- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Τα 7+1 μέτρα στήριξης του Βαρουφάκη για την ύφεση
Τι έριξε στο τραπέζι ο πρόεδρος του ΜέΡΑ 25.
Οκτώ μέτρα οικονομικής και δημοσιονομικής στήριξης πρότεινε με παρέμβασή του στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Τη θέση του ΜέΡΑ 25 όσον αφορά τα προτεινόμενα μέτρα οικονομικής και δημοσιονομικής στήριξης για την κλιμακούμενη ύφεση εξέφρασε ο γραμματέας του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης.
Σε παρέμβασή του στη Βουλή όπου συζητείται το νομοσχέδιο «Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας-Ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας», ο Βαρουφάκης πρότεινε επτά και ένα μέτρα με δεδομένη και την επιδημική κρίση του κορωνοϊού
«Η πανδημία που έφερε ο κοροναϊός επιταχύνει και βαθαίνει την ήδη προδιαγεγραμμένη, για το 2020, ύφεση», είπε ο κ. Βαρουφάκης και επισήμανε ότι «η νομισματική πολιτική είναι ανήμπορη να βοηθήσει, καθώς τα πυρομαχικά της έχουν ήδη εξαντληθεί (π.χ. με επιτόκια ΕΚΤ ήδη στο -0,5% και αγορές τίτλων 20 δισ. ευρώ μηνιαία). Άρα, οι κυβερνήσεις έχουν υποχρέωση να προβούν άμεσα σε ικανά προληπτικά μέτρα δημοσιονομικής ενίσχυσης».
Κάθε μέρα καθυστέρησης λήψης τέτοιων προληπτικών μέτρων αυξάνει το δημοσιονομικό κόστος της αντιμετώπισης της νέας ύφεσης, υπογράμμισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 που κατηγόρησε την ευρωζώνη για «εγκληματική ευθυνοφοβία και παράλυση» και την ελληνική κυβέρνηση για «εξαγγελίες ασήμαντων μέτρων πρόληψης της νέας καθίζησης που θα φέρει το ωστικό κύμα της νέας διεθνούς ύφεσης.
» Το ΜέΡΑ25 προτείνει την άμεση μείωση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2020 από το 3,5% του ΑΕΠ στο 1,5% -δηλαδή, μια τονωτική δημοσιονομική επέκταση της τάξης των 3,6 δισ. ευρώ», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης που υπογράμμισε ότι αυτά τα χρήματα πρέπει να κατανεμηθούν, ως εξής:
» Μέτρο 1ο: Κατάργηση της προπληρωμής φόρου για το 95% των επιχειρήσεων (προσωπικές επιχειρήσεις & επιχειρήσεις με κέρδη μικρότερα των 120.000 ευρώ ετησίως). Δημοσιονομικό κόστος=510 εκατ. ευρώ
» Μέτρο 2ο: Έκπτωση 50% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και των παραμεθόριων περιοχών (με εξαίρεση τα νησιά μεγάλων αντικειμενικών αξιών, π.χ. Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο). Δημοσιονομικό κόστος=300 εκατ. ευρώ.
» Μέτρο 3ο: Άμεση πρόσληψη 7 χιλιάδων γιατρών & νοσοκόμων στο ΕΣΥ (220 εκατ. ευρώ), προμήθεια ιατροφαρμακευτικού υλικού (100 εκατ. ευρώ), δομικές υποδομές υγείας (200 εκατ. ευρώ). Δημοσιονομικό κόστος=520 εκατ. ευρώ.
» Μέτρο 4ο: Μέτρα για την μείωση χρήσης μετρητών στις συναλλαγές (τα οποία βοηθούν στην εξάπλωση του ιού) -κατά το πρότυπο της πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας- και την υποκατάστασή τους από πληρωμές μέσω διαδικτύου, χρεωστικών καρτών ή εφαρμογών. Δημοσιονομικό κόστος=10 εκατ. ευρώ.
» Μέτρο 5ο: Ακύρωση-αναστολή φορολόγησης τουριστικών επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα επλήγησαν από μαζικές ακυρώσεις κατά το 2020. Δημοσιονομικό κόστος=800 εκατ. ευρώ.
» Μέτρο 6ο: Ενίσχυση 200 χιλιάδων ευάλωτων νοικοκυριών με προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες για ποσά 300 ευρώ μηνιαίως. Δημοσιονομικό κόστος=720 εκατ. ευρώ.
» Μέτρο 7ο: Πρόγραμμα μονιμοποίησης «αναπληρωτών» καθηγητών & δημιουργίας δομών τηλεδιασκέψεων στα σχολεία. Δημοσιονομικό κόστος=210 εκατ. ευρώ.
» Μέτρο+1: Αύξηση λοιπών δημοσίων επενδύσεων κατά 530 εκατ. ευρώ».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης επισήμανε πως «αθροιστικά, το κόστος των 7+1 μέτρων ισούται με 3,6 δισ. ευρώ ή το 2% του ΑΕΠ -ποσό που θα μειώσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο επίπεδο στο οποίο θα έπρεπε να βρίσκεται έτσι κι αλλιώς».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η πρόοδος της χώρας μας αναγνωρίζεται διεθνώς», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης
Ποιες επιπτώσεις υπάρχουν αν δεν καταβληθούν εμπρόθεσμα;
Όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός στη χθεσινή του ομιλία σε εκδήλωση
Η πρόταση της παράταξης «Αθήνα Ψηλά»
Χαρακτήρισε τον συνδυασμό «ανησυχητικό κοκτέιλ»
Με ανατροπή του αποτελέσματος του πρώτου γύρου
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους στενούς δεσμούς Ελλάδας και ΗΠΑ που ενισχύονται ολοένα και περισσότερο
Πολύ σημαντικό έργο χαρακτήρισε την επέκταση του Μετρό προς την Γλυφάδα
«Είμαι διαθέσιμος για διάλογο», δηλώνει ο Υπουργός
Τα καλά νέα αφορούν κυρίως τη νότια Ευρώπη
O βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ μιλάει για όλα στο νέο podcast της ATHENS VOICE
Το βιβλίο αναφέρεται στην επιτυχία έξι μικρών κρατών
Ο ναός βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης
«Η υγεία του πρωτογενούς τομέα είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολεί όλους» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Αναλυτικά το ωράριο μέχρι το τέλος του έτους
Πώς υπολογίζεται το ποσό
Ποιοι είναι οι πέντε τρόποι πληρωμής
Τι δήλωσε σε συνέντευξή του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.