Ο Ζαχαρίας Βαμβακούσης δημιούργησε ένα πρόγραμμα που επιτρέπει σε ανθρώπους με παράλυση να παίζουν μουσική με τα μάτια (video)
To Eye Harp είναι πρωτοπορία και ευκαιρία στη δημιουργία
Αναφερόμαστε διαρκώς στο brain drain και η περίπτωση του Ζαχαρία Βαμβακούση είναι μία ακόμα στις εκατοντάδες χιλιάδες της Ελλάδας.
Ο Βαμβακούσης εξέλιξε το πρόγραμμα Eye Harp, το οποίο επιτρέπει σε ανθρώπους με σοβαρά κινητικά προβλήματα να παίξουν μουσική μόνο με τα μάτια και αυτό έγινε στο πλαίσιο του διδακτορικού του στο Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra της Βαρκελώνης.
Ο 33χρονος υποψήφιος διδάκτωρ που αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο του στη μουσική, αποφάσισε να δημιουργήσει το Eye Harp μετά από το τραγικό ατύχημα που είχε ένας φίλος του μουσικός και τον άφησε παράλυτο.
«Ο βασικός στόχος του Eye Harp είναι να επιτρέψει σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα που αδυνατούν να παίξουν κάποιο μουσικό όργανο, να παίξουν μουσική με τα μάτια τους. Είναι ειδικά σχεδιασμένο για ανθρώπους με μεγάλου βαθμού παράλυση» εξηγεί ο Έλληνας επιστήμονας.
Ο Τζόελ είναι σήμερα 11 ετών, με σοβαρή παράλυση στα άνω άκρα και πλέον με την βοήθεια του Ζαχαρία μαθαίνει πώς να παίζει μουσική με το Eye Harp.
«Στον Τζόελ αρέσει η μουσική από τότε που είναι μικρός» λέει η 47χρονη Λάουρα, μητέρα του Τζόελ και συνεχίζει «είναι μεγάλο το κέρδος για έναν άνθρωπο με κινητικό πρόβλημα να μπορεί να παίζει όποιο όργανο θέλει μόνος του».
Πέρα από τη μουσική η χρήση του Eye Harp έχει και άλλα οφέλη, ιδιαίτερα στην πνευματική λειτουργία. Όπως τονίζει ο Βαμβακούσης οι άνθρωποι που παίζουν μουσική χρησιμοποιούν μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου και έχουν καλύτερη μνήμη.
«Λειτουργεί και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε, είναι open source και δωρεάν πρόγραμμα, όποιος θέλει το κατεβάζει και έχει πρόσβαση στον κώδικα (σ.σ. προγραμματισμού)» τονίζει ο Έλληνας επιστήμονας.
Προς το παρόν το Eye Harp τρέχει μόνο σε Windows αλλά ο Βαμβακούσης αναφέρει ότι υπάρχει πλάνο για επανασχεδιασμό της συσκευή ώστε να είναι συμβατή με κάθε λειτουργικό. To EyeHarp εξελίσσεται εδώ και 5 χρόνια και ήρθε ξανά στην επικαιρότητα εξαιτίας επιστημονικής δημοσίευσης για την επίδραση του EyeHarp στην ψυχολογία του χρήστη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σάρωσαν στα Social Media Awards 2024 σε πληθώρα κατηγοριών
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Communications Chemistry»
Δωρεάν για 15 λεπτά ανά μήνα
Δύο από τους αστροναύτες της «περπάτησαν» στο διάστημα για εννιά ώρες
Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.
ΗΠΑ και Κίνα ανταγωνίζονται για τη Σελήνη αλλά εκεί θέλει να φτάσει και η Ινδία
Υπογράφεται το μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία Αστεροσκοπίου στις Αψηλές με τοποθέτηση και τηλεσκοπίου
Η νέα επικεφαλής θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής ΕΜΕΑ με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, σε μια κρίσιμη εποχή
Η κυβέρνηση στρέφει για πρώτη φορά το ενδιαφέρον της στην προστασία από τον ψηφιακό εθισμό
Το Αστεροσχολείο Υπάτης φέρνει τους μαθητές σε επαφή με την επιστήμη της Αστρονομίας και ταξιδεύει τον ανυποψίαστο επισκέπτη στα όρια του Σύμπαντος
Το συνολικό αποτύπωμα της πλατφόρμας είναι περίπου 50 εκατ. μετρικοί τόνοι CO2e
Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την τεχνολογική εκπαίδευση
Τα τεχνικά προβλήματα όσον αφορά τη σύνδεση και παραμονή στα εν λόγω μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρατηρούνται μάλιστα και στην Ελλάδα.
Το design και οι επιδόσεις του μέλλοντος στο σήμερα
Από τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων με Τ-κύτταρα μέχρι δείγματα χώματος από τη Σελήνη
Οι επιστήμονες το 1998 αποκάλυψαν ότι αυτή η διαστολή επιταχύνεται, με την υποτιθέμενη αιτία να είναι η σκοτεινή ενέργεια
Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα προήλθαν από ένα νέο τσιπ που ονομάζεται Willow
Πάνω από 15 εκατομμύρια διαδικτυακές απειλές το 2024 - Ανάγκη για ενισχυμένα μέτρα προστασίας
Τα ευρήματα μεγάλης έρευνας
Είναι τόσο μεγάλο κομμάτι της ζωής μας πια, που όταν δεν υπάρχει σύνδεση, κάτι μας πιάνει…
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.