
Αέρας... ανανέωσης για τα ενεργειακά πνέει στο Αιγαίο. Σύμφωνα με έρευνα της MARC για λογαριασμό της WWF, που πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή κατοίκων από 15 νησιά του Αιγαίου, καταγράφεται εντυπωσιακή μεταστροφή της κοινής γνώμης στα νησιά υπέρ των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας. Οι τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες έδειξαν την προτίμησή τους για τη στροφή σε καθαρές μορφές ενέργειας, με περιορισμό του πετρελαίου ως βασικού μέσου ενεργειακής κάλυψης, όπως συμβαίνει σήμερα.
Έτσι στο ερώτημα «εάν θα επιθυμούσατε το νησί σας να απεξαρτηθεί από το πετρέλαιο και να ηλεκτροδοτείται πλήρως από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), θετικά απάντησε το 78,6% των ερωτηθέντων.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις σε ειδικότερα ερωτήματα που αφορούν την αιολική μορφή ενέργειας. Ευχάριστη έκπληξη είναι η θετική ανταπόκριση στο ερώτημα, εάν συμφωνούν στην εγκατάσταση ενός συστήματος αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρία) ώστε να υπάρχει πλήρης κάλυψη ηλεκτροδότησης στο νησί. Το 83% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά!
Συντριπτικά υπέρ των ΑΠΕ ήταν και οι απαντήσεις στο δίλημμα εάν υπάρχει προτίμηση στη λειτουργία πετρελαϊκού σταθμού ή συστήματος ΑΠΕ, που μπορεί να «αποθηκεύσει» ηλεκτρισμό. Συγκεκριμένα, το 73,7% «ψηφίζει» υπέρ ενός συστήματος ΑΠΕ και μόλις το 11,8% επιλέγει τη λειτουργία σταθμού με πετρέλαιο.
Σημαντικά δείγματα μεταστροφής των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου εμφανίζονται όμως και σε ορισμένα επίμαχα θέματα, που αφορούν κυρίως στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Στο ερώτημα για την όχληση από την εγκατάστασή τους, το 50% των ερωτηθέντων απαντά ότι είναι ασήμαντη και ένα 31,3% τη θεωρεί σημαντική. Το ποσοστό αυτό δεν είναι βεβαίως αμελητέο, αλλά η εικόνα για τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις είναι αντεστραμμένη: Το 54,8% των ερωτηθέντων θεωρεί σημαντική την όχληση από τη λειτουργία τους, ενώ το 33,8 ασήμαντη.

Δύσκολο θεωρείται και το ερώτημα εάν η εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ, με ανεμογεννήτριες, απωθεί τον τουρισμό ή, αντίθετα, προσελκύει νέες κατηγορίες τουριστών. Στο κρίσιμο αυτό δίλημμα οι θετικές απαντήσεις είναι το 41% του συνόλου, με το 17% να απαντά αρνητικά. Ενδιάμεσα υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 31,2%, που κρατά ουδέτερη στάση.
Η δημοσκόπηση έγινε με τη συμμετοχή κατοίκων από τον Άγιο Ευστράτιο, την Αστυπάλαια, την Ανάφη, τη Δονούσα, το Καστελλόριζο, την Αμοργό, τη Σύμη, τη Νίσυρο, τη Χάλκη, την Μήλο, τη Σίφνο, τη Ρόδο, τη Σαντορίνη, τη Σκύρο και την Ικαρία.
Κίνητρο για την έρευνα υπήρξε το πρόγραμμα TILOS, που βρίσκεται στην τελική ευθεία ολοκλήρωσής του στο ομώνυμο νησί των Δωδεκανήσων. Στο νησί έχει εγκατασταθεί μια μεσαίου μεγέθους ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκό πάρκο, δύο μπαταρίες, και πλήθος πρότυπων έξυπνων μετρητών για την εξισορρόπηση παραγωγής και ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί, παρέχοντας, έτσι, μια καθαρή και ταυτόχρονα αξιόπιστη λύση για την ηλεκτροδότηση της Τήλου.

Δείτε τη δημοσκόπηση ΕΔΩ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια ελεγχόμενη διαδρομή από την πηγή στη βρύση μας
Καταγράφηκαν 41 επωάζοντα ζευγάρια
Οι οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν υποτιμηθεί - Τα ευρήματα νέας μελέτης
Η σημασία του νερού για τη διατήρηση της ζωής δεν μπορεί να αμφισβητηθεί
Η βιώσιμη αλιεία και η μάχη για το μέλλον των Ωκεανών
Απόψε το βράδυ κατεβάζουμε για μία ώρα τους διακόπτες
Η λειψυδρία φαίνεται πως ήρθε για να μείνει
Νέα μελέτη αποκαλύπτει εκτεταμένη μόλυνση σε πάνω από 50 είδη
Έκθεση της Unesco υπογραμμίζει την άνευ προηγουμένου απώλεια - Κίνδυνος για οικοσυστήματα και γεωργία
Επιστρέφει δυναμικά o παρεξηγημένος βλεννόψαρος - Πώς κατέκτησε τον πολυπόθητο τίτλο
Χύμα όσπρια, χειροποίητα απορρυπαντικά, οδοντόβουρτσα από μπαμπού και η άλυτη εξίσωση με τις πλαστικές σακούλες
Η χώρα μας είναι από τις τελευταίες στην ανακύκλωση
Η φετινή «Ώρα της Γης» στην Ελλάδα είναι αφιερωμένη στη θάλασσα
Ποιες είναι οι πιο καθαρές από πλευράς αέρα
Κύμα κατακραυγής για την πράξη της και παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών
Σκαρφάλωμα στα δέντρα, μπάνιο στην «πισίνα» και ατέλειωτα παιχνίδια
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τα καύσιμα αεροσκαφών και το κυανιούχο νάτριο;
Τι δείχνει η έρευνα για το δάγκωμα που παραλύει το θηλυκό χταπόδι
Μόλις επτά χώρες πληρούσαν το 2024 τα πρότυπα ποιότητας του αέρα του ΠΟΥ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.