- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Η αποβάθρα των δούλων έγινε μνημείο της UNESCO (φωτογραφίες)
Για σχεδόν τρεις αιώνες το Βαλόνγκο στη Βραζιλία υποδέχτηκε καραβιές σκλάβων από την Αφρική
Η ανθρώπινη ιστορία είναι γεμάτη μελανές σελίδες. Αίμα, πόνος, δυστυχία. Η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ένα από τα βασικά της κεφάλαια. Στον τομέα «Σκλαβιά» οι Πορτογάλοι αποικιοκράτες θεωρούνταν… πρωτοπόροι. Από τους πιο σκληρούς και ταυτόχρονα τους πιο αποτελεσματικούς της εποχής, καθώς κατάφερναν να καλύψουν τις ανάγκες των αγορών -κυρίως στην Αμερική- για εργατικά χέρια.
Σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τη μνήμη ζωντανή, ακόμα και αν αυτή δεν τιμά το ανθρώπινο είδος, η UNESCO μετέτρεψε σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το Βαλόνγκο στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Τι εστί Βαλόνγκο; Αποβάθρα στη Βραζιλία (πρώην αποικία των Πορτογάλων), στην οποία έδεναν τα πλοία που έρχονταν από την Αφρική φορτωμένα με σκλάβους. Για σχεδόν τρεις αιώνες αποτελούσε την κύρια είσοδο σκλάβων στη Λατινική Αμερική. Τόπος μαρτυρίου (καθώς πολλοί από τους σκλάβους άφηναν την τελευταία τους πνοή εκεί, έχοντας εξουθενωθεί από το ταξίδι στον Ατλαντικό) αλλά και χώρος παραμονής πριν από την πώλησή τους στα σκλαβοπάζαρα. Η αποβάθρα είχε ειδικές εγκαταστάσεις, όπου οι Αφρικανοί έμεναν μέχρι να δυναμώσουν και στη συνέχεια να οδηγηθούν προς πώληση στα παζάρια.
Τα απομεινάρια της αποβάθρας ήρθαν στο φως εντελώς τυχαία κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 που φιλοξενήθηκαν στην παραθαλάσσια πόλη. Στο σημείο βρίσκεται ένα νεκροταφείο με μαζικούς τάφους, σύμφωνα με το BBC. Ανάμεσα στα ευρήματα είναι και πέτρες που φέρουν σκουριασμένους κρίκους, όπου έμπαιναν οι αλυσίδες των σκλάβων.
«Η αποβάθρα Βαλόνγκο θα έπρεπε να έχει την ίδια θέση στην ιστορία, με αυτή της Χιροσίμα και του Άουσβιτς, έτσι ώστε να θυμόμαστε εκείνα τα κομμάτια της ιστορίας της Ανθρωπότητας, που δεν πρέπει να ξεχαστούν» επισημαίνεται σε ανακοίνωση της UNESCO. «Πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο, που περιέχει τα τελευταία απομεινάρια της έλευσης των σκλάβων» ανέφερε από τη μεριά του ο Μίλτον Γκούραν, ανθρωπολόγος στο επάγγελμα.
Το εμπόριο σκλάβων απαγορεύτηκε το 1831 με την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Βραζιλίας από τους Πορτογάλους. Ωστόσο, συνεχίστηκε παράνομα μέχρι την κατάργηση της δουλείας, το 1888. Η αποβάθρα κατασκευάστηκε για να μην είναι ορατές από την πόλη οι πρακτικές αυτού του «εμπορίου», επισημαίνουν μελετητές.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Aκόμα δεν είναι γνωστά τα αίτια
Πολλοί celebrities έχουν πληγεί από την καταστροφή
Τι αναφέρουν οι νομικοί
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στη Σαξονία - Αναμένεται να οριστικοποιηθεί η υποψηφιότητα της Βάιντελ
«Συνομιλητής μας στο ζήτημα αυτό είναι η Αμερική», διαμηνύει ο Χακάν Φιντάν
Δεν διαφαίνονται συνθήκες κρίσης - Τα στοιχεία του Reuters
Βανδαλισμoί κατά τη διάρκεια της νύχτας - Δημιουργία ειδικής μονάδας για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού
Προοριζόταν για τις αγορές της Ευρώπης και της Αυστραλίας
Μεταξύ των θυμάτων ήταν τρεις ανήλικοι και τα δύο μέλη του πληρώματος
Ο Ρώσος πρόεδρος έρχεται στον κινηματογράφο
Περίπου 2.400 μετρικοί τόνοι πετρελαιοειδών έχουν διαρρεύσει
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής νοσηλευόταν για μια εβδομάδα με σοβαρή πνευμονία
Περισσότεροι από 180.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους
Καθώς σήμερα εκδόθηκε απόφαση για την υπόθεση «Στόρμι Ντάνιελς»
Οι δραματικοί αριθμοί των καταστροφικών πυρκαγιών
To δανέζικο πολιτικό δράμα εξελίχθηκε σε τέσσερις σεζόν
Καταδικάστηκαν αμφότεροι με ανασταλτικό χαρακτήρα
Πώς συνδέεται με το πόσιμο νερό και αποτελεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης εν μέσω πυρκαγιών
Τι αναφέρουν οι αμερικανικές υπηρεσίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.