαίνει η Χαριλάου Τρικούπη
Παραμένει διασωληνωμένος στη ΜΕΘ
«Μπορούμε να διαφωνούμε χωρίς να επιδιώκουμε την πολιτική ή τη φυσική εξόντωση των αντιπάλων μας» σημειώνει
Τι είπε από το βήμα της Βουλής
«Σε αυτή την εκστρατεία λάσπης σε βάρος μου, το ένα ψέμα, διαδέχεται το άλλο» επεσήμανε ο υπουργός
«Ζούμε σε περίοδο τοξικότητας άνευ προηγουμένου» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός
Πρόταση για κοινό όριο ηλικίας και ευρωπαϊκή επαλήθευση και νέο πλαίσιο από το 2027
Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ της ταινίας για την άνοδο του Σουμάχερ
Ο δείκτης νομοθέτησης δείχνει βελτίωση, ωστόσο παραμένουν παθογένειες στις τροπολογίες
«Δείτε το και βγάλτε τα συμπεράσματά σας», γράφει ο υπουργός Υγείας
Η ΝΔ απαντά στον διχασμό - Με έργο, θεσμικότητα και αιχμές για το πολιτικό κλίμα
Συνεδρίαση τέλη Απριλίου εν μέσω πιέσεων – Ο Δ. Μαρκόπουλος αντικαθιστά τον Μ. Λαζαρίδη
Παρέμβαση του ευρωβουλευτή της ΝΔ στην Επιτροπή Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
«Πραγματικά γελάω, γελάω μαζί σας με την απόλυτη ειρωνεία»
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας συνέδεσε την κριτική της με το ζήτημα του κράτους δικαίου
Συνεχίζουν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη οι οδηγοί
Τι ανέφερε το νέο ιατρικό ανακοινωθέν
Απέρριψε σενάρια για αποχώρηση από την ευρωπαϊκή εισαγγελία και ανέβασε τους τόνους για τις εκλογές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.