Τι «λένε» για τον ψυχισμό μας οι αναρτήσεις μας στο Facebook
Μεγάλο ρόλο φαίνεται ότι παίζει και η συχνότητά τους
«Τι σκέφτεστε;» Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το Facebook καλωσορίζει 1,7 δισεκατομμύρια χρήστες του κάθε μέρα. Είναι επίσης και η ερώτηση την οποία χιλιάδες ψυχίατροι και ψυχολόγοι κάνουν στους ασθενείς τους στην αρχή μιας συνεδρίας.
Η δραστηριότητα μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεγονός πως μπορεί να δώσει πάρα πολλά στοιχεία αναφορικά με την ψυχική μας κατάσταση. Ως επακόλουθο, δε θα πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως επαγγελματίες που ασχολούνται με την παρατήρηση της συναισθηματικής υγείας μας έχουν αρχίσει να διερευνούν κατά πόσο αυτή η δραστηριότητά μας μπορεί να δώσει στοιχεία για το «συναισθηματικό παλμό» μας.
Ειδικότερα, μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 555 χρήστες του Facebook στις Ηνωμένες Πολιτείες, υποδεικνύει πως το είδος των δημοσιεύσεων/αναρτήσεων που κάνουμε αλλά και η συχνότητα των τελευταίων «λένε» πολύ περισσότερα πράγματα για το ποιοι είμαστε και τι συμβαίνει στη ζωή μας απ’ ό,τι οι ίδιες οι λέξεις.
Σύμφωνα με τη μελέτη, διαπιστώθηκε πως όσοι ήταν εξωστρεφείς ήταν πολύ πιο πιθανό να κάνουν αναρτήσεις σχετικά με την κοινωνική τους ζωή και την καθημερινότητά τους και μάλιστα να το κάνουν με μεγάλη συχνότητα.
Από την άλλη, άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση είχαν την τάση να κάνουν δημοσιεύσεις σχετικές με τον/την ερωτικό/ή τους σύντροφο, ενώ τα νευρωτικά άτομα υποδεικνύεται πως στρέφονται στο Facebook για επιβεβαίωση και επειδή αναζητούν την προσοχή.
Παράλληλα, χρήστες με ναρκισσιστικές τάσεις είναι πιο πιθανό να κάνουν δημοσιεύσεις προκειμένου να καυχηθούν για τα επιτεύγματά τους (αθλητικά και άλλα).
Την ίδια ώρα, μία άλλη μελέτη καταδεικνύει πως όσοι δημοσιεύουν συχνά selfies έχουν γενικά περισσότερο ναρκισσιστικές και ψυχοπαθείς τάσεις, ενώ όσοι επεξεργάζονται ψηφιακά τις φωτογραφίες τους μπορεί να έχουν πραγματικά χαμηλή αυτοεκτίμηση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα γεγονότα που αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σύμφωνα με το περιοδικό Nature
Σε μια εποχή που οι τεχνολογικές εξελίξεις τρέχουν, η διάδοση και η επικοινωνία της Αστρονομίας προς το ευρύ κοινό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία
Ο Χίντον που έχει τιμηθεί με Νόμπελ Φυσικής, έχει πολλές φορές επισημάνει τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης
Διαστημικοί περίπατοι, ιδιωτικές αποστολές και ένα ρεκόρ παραμονής σε τροχιά 1.110 ημερών
Η πιο κοντινή προσέγγιση στον Ήλιο είναι γεγονός - Τι ερευνούσε
Οι θύρες φόρτισης USB Type-C πρόκειται να γίνουν το πρότυπο για όλα τα gadget
Αν δεν είχες αρκετούς λόγους για να κάτσεις στο σπίτι, μόλις βρήκες
Οι περισσότεροι σκέφτονται με την «εξαιρετικά χαμηλή» ταχύτητα των 10 bit ανά δευτερόλεπτο
Η θερμική του ασπίδα έχει σχεδιαστεί για ακραίες θερμοκρασίες 870-930 βαθμών Κελσίου
Βίντεο: «Ιστορία, επιστήμη και ενσυναίσθηση»
Σάρωσαν στα Social Media Awards 2024 σε πληθώρα κατηγοριών
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Communications Chemistry»
Δωρεάν για 15 λεπτά ανά μήνα
Δύο από τους αστροναύτες της «περπάτησαν» στο διάστημα για εννιά ώρες
Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.
ΗΠΑ και Κίνα ανταγωνίζονται για τη Σελήνη αλλά εκεί θέλει να φτάσει και η Ινδία
Υπογράφεται το μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία Αστεροσκοπίου στις Αψηλές με τοποθέτηση και τηλεσκοπίου
Η νέα επικεφαλής θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής ΕΜΕΑ με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, σε μια κρίσιμη εποχή
Η κυβέρνηση στρέφει για πρώτη φορά το ενδιαφέρον της στην προστασία από τον ψηφιακό εθισμό
Το Αστεροσχολείο Υπάτης φέρνει τους μαθητές σε επαφή με την επιστήμη της Αστρονομίας και ταξιδεύει τον ανυποψίαστο επισκέπτη στα όρια του Σύμπαντος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.