Αλέξης Τσίπρας: Η συμφωνία θα περάσει - Ας μου κάνει πρόταση μομφής η ΝΔ
Η συνέντευξη του πρωθυπουργού στην κρατική τηλεόραση
Όλο το παρασκήνιο της συμφωνίας με τον Ζόραν Ζάεφ για την επίλυση του Σκοπιανού αποκάλυψε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΈΡΤ και στους δημοσιογράφους Δώρα Αναγνωστοπούλου, Αλέξη Παπαχελά και Τάσο Παππά.
«Δημιουργούμε ένα μομέντουμ να νικήσουμε τους εμπόρους πατριωτισμού και στις δύο πλευρές», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. «Καταρχάς αισθάνομαι τυχερός διότι την ευτυχή συγκυρία σε μία στιγμή που στη γειτονική χώρα είχαμε μία σημαντική πολιτική αλλαγή, που έδωσε την ευκαιρία σε μένα και στον κ. Ζάεφ, να συζητήσουμε και να λύσουμε εκκρεμότητες χρόνων» είπε ο Αλέξης Τσίπρας χαιρετίζοντας τη συμφωνία.
Ωστόσο επεσήμανε ότι «Αν μια από τις προϋποθέσεις που προβλέπει η Συμφωνία δεν περάσει, δυστυχώς η Συμφωνία θα ακυρωθεί. «Εγώ όμως πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε», είπε και εκτίμησε ότι αν η άλλη πλευρά κάνει το μεγάλο βήμα, τότε στην ελληνική Βουλή θα επικυρωθεί από μια μεγάλη προοδευτική πατριωτική δημοκρατική πλειοψηφία.
Ερωτηθείς για το εάν σε περίπτωση πρότασης μομφής, η συζήτηση αυτή θα έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε γενικότερα ότι όλες οι σημαντικές συζητήσεις και οι κρίσιμες διαδικασίες έχουν τέτοιον χαρακτήρα.
«Κάποιοι παριστάνουν ότι τάχα δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. Αν το πιστεύουν ας μου κάνουν πρόταση μομφής», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός είπε πως δεν νομίζει ότι θα έχουμε κανένα πολιτικό παράδοξο, γιατί μια πρόταση δυσπιστίας είναι προφανές ότι δεν αφορά μόνο την αφορμή για την οποία γίνεται, αφορά την πορεία της σταθερότητας της χώρας, της οικονομίας και την κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα. «'Αρα όποιοι ψηφίσουν -εάν τολμήσει να κάνει πρόταση μομφής ο αρχηγός της ΝΔ-, θα ψηφίσουν με γνώμονα αυτό», σημείωσε.
Για το αν θα μετατρέψει την ενδεχομένη πρόταση μομφής σε διαδικασία παροχής ψήφους εμπιστοσύνης, είπε: «Δεν έχω κανέναν λόγο. Δεν αισθάνομαι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου».
Χαρακτήρισε θλιβερή τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ. Είπε ότι ταυτόσημες ήταν και οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά και του προέδρου της ΠΓΔΜ. «Αν πιστέψουμε και τους δύο θα πιστέψουμε ότι και οι δύο πλευρές "έχουν συνθηκολογήσει», σχολίασε, για να προσθέσει ότι δεν έχουμε καμία συνθηκολόγηση, έχουμε μια αντίληψη μιας παράταξης που αρέσκεται στις φωνές, την πατριδοκαπηλεία, που αφήνει τα πράγματα χωρίς να προχωρούν.
«Εμείς ως Ελλάδα έχουμε τη διακριτική ευχέρεια να τους αναφέρουμε είτε ως Βόρεια Μακεδονία είτε ως Severna Makedonija», είπε ο Αλ. Τσίπρας, εξηγώντας ότι το όνομα δεν είναι αμετάφραστο και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του Montenegro, το οποίο αναφέρουμε ως Μαυροβούνιο.
Ο πρωθυπουργός είπε πως αν καταλήγαμε σε μια συμφωνία με αμετάφραστη ονομασία, που όλες οι χώρες θα έλεγαν «Severna Makedonija», εξαιτίας του δύσχρηστου χαρακτήρα της ονομασίας, αργά ή γρήγορα κανείς δεν θα χρησιμοποιούσε ολόκληρο το όνομα, αλλά σκέτο «Maκedonija», ενώ τώρα θα χρησιμοποιείται το «Βόρεια Μακεδονία» στη γλώσσα κάθε χώρας.
Εξηγώντας τους λόγους που δεν συγκάλεσε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αποφάσισε σε αυτή την κρίσιμη διαπραγμάτευση όχι να κλείσει τις πόρτες της πλήρους ενημέρωσης στους πολιτικούς ενημέρωσης, αλλά να μην προχωρήσει στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Διότι, εξήγησε, είχε κακή εμπειρία από τις προηγούμενες φορές και έχει καταλάβει από ορισμένους ότι δεν έχουν την σοβαρότητα και την αίσθηση ευθύνης.
