Δεν άντεξε το ένα κορίτσι από τους 30 ασθενείς με βαρύ αυτισμό που εκδίωξαν από το θεραπευτήριο Σκαραμαγκά και τους μετέφεραν τους σε άλλες ακατάλληλες δομές με κίνδυνο τη ζωή τους, όπως κατήγγελλαν από την αρχή οι οικογένειές τους.
Τα άτομα αυτά, όπως αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα», φιλοξενούνταν από το 2009 στο κτήριο του θεραπευτηρίου, που είχε χτιστεί ως φοιτητική εστία και είχε προσαρμοστεί στις ειδικές απαιτήσεις των ατόμων αυτών.
Σταδιακά, όμως, υπήρξε απαξίωση του θεραπευτηρίου, καθώς οι υπεύθυνοι το εγκατέλειψαν ως κτήριο, σταματώντας παράλληλα να το ενισχύουν με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Η πλειονότητα των 30 ατόμων που είχαν παραμείνει στο θεραπευτήριο Σκαραμαγκά μεταφέρθηκε στο πρώην Λοιμωδών, στο παράρτημα ΑμεΑ Δυτικής Αττικής, ενώ μια άλλη ομάδα μεταφέρθηκε σε άλλη παρόμοια ακατάλληλη δομή.
Επειδή όμως σε αυτές τις δομές, αφενός, φιλοξενούνται άποροι και ηλικιωμένοι, που δεν μπορούν να αντιληφθούν τις ειδικές ανάγκες των ατόμων με αυτισμό και, αφετέρου, δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό και εφαρμόζονται μέθοδοι προηγούμενων δεκαετιών, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες-σοκ, που δείχνουν παιδιά να δένονται σε κρεβάτια.
Πριν από τρεις ημέρες, ο νομικός εκπρόσωπος του Συλλόγου «Οικογένεια» των Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Χρόνιες Παθήσεις του Θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά, Παναγιώτης Μπαλακτάρης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Θέμα» αποκάλυψε πως 8 παιδιά πέθαναν όταν μετακινήθηκαν σε άλλες δομές στην Ελλάδα από το 2009 και μετά, κι αυτό γιατί «τα παιδιά αυτά χρειάζονται κυρίως στοργή και προσωπική επαφή με τον νοσηλευτή. Ειδικοί λένε ότι η απότομη αλλαγή περιβάλλοντος οδηγεί σε κατάπτωση της ψυχικής και σωματικής τους υγείας και τελικά στον θάνατο».
Την ίδια ώρα, και ο Πρόεδρος του Σωματείου Σύλλογος «Οικογένεια Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών του Θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά», κ. Γεωργούλας Γιώργος, ο οποίος είχε την αδερφή του στο Θεραπευτήριο Σκαραμαγκά, αποκάλυψε: «Πολλές φορές μου απαγορεύουν κι εμένα, προφορικά βέβαια, να μπω στα δωμάτιά τους για να δω αν είναι καλά τα παιδιά, αν είναι δεμένα ή αν χρειάζονται κάποια βοήθεια. Πριν από μια εβδομάδα διαπίστωσα ότι η Μαρία (σ.σ. η αδελφή μου) είχε το μάτι της χτυπημένο. Είχε ένα αιμάτωμα στην άκρη του ματιού και ήταν μαυρισμένο. Τότε, λοιπόν εγώ, ρώτησα τη νοσηλεύτρια: "Πώς χτύπησε η Μαρία στο μάτι;" και μου απάντησε με θράσος: "Δεν σας αφορά". Πήρα το τηλέφωνο της Μαρίας και την ενημέρωσα αμέσως. Και η μητέρα πήρε τηλέφωνο στο ίδρυμα για να μάθει για την κόρη της, απέφυγαν να της μιλήσουν εκείνη τη στιγμή και, όταν τους ξανακάλεσε αργότερα, τότε η απάντηση που πήρε η μητέρα από τους νοσηλευτές ήταν η εξής: "Δεν ξέρουμε πώς χτύπησε το παιδί σας"».
Τώρα, έγινε γνωστό πως ένα από τα παιδιά με αυτισμό που νοσηλεύονταν στο Σκαραμαγκά, η Ζωή, έφυγε από τη ζωή. Οι εικόνες από το Λοιμωδών με ανθρώπους με αυτισμό δεμένους στα κρεβάτια τους. Οι καταγγελίες για την κακομεταχείρισή τους. Και τώρα, ένας θάνατος. Ο θάνατος της Ζωής.
Όπως γράφει το newsit.gr, το άτυχο κορίτσι πέθανε στο Αττικό Νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί. Δεν υπάρχει ανακοίνωση για τα αίτια του θανάτου της. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, η Ζωή πέθανε εξαιτίας λοίμωξης του αναπνευστικού.
Ο νομικός εκπρόσωπος του συλλόγου «Οικογένεια» των Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Χρόνιες Παθήσεις του Θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά, Παναγιώτης Μπαλακτάρης, δήλωσε στο newsit.gr πως θα ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση για το θέμα και τη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου της. Όπως μάλιστα κατήγγειλε, λίγες μέρες πριν «φύγει», η Ζωή ήταν χτυπημένη στο πρόσωπο. Και υπάρχουν γι’ αυτό φωτογραφίες που το αποδεικνύουν.
«Η Ζωίτσα μας ήταν ένα από τα παιδιά που ζούσαν στο Σκαραμαγκά», δήλωσε στο newsit.gr ο Γιώργος Γεωργούλας, πρόεδρος του συλλόγου «Οικογένεια». Όπως είπε, πριν από καιρό, μέσω ενός προγράμματος, η Ζωή είχε πάει σε κάποια διαμερίσματα που φιλοξενούσαν παιδιά με αυτισμό.
Το πρόγραμμα αυτό, όμως τελείωσε. Μαζί και η χρηματοδότηση. Και τα διαμερίσματα έκλεισαν. Η Ζωή δεν επέστρεψε στο Σκαραμαγκά αλλά στο Λοιμωδών. Αργότερα, γύρισε στο Σκαραμαγκά αλλά όπως λέει ο κ. Γεωργούλας «ήταν σε άθλια κατάσταση». Κι όταν άρχισε να συνέρχεται «την πήραν για να την ξαναπάνε στο Λοιμωδών».
Ο Γιώργος Γεωργούλας αποκάλυψε ότι πριν από μερικές μέρες κάλεσε τους γονείς η διευθύντρια του νοσοκομείου. Τους είπε πως υπάρχει λόγος ανησυχίας. Πως τα παιδιά τους καλύπτονταν ιατρικά επαρκώς.
«Ρώτησα αν συμβεί ένα παθολογικό περιστατικό, ποιος θα έχει την ευθύνη. Απάντησε «κανένας». Ελπίζω να μην έχει δίκιο», σημείωσε ο Γ. Γεωργούλας.
«Παρά τα διάφορα πορίσματα που έχουν βγει κατά καιρούς για το Σκαραμαγκά και το Λοιμωδών, κάνω έκκληση σε όλους τους εισαγγελείς και πολιτικούς να έρθουν να δουν και να διαπιστώσουν από μόνοι τους το τι πραγματικά συμβαίνει και τι βιώνουν τα παιδιά μας», σημείωσε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι ανέφερε ο πατέρας του
«Η ιδιοκτήτρια στο μαγαζί που δουλεύω ούρλιαζε, καίγονται οι δίπλα» είπε ο dj από το δίπλα μαγαζί
Το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών
Περιοδεία Σταύρου Καφούνη και Δώρου Καπράλου στις Τοπικές Αγορές της Περιφέρειας
Ξεκίνησε και απευθύνεται στη βρετανική, τη γερμανική και τη σουηδική τουριστική αγορά
Στο «Χαμόγελο του παιδιού» τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν
Τι απαντά για τον καιρό των Χριστουγέννων
Εντοπίστηκε το μικρόβιο Listeria Monocytogenes
Αν υπάρχει κάτι για το οποίο δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει το ΚΚΕ είναι η απουσία σταθερότητας
Οι πρώτες πληροφορίες
Διασώθηκαν 36 άτομα - Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων
Η πορεία της μαγείρισσας που μοιράστηκε τις συνταγές της μέσα από τις πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές
Έρευνα αποκαλύπτει ότι 8 στους 10 καταναλωτές σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν αγορές εκείνη την ημέρα
Υπάρχει κίνδυνος αν δεν τεθεί υπό έλεγχο άμεσα
Τραυματίστηκε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης
Καθυστερήσεις άνω των 30΄ στην Αττική Οδό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.