- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Folli Follie: Η συναρπαστική ιστορία που συγκλόνισε την πιο «πολυεθνική» ελληνική εταιρεία
Θα πέσει σε κινέζικα χέρια η αυτοκρατορία της οικογένειας Κουτσολιούτσου;
Συνωμοσία ξένων για να «αρπάξουν» μία από τις ισχυρότερες ελληνικές πολυεθνικές; Ή απλά η εταιρεία της οικογένειας των Κουτσολιούτσων «ξέμεινε από καύσιμα» και είναι πλέον στόχος των κινέζων επενδυτών που βοήθησαν την ραγδαία της άνοδο;
Από τις αρχές του μήνα η αυτοκρατορία των Folli Follie δέχεται επιθέσεις για τα οικονομικά και τα πεπραγμένