Health & Fitness

Πανδημία COVID-19: Δεύτερο Κύμα -Τι μπορούμε να κάνουμε;

Δείτε live τη Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας που θα μεταδοθεί την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα σε σούπερ μάρκετ που φορά μάσκα

Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος διοργανώνει Συζήτηση Στρογγύλης Τράπεζας, με θέμα: «Πανδημία COVID-19: Δεύτερο Κύμα»

Η πανδημία COVID-19 εξελίσσεται απειλητικά στη χώρα μας με τα κρούσματα να αυξάνονται συνεχώς. Παρακολουθώντας στενά την επικαιρότητα, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος αφιερώνει την εναρκτήρια εκδήλωση του έκτου κύκλου διαλέξεων σε θέματα δημόσιας υγείας στην πανδημία, διοργανώνοντας Συζήτηση Στρογγύλης Τράπεζας, με θέμα: «Πανδημία COVID-19: Δεύτερο Κύμα». Η συνδιάλεξη θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και θα μεταδοθεί ζωντανά την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου και ώρα 19.00 μέσω του Livemedia www.livemedia.gr/secondcovid και της σελίδας Facebook SMOKEFREEGREECE.

Τη συνδιάλεξη θα συντονίσει o Καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, Διευθυντής Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, ενώ καλεσμένοι ομιλητές είναι o Επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, κ. Θοδωρής Λύτρας, ο Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας - Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, κ. Γιώργος Σαρόγλου και ο  Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Nοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ, Ιδρυτής & Πρόεδρος HOPEgenesis, κ. Στέφανος Χανδακάς.

Δείτε εδώ τις δηλώσεις των ομιλητών.

Στην παρουσίασή του ο κ. Λύτρας με θέμα «Επιδημιολογία του νέου κορωνοϊού: αυτά που ξέρουμε κι αυτά για τα οποία δεν είμαστε τόσο βέβαιοι», θα εξετάσει τι μας αποκαλύπτουν τα επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας του νέου κορωναϊού, αλλά και ποια ερωτήματα δεν έχουν ακόμα σαφείς απαντήσεις, όπως: Ποιοι προσβάλλονται περισσότερο από τον νέο κορωνοϊό, και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο; Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος; Πως θα εξελιχθεί η πανδημία από δω και πέρα, και γιατί οι προβλέψεις που ακούγονται συνήθως πέφτουν έξω; Ποιος ο ρόλος της "ανοσίας της αγέλης"; Και τι είναι η ανοσολογική "σκοτεινή ύλη"; Σε τελική ανάλυση, τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε ως κοινωνία;

Ο κ. Σαρόγλου, στην εισήγησή του «Πανδημία COVID-19: Eμβόλια για πρόληψη και θεραπευτικοί αλγόριθμοι εντός και εκτός νοσοκομείου», θα τονίσει ότι οι δέκα μήνες της πανδημίας δεν είναι αρκετοί για γνωρίσουμε πώς ακριβώς να οπλιστούμε με αποτελεσματικότητα και να αντιμετωπίσουμε τους βαριά πάσχοντες, ενώ επί του παρόντος τα φαρμακευτικά σχήματα  που χορηγούνται στους ασθενείς βασίζονται σε θεραπευτικούς αλγόριθμους. Σε ότι αφορά στα εμβόλια θα αναφέρει ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πιο πίσω και ότι απαιτούνται ακόμη δύο μήνες για εξακριβώνουμε αν τα πιο προχωρημένα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά.

