Πολιτικη & Οικονομια

Ανατροπή στο Σκοπιανό;

Δεν δέχεται ονομασία erga omnes ο Ιβάνοφ – Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία λέει ο Ζάεφ – Απαντήσεις από τον Τσίπρα ζητεί η Νέα Δημοκρατία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4461869.jpg
©EUROKINISSI/ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ANDREA BONETTI

Την ώρα που οι δύο κυβερνητικές πλευρές διαμηνύουν ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, στις δύο χώρες έχουν προκληθεί αναταράξεις. Υπάρχουν αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό των Σκοπίων όσο και στην Ελλάδα.

Ζάεφ: Υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία με την Ελλάδα - Θα επικοινωνήσω με Τσίπρα

H Αθήνα και τα Σκόπια βρίσκονται κοντά στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα Σκόπια με αφορμή της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την άνοδό του στην εξουσία, διευκρίνισε ωστόσο ότι «δεν υπάρχει ακόμα τελική συμφωνία ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα» και ότι «υπάρχει συμφωνία επί της αρχής, ενώ οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στην επίσημη και νομική πλευρά της συμφωνίας».

«Δεν ήμασταν ποτέ πιο κοντά στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας απ' ό,τι σήμερα, ενώ η φιλία μεταξύ των λαών των δύο χωρών είναι ισχυρότερη από ποτέ. Η συμφωνία επιβεβαιώνει την ύπαρξη μιας μακεδονικής γλώσσας και διαμορφώνει την ταυτότητα», τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ και επανέλαβε ότι η συμφωνία θα τεθεί σε δημοψήφισμα στη χώρα του το οποίο τοποθέτησε χρονικά στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Ερωτώμενος για ποιο λόγο το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ θα πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα πριν το δημοψήφισμα, ο Ζόραν Ζάεφ εξήγησε ότι είναι απαραίτητο να στείλει η Ελλάδα επιστολή στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια να λάβουν πρόσκληση τα Σκόπια για την ένταξη στην βορειοατλαντική συμμαχία.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει κάτι σχετικά με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», και σημείωσε ότι πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση η οποία δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί και δεν υπάρχει ακόμα οριστική συμφωνία καθώς οι νομικές πτυχές της είναι υπό εξέταση.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι θα συνομιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό από τον οποίο τόνισε αναμένει να κάνει ένα σημαντικό βήμα προόδου.

«Σήμερα, αύριο, μέχρι την Παρασκευή θα υπάρξει μια συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα από τον οποίο αναμένω να κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Όταν έχουμε κάτι πιο συγκεκριμένο, θα ανακοινωθεί δημόσια», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ

Τέλος, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ τόνισε την ανάγκη να προωθηθούν οι ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές προοπτικές της χώρας του και τόνισε ότι με την επίλυση του ζητήματος του ονόματος θα ανοίξει η πόρτα του ΝΑΤΟ.

Δεν αποδέχεται ονομασία erga omnes ο Ιβάνοφ

Μία ονομασία erga omnes δεν θα γίνει αποδεκτή από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόρκι Ιβάνοφ, διεμήνυσε σήμερα το γραφείο του.

«Η στάση του προέδρου Ιβάνοφ είναι συνεπής με τις απόψεις όλων των προηγούμενων προέδρων της ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αποδέχεται μια λύση στο ονοματολογικό για συνολική χρήση ή erga omnes», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Ιβάνοφ

Όπως αναφέρουν τα σκοπιανά ΜΜΕ ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΔΓΜ, Νίκολα Ντιμιτροφ, θα συναντηθεί αύριο με τον Έλληνα ομόλογό του.

Τα τέσσερα ερωτήματα της ΝΔ στην κυβέρνηση μετά τις δηλώσεις Ζάεφ

Τέσσερα ερωτήματα θέτει προς την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία μετά τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Στην ανακοίνωσή της η ΝΔ στέκεται ιδιαίτερα στις δηλώσεις στις οποίες ο Ζάκεφ έκανε λόγο περί «μακεδονικής γλώσσας» και της «μακεδονικής ταυτότητας» και ρωτά μεταξύ άλλων αν η κυβέρνηση τις έχει αναγνωρίσει.

Ολόκληρη η ανακοίνωση: 

«O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σήμερα όχι μόνον ότι ήδη “υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία” με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ότι “η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία”. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η “μακεδονική” γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών της χώρας του “έχουν ήδη διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα” και ότι ο ίδιος “λαχταρά μια «Μακεδονία» στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος”.
 
Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα στα εξής ερωτήματα:
 

  • Έχει ήδη δεχθεί ο κ. Τσίπρας την αναγνώριση “μακεδονικής γλώσσας” και “μακεδονικής ταυτότητας” για τους γείτονές μας; 
  • Έχει υπαναχωρήσει ο κ. Τσίπρας από την εθνική θέση erga omnes, προκειμένου το όποιο όνομα των Σκοπίων να ισχύει για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων; 
  • Έχει ήδη δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας να επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχουν απαλειφθεί από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ όλες οι απαράδεκτες αλυτρωτικές αναφορές;  
  • Κι αν όλα αυτά τα έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας, δεσμεύει την Ελλάδα μη έχοντας καν τη στήριξη της κυβέρνησής του. Ή όσα είπε ο κ. Ζάεφ τα συνυπογράφει και ο κ. Καμμένος;  

Οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τους Έλληνες πολίτες και να πάψουν να κρύβονται».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.