Κορωνοϊός: Τα αντισώματα μειώνονται σχετικά γρήγορα
Αυξάνεται η ανησυχία για πιθανές νέες λοιμώξεις στα ίδια άτομα
Τα αντισώματα κατά του κορωνοϊού στον οργανισμό μειώνονται σχετικά γρήγορα, εξασθενώντας έτσι τη φυσική ανοσία, δείχνει βρετανική έρευνα
Το ποσοστό του βρετανικού πληθυσμού με αντισώματα στον οργανισμό κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2, μειώθηκε από 6% στο τέλος Ιουνίου, στο 4,4% το Σεπτέμβριο, δηλαδή σε αυτό το διάστημα χάθηκαν πάνω από το ένα τέταρτο των αντισωμάτων που είχαν αρχικά δημιουργηθεί με φυσικό τρόπο.
Αυτό, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, εγείρει την ανησυχία για σχετικά ταχεία εξασθένηση της φυσικής ανοσίας και συνεπώς πιθανές νέες λοιμώξεις στα ίδια άτομα, ενόψει μάλιστα του δεύτερου κύματος της πανδημίας Covid-19 που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Τα αρχικά αποτελέσματα, μέσω τεστ αντισωμάτων το καλοκαίρι σε περίπου 100.000 ανθρώπους, είχαν δείξει ότι το 6% περίπου του πληθυσμού της Αγγλίας διέθετε αντισώματα. Τα νέα πιο πρόσφατα τεστ το φθινόπωρο σε περισσότερους από 200.000 ανθρώπους αποκαλύπτουν ότι το ποσοστό των ανθρώπων με ανιχνεύσιμα αντισώματα κατά του κορωνοϊού έχει πέσει στο 4,4% του αγγλικού πληθυσμού.
Το γεγονός ότι τα αντισώματα κατά του νέου ιού φαίνονται να μειώθηκαν σχετικά γρήγορα μέσα στο καλοκαίρι, αποτελεί πιθανώς ένδειξη πως η προστασία έναντι της λοίμωξης Covid-19 μπορεί να μην έχει διάρκεια, κάτι που δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες για τις υγειονομικές αρχές, ιδίως όσο δεν υπάρχει ακόμη κάποιο αποτελεσματικό και ευρέως διαθέσιμο εμβόλιο.
Οι επιστήμονες του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, με επικεφαλής την καθηγήτρια ιολογίας Γουέντι Μπάρκλεϊ, επικεφαλής του Τμήματος Λοιμωδών Νόσων, που έκαναν τη μελέτη React-2 και τη σχετική επιστημονική προδημοσίευση στο medRxiv, ανέφεραν πως η γρήγορη εξαφάνιση των αντισωμάτων δεν θα έχει κατ' ανάγκη επιπτώσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. «Ένα καλό εμβόλιο μπορεί κάλλιστα να είναι καλύτερο από τη φυσική ανοσία», ανέφερε η Μπάρκλεϊ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τη «Γκάρντιαν».
«Βλέπουμε τα αντισώματα να μειώνονται και γνωρίζουμε ότι αυτά από μόνα τους είναι αρκετά προστατευτικά. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα έως τώρα στοιχεία και με βάση όσα γνωρίζουμε για τους άλλους κορωνοϊούς, θα έλεγα ότι φαίνεται η ανοσία να μειώνεται με τον ίδιο ρυθμό που μειώνονται τα αντισώματα και αυτό είναι μια ένδειξη για εξασθενημένη ανοσία σε επίπεδο πληθυσμού», πρόσθεσε. Πιο έντονη ήταν η μείωση των αντισωμάτων σε όσους ήταν ασυμπτωματικοί και δεν είχαν αντιληφθεί την αρχική λοίμωξη από κορωνοϊό, κάτι που έχουν δείξει και άλλες μελέτες.
Είναι γνωστό ότι τα αντισώματα μειώνονται σταδιακά, όμως πόσο γρήγορα αυτό συμβαίνει και πόσο πολύ πέφτουν τα επίπεδα των αντισωμάτων, αυτό διαφέρει από ιό σε ιό. Στην περίπτωση του κορωνοϊού SARS-CoV-2 τα πράγματα παραμένουν ακόμη ασαφή.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την Μπάρκλεϊ, δεν είναι ακόμη γνωστό ποιο είναι το αναγκαίο επίπεδο αντισωμάτων για να προστατευθεί κάποιος από λοίμωξη ή επαναλοίμωξη Covid-19. Οι έως τώρα μελέτες δείχνουν ότι πρέπει να είναι ένα επίπεδο παρόμοιο με το «κατώφλι» ανίχνευσης των αντισωμάτων στα σχετικά τεστ.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι μολύνονται ξανά και ξανά με τους τέσσερις εποχικούς κορωνοϊούς του κρυολογήματος και θεωρούν πιθανό ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το νέο κορωνοϊό, δηλαδή η φυσική ανοσία και προστασία που παρέχουν τα αντισώματα δεν θα είναι μακρόχρονη. Μέχρι στιγμής πάντως έχουν επιβεβαιωθεί ελάχιστες περιπτώσεις επαναλοίμωξης από Covid-19 στον κόσμο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον Καθηγητή Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Δημοσθένη Παναγιωτάκο
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.