Ο κ. Χανδακάς στην παρουσίασή του με θέμα «Εγκυμοσύνη και COVID-19: Νεότερα Δεδομένα», θα αναφερθεί στο ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας κατά την κύηση και στο γεγονός ότι οι αλλαγές αυτές καθιστούν την έγκυο πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις του αναπνευστικού και την εποχική γρίπη. Για το σκοπό αυτό πρέπει να γνωρίζουμε τον τρόπο μετάδοσής του και τι προφυλάξεις πρέπει να παίρνουμε. Τα μαιευτικά περιστατικά που έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά είναι λίγα σε αριθμό. Σε κανένα από αυτά δεν περιγράφεται κάθετη μετάδοση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης (δηλαδή από τη μητέρα στο έμβρυο). Πιθανές λοιμώξεις σε νεογέννητα φαίνεται να προκύπτουν μετά τον τοκετό. Στα ίδια περιστατικά δεν βρέθηκε ο ιός στο αμνιακό υγρό και στο μητρικό γάλα από μητέρες που νόσησαν από τον COVID-19. 

Σχετικά με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος

'Οπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο Διευθυντής του Ινστιτούτου, κ. Παναγιώτης Μπεχράκης:

«Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, έχει αποδείξει πλέον την ενεργό παρουσία του στον χώρο της Δημόσιας Υγείας, τον οποίο με υψηλό αίσθημα ευθύνης υπηρετεί. Στόχος και του ΣΤ’ Κύκλου Διαλέξεων είναι να προσφέρει ουσιαστική και επιστημονικά τεκμηριωμένη παρέμβαση στην επίλυση ουσιαστικών προβλημάτων της Δημόσιας Υγείας, τα οποία όλοι αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα μας. Σε συνεργασία με το Ερευνητικό Εργαστήριο George Behrakis της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας συνεχίζει τη μεγάλη πρωτοβουλία SMOKEFREEGREECE, έχει κερδίσει ηγετικό ρόλο στο ευρωπαϊκό στερέωμα για τον έλεγχο του καπνίσματος, ενώ παράλληλα συνεχίζει τις υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε γνωστά, τρέχοντα και αναδυόμενα θέματα Δημόσιας Υγείας. Πιστεύουμε ότι προσφέρουμε την ταπεινή μας συμμετοχή στον τόπο μας εκφράζοντας πάντοτε τη βούληση του μεγάλου δωρητή μας George Behrakis προς τον οποίο και εκφράζουμε δημόσια τις θερμότερες ευχαριστίες μας για την γενναιόδωρη συμβολή του στην Δημόσια Υγεία της χώρας».

Οι ετήσιοι κύκλοι ανοιχτών Διαλέξεων για θέματα Δημόσιας Υγείας προς το ευρύ κοινό, καθώς και οι παρεμβάσεις για τον έλεγχο του καπνίσματος στη σχολική κοινότητα αποτελούν το γενικό πλαίσιο των δραστηριοτήτων μας, οι οποίες αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, ACG, στις ιστοσελίδες www.smokefreegreece.gr, www.researchlab.gr και στην σελίδα του SMOKEFREEGREECE στο Facebook (SMOKEFREEGREECE). Τις διαλέξεις μπορείτε, επίσης, να παρακολουθήσετε βιντεοσκοπημένες μέσω Youtube (Institute of Public Health-ACG).

ca542318-6c21-4d16-ac48-74dc687e59fc.png

Η επόμενη προγραμματισμένη διάλεξη του ΣΤ΄ Κύκλου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2019, ώρα 19:00 με εισηγητές τον κ. Ελευθέριο Οικονόμου, Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, με θέμα «Το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα» και τον κ. Παναγιώτη Μπεχράκη, Δ/ντη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με θέμα «Έρευνα Συμπεριφοράς Οδηγών Οχημάτων στην Ελλάδα 2020».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Podcast Health bites - Αστερία Σταματάκη
Podcast Health bites | Τι είναι το σπλαχνικό λίπος και πώς μπορούμε να το μειώσουμε

Η ύπαρξή είναι σημαντική καθώς προστατεύει τα όργανα αλλά και επειδή λειτουργεί ως ενδοκρινές όργανο. Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις που τα επίπεδά του είναι ιδιαίτερα αυξημένα;

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.