«Πήρα χτες τον κ. Μητσοτάκη να τον ενημερώσω και μου είπε 'δώσε μου τη Συμφωνία, δεν θέλω να με ενημερώσεις'», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας. Σχολίασε ότι ακριβώς το ίδιο έκανε σήμερα ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Ιβάνοφ στον Ζ. Ζάεφ.
«Πολιτική τζογαδόρου, ανεύθυνη στάση απέναντι σε ένα εθνικό θέμα», καταλόγισε ο Αλ. Τσίπρας στον πρόεδρο της ΝΔ.
Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για την αλλαγή διάφορων θέσεων εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη τους τελευταίους μήνες και για το γεγονός ότι στο εξωτερικό παρουσίαζε άλλες θέσεις απ' ό,τι έκανε όταν επέστρεφε στο εσωτερικό.
Σχολίασε ότι αν ο κ. Μητσοτάκης κρατούσε μια έντιμη στάση ως προς τις ιδέες του και επωφελή για τη χώρα, θα αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματός του.
Σχετικά με τη στάση των ΑΝ.ΕΛ. ανέφερε ότι όταν ξεκίνησε η κυβερνητική συνεργασία δεν υπήρχε ορίζοντας να υπάρξει μια τέτοια Συμφωνία.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν ζητά από τον Πάνο Καμμένο να αλλάξει τη θέση αρχής του, του ζητεί να αναγνωρίσει και να μη θέσει σε κίνδυνο τη διακυβέρνηση, την πορεία της χώρας, την κρίσιμη αυτή στιγμή μάλιστα που είμαστε κοντά να ολοκληρωθεί αυτή τη διαδικασία.
«Ο Π. Καμμένος έχει τις αρχές και τις αξίες του αλλά δεν είναι έμπορος πατριωτισμού», υπογράμμισε και τόνισε ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει καριέρα όπως έκανε ο κ. Σαμαράς στον κ. Μητσοτάκη.
Ως προς τις κατηγορίες που δέχεται η κυβέρνηση είτε από δόλο είτε από ευαισθησία, δήλωσε ότι «πάμε να παραδώσουμε», τονίζοντας ότι «εγώ "δεν βλέπω να δίνουμε κάτι, βλέπω μόνο να παίρνουμε».
«Δεν αναγνωρίζει αυτή η Συμφωνία έθνος Μακεδονικό, αναγνωρίζει βέβαια το δικαίωμα τους στον αυτοπροσδιορισμό και σέβεται την ταυτότητα που έχουν καλλιεργήσει. Με αυτή τη συμφωνία αίρουμε οποιαδήποτε προσπάθεια οικειοποίησης της ιστορίας μας», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας.
Επισήμανε δε ότι πάντα όλες οι κρίσιμες αποφάσεις ενέχουν πολιτικό κόστος.
Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για τις αντιδράσεις του κόσμου, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν φοβάται, αλλά, αντίθετα, σέβεται τις αντιδράσεις των πολιτών. Πρόσθεσε πως όταν κάνεις εξωτερική πολιτική, το βλέμμα είναι στραμμένο στα συμφέροντα της χώρας, για να τονίσει ότι «πατριωτικό συμφέρον είναι να κλείσουμε ένα θέμα που μας ταλανίζει χρόνια. "Για ποιο λόγο να κρατήσουμε αυτή τη πληγή ανοικτή;», τόνισε.
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που αυτά τα τρία χρόνια έγινε από χώρα-παρίας και μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας
Εκατό δισ. το κόστος της διαπραγμάτευσης ΣΥΡΙΖΑ
Παράλληλα θα υπάρξουν 7 μέτρα στήριξης των εισοδημάτων το 2025
«Δεν είναι όνειρο να γίνω πρωθυπουργός», είπε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας
Γιατί κανένας «προοδευτικός» συμπολίτης δεν ευχήθηκε «λευτεριά στην Ουκρανία»; Γιατί δεν τους συγκινεί ο αγώνας των Κούρδων;
Τι ανέφερε ο πρώην δήμαρχος Στυλίδας
Τι να προσέξουν οι καταναλωτές
Με τη σύζυγο και τα τρία παιδιά τους μπροστά από το χριστουγεννιάτικο δέντρο
Αρχίζει η κατάθεση αιτήσεων για αδειοδότηση και λειτουργία μη-κρατικών πανεπιστημίων
Δείτε αναλυτικά πώς διαμορφώνονται οι τιμές
Τι ακριβώς είναι και ποια είναι η ιστορία του
Η διαδικασία εγκατάστασης έχει ξεκινήσει - Πότε θα ολοκληρωθεί
Ολόκληρο το μήνυμα του πρωθυπουργού
Το μήνυμα της προέδρου ενόψει του νέου έτους
Δώρα στους τροχονόμους
Λόγω εργασιών μετάβασης στο νέο πληροφοριακό σύστημα ERP-SAP
«Είμαι αποφασισµένος να δουλέψω σκληρά για να φέρω την αλλαγή που πιστεύω ότι χρειάζεται η Ελλάδα»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.