Ο άνθρωπος που αφιέρωσε 40 χρόνια από τη ζωή του για να δημιουργήσει ένα δάσος (video)
Η έκταση πλέον ξεπερνά τα 1.300 στρέμματα


Ο Jadav Payeng ήταν ένα δεκαεξάχρονο μόλις αγόρι της φυλής Mishing στην πολιτεία Ασσάμ της Ινδίας, όταν αποφάσισε να αναδασώσει τις όχθες του ποταμού Βραχμαπούτρα στο νησί Majuli. Έναυσμά του ήταν η μέρα που το 1979 αντίκρισε έναν μεγάλο αριθμό νεκρών στοιβαγμένων φιδιών στις αμμώδεις άγονες όχθες του ποταμού. Τα φίδια είχαν πεθάνει από την υπερβολική ζέστη, καθώς δεν υπήρχε κανένα σκιερό σημείο, ώστε να προστατευθούν. Αυτό, όπως δήλωσε στο National Public Radio, τον έκανε να πιστέψει ότι και οι άνθρωποι της περιοχής θα πεθάνουν κάποια στιγμή με τον ίδιο τρόπο, από τον καύσωνα.
Αρχικά, ο Payeng απευθύνθηκε στο Δασικό Τμήμα ζητώντας να φυτέψουν κάποια δέντρα. Ωστόσο, η απάντηση τους ήταν ότι σε εκείνο το σημείο κανένα φυτό δεν θα μπορούσε να ευδοκιμήσει και απλά του πρότειναν να φυτέψει από μόνος του, αν το ήθελε, μερικά μπαμπού. Από τότε ξεκίνησε αυτό που ο ίδιος ονομάζει ως μία «αποστολή ζωής»• αυτό που το Δασικό Τμήμα θεώρησε τελειωμένη υπόθεση, άρχισε να γεμίζει πρώτα με μπαμπού, μετά με δέντρα βαμβακιού και πλέον με δεκάδες διαφορετικά είδη δέντρων και έτσι τώρα να είναι το δάσος Molai, το οποίο μετρά πάνω από 1.300 στρέμματα.
Η πλούσια βλάστηση της περιοχής έχει προσελκύσει με τα χρόνια και έναν μεγάλο αριθμό ζώων και έχει μετατρέψει πλέον το δάσος σε σπίτι ενός μεγάλου αριθμού ελεφάντων, ρινόκερων, ελαφιών, αγριόχοιρων, όρνιων, ερπετών, αλλά και τίγρεων. Το γεγονός αυτό, αν και ευχαριστεί τον ίδιο τον Payeng, έχει προκαλέσει αντιδράσεις από αρκετούς κατοίκους του νησιού, οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι οι αγέλες των ζώων που κατευθύνονται προς το Molai ποδοπατούν τα χωράφια και τα σπίτια τους. Ωστόσο, ο ίδιος υπερασπίζεται τα ζώα λέγοντας ότι «ο άνθρωπος είναι εκείνος που πρέπει να προσαρμοστεί», ενώ όταν κάποιοι προτείνουν να κοπεί ένα μέρος του δάσους, ώστε να περιορίσουν τον αριθμό των ζώων, ο Άνθρωπος του Δάσους της Ινδίας (Forest Man of India) –όπως τον αποκαλούν- απαντάει πως θα πρέπει πρώτα να σκοτώσουν τον ίδιο, προτού σκοτώσουν τα δέντρα.

Παρά τις αντιδράσεις αυτές, ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της περιοχής τον θαυμάζει ως έναν σημαντικό οικολόγο, ενώ του έχει δοθεί και ένα από τα σημαντικότερα βραβεία που πολίτης μπορεί να λάβει στην Ινδία, το Padma Shri, το οποίο απονέμεται για εξέχουσες υπηρεσίες. Για όλους τους επαίνους που δέχεται, ο ίδιος πάντως λέει: «Δεν είναι ότι τα κατάφερα μόνος μου. Εσύ φυτεύεις ένα – δύο δέντρα και αυτά μετά πρέπει να σπείρουν. Αφότου αυτά σπείρουν, τότε ο άνεμος ξέρει τον τρόπο να φυτέψει τους σπόρους και τα πουλιά τον ξέρουν και οι αγελάδες και οι ελέφαντες, ακόμα και ο ποταμός Βραχμαπούτρα τον ξέρει. Ολόκληρο το οικοσύστημα ξέρει».
Ο Payeng, ο οποίος προσπαθεί όπως λέει να δώσει το παράδειγμα για το τι μπορεί ένας άνθρωπος να κάνει για το περιβάλλον, στοχεύει στο να επεκτείνει το πράσινο σε 800 περίπου χιλιόμετρα ακόμα στις άγονες εκτάσεις που βρίσκονται κατά μήκος του Βραχμαπούτρα. Στην ερώτηση για το πού βρίσκει το πάθος και τη δύναμη να συνεχίσει το έργο του ακόμα και 40 χρόνια μετά από τη μέρα που ξεκίνησε απαντάει: «Κανένας δεν μπορεί να δει τον Θεό. Εγώ βλέπω τον Θεό στη φύση. Η φύση είναι ο Θεός. Μου δίνει έμπνευση. Μου δίνει δύναμη… Όσο επιβιώνει αυτή, επιβιώνω κι εγώ».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χαρμόσυνα νέα στον Ζωολογικό Κήπο της Φιλαδέλφειας - Αποκαλυπτήρια στις 23 Απριλίου
Μια ελεγχόμενη διαδρομή από την πηγή στη βρύση μας
Καταγράφηκαν 41 επωάζοντα ζευγάρια
Οι οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν υποτιμηθεί - Τα ευρήματα νέας μελέτης
Η σημασία του νερού για τη διατήρηση της ζωής δεν μπορεί να αμφισβητηθεί
Η βιώσιμη αλιεία και η μάχη για το μέλλον των Ωκεανών
Απόψε το βράδυ κατεβάζουμε για μία ώρα τους διακόπτες
Η λειψυδρία φαίνεται πως ήρθε για να μείνει
Νέα μελέτη αποκαλύπτει εκτεταμένη μόλυνση σε πάνω από 50 είδη
Έκθεση της Unesco υπογραμμίζει την άνευ προηγουμένου απώλεια - Κίνδυνος για οικοσυστήματα και γεωργία
Επιστρέφει δυναμικά o παρεξηγημένος βλεννόψαρος - Πώς κατέκτησε τον πολυπόθητο τίτλο
Χύμα όσπρια, χειροποίητα απορρυπαντικά, οδοντόβουρτσα από μπαμπού και η άλυτη εξίσωση με τις πλαστικές σακούλες
Η χώρα μας είναι από τις τελευταίες στην ανακύκλωση
Η φετινή «Ώρα της Γης» στην Ελλάδα είναι αφιερωμένη στη θάλασσα
Ποιες είναι οι πιο καθαρές από πλευράς αέρα
Κύμα κατακραυγής για την πράξη της και παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών
Σκαρφάλωμα στα δέντρα, μπάνιο στην «πισίνα» και ατέλειωτα παιχνίδια
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τα καύσιμα αεροσκαφών και το κυανιούχο νάτριο;
Τι δείχνει η έρευνα για το δάγκωμα που παραλύει το θηλυκό χταπόδι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.