Πολιτικη & Οικονομια

Κομισιόν: Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 1,9% το 2018 και 2,3% το 2019

Οι ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
simaia.jpg
© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει και τα επόμενα χρόνια, εφόσον τηρούνται οι δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις, επισημαίνει, για την Ελλάδα, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις της περιόδου 2018-2019, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. 

Οι οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής παραμένουν αμετάβλητες, σε σχέση με τον Μάιο, αναμένοντας ανάπτυξη για την Ελλάδα κατά 1,9% το 2018 και 2,3% το 2019.

Ειδικότερα, η έκθεση της Επιτροπής τονίζει ότι η ελληνική οικονομία έκανε μια δυνατή εκκίνηση το πρώτο τρίμηνο του 2018 και προσθέτει ότι «μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM, η οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, όσο τηρούνται οι δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις».

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Επιτροπής, το πραγματικό ΑΕΠ μεγεθύνθηκε κατά 0,8% το πρώτο τρίμηνο του 2018, κάτι το οποίο αντιστοιχεί σε ετήσιο δείκτη ανάπτυξης 2,3%. Αυτό, σύμφωνα με την Επιτροπή, επιβεβαιώνει ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης σε 0,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2017, ήταν προσωρινή και η Ελλάδα πράγματι, ανακάμπτει.

Το πρώτο τρίμηνο του 2018, η ανάπτυξη ενισχύθηκε από τις καθαρές εξαγωγές που συνέβαλαν κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες στη μεγέθυνση του ΑΕΠ. Η ιδιωτική κατανάλωση κατέγραψε αύξηση για πρώτη φορά από το 2016, αλλά η συμβολή της στην ανάπτυξη ακυρώθηκε από τη μείωση της δημόσιας κατανάλωσης, κι έτσι η συνολική κατανάλωση παρέμεινε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο (0,1%). Ωστόσο, σημειώνεται ότι υπήρξε μεγάλη πτώση των επενδύσεων.

Το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να φτάσει το 1,9% το 2018 και να μεγεθυνθεί περαιτέρω στο 2,3%, το 2019. Βασικός μοχλός της ανάπτυξης αναμένεται να είναι οι επενδύσεις, χάρη στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και της αύξησης των εξωτερικών άμεσων επενδύσεων. Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει υποτονική, καθώς οι συνεισφορές των καθαρών εξαγωγών θα γίνουν πιο μέτριες το υπόλοιπο του έτους, καθώς η αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα θα παράγει πρόσθετη ζήτηση για εισαγόμενα αγαθά.

«Η αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται» τονίζει η Επιτροπή. Η ανεργία έπεσε στο 20,1% το Μάρτιο του 2018, δηλαδή κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες από τα τέλη του 2017. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά περίπου 2% το πρώτο τρίμηνο του 2018. Σημειώνεται, δε, ότι αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί σε όλο το έτος του 2018.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή έφθασε το 0,8% τον Μάιο, με μέσο όρο 0,4% για τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών επεξεργασίας τροφίμων και ενέργειας. Λόγω των υψηλότερων παραδοχών για τις τιμές πετρελαίου, η πρόβλεψη για τον γενικό πληθωρισμό αναθεωρείται ελαφρώς προς τα πάνω.

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη σε ευρωζώνη και ΕΕ

«Ανθεκτική εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας» αναμένεται να παραμείνει η ανάπτυξη στην ευρωζώνη και στην «ΕΕ των 28», σύμφωνα με τις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής 2018-2019 που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Επιτροπή προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει ισχυρή στο 2,1% το 2018 και στο 2% το 2019, τόσο στην ευρωζώνη, όσο και στην ΕΕ.

«Έπειτα από πέντε διαδοχικά τρίμηνα έντονης επέκτασης, η οικονομική ορμή μετριάστηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 και τώρα προβλέπεται να είναι χαμηλότερη κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ από ό, τι είχε προβλεφθεί την άνοιξη», αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις ανέφερε: «Η ευρωπαϊκή οικονομική δραστηριότητα παραμένει σταθερή προβλέποντας αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1% φέτος στην ευρωζώνη και στην «ΕΕ των 28». Ωστόσο, η προς τα κάτω αναθεώρηση της αύξησης του ΑΕΠ, σε σχέση με το Μάιο δείχνει ότι ένα δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον, όπως η αύξηση των εμπορικών εντάσεων με τις ΗΠΑ, μπορεί να αποδυναμώσει την εμπιστοσύνη και να επιβαρύνει την οικονομική επέκταση. Οι αυξανόμενοι εξωτερικοί κίνδυνοι μας υπενθυμίζουν ότι είναι ανάγκη να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των μεμονωμένων οικονομιών μας και της ευρωζώνης στο σύνολό της ».

Ο Επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε: «Η ανάπτυξη στην Ευρώπη προβλέπεται να παραμείνει ανθεκτική, καθώς οι νομισματικές πολιτικές παραμένουν ευέλικτες και η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται. Η ελαφρά αναθεώρηση προς τα κάτω της αύξησης του ΑΕΠ, σε σχέση με την άνοιξη, αντανακλά τον αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη των εμπορικών εντάσεων και της πολιτικής αβεβαιότητας, καθώς και των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας. Προβλέπουμε ότι η επέκταση της οικονομίας θα συνεχιστεί το 2018 και το 2019, αν και μια περαιτέρω κλιμάκωση των προστατευτικών μέτρων, αποτελεί κίνδυνο αρνητικών επιπτώσεων από τους εμπορικούς πολέμους.»

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι παρόλο που οικονομικές επιδόσεις στην ΕΕ και την ευρωζώνη έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές, οι προβλέψεις της παραμένουν «ευαίσθητες» σε σημαντικούς κινδύνους, οι οποίοι έχουν αυξηθεί από την άνοιξη και έχουν να κάνουν κυρίως με τις εμπορικές εντάσεις.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η βασική πρόβλεψη της Επιτροπής δεν προϋποθέτει περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων, αλλά αν αυξηθούν οι εντάσεις, θα επηρεάσουν αρνητικά το εμπόριο και τις επενδύσεις και θα μειώσουν την ευημερία σε όλες τις εμπλεκόμενες χώρες. Σύμφωνα με την Επιτροπή, υπάρχουν κι' άλλοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη μεταβλητότητα της χρηματοπιστωτικής αγοράς και η οποία συνδέεται, μεταξύ άλλων, με γεωπολιτικούς κινδύνους.

Ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών του πετρελαίου από την άνοιξη, ο πληθωρισμός φέτος προβλέπεται να είναι κατά μέσο όρο 1,9% στην ΕΕ και 1,7% στη ζώνη του ευρώ. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 0,2 εκατοστιαίων μονάδων και στις δύο περιοχές από την άνοιξη. Η πρόβλεψη για το 2019 αυξήθηκε κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες για τη ζώνη του ευρώ σε 1,7%, αλλά παραμένει αμετάβλητη στο 1,8% για την ΕΕ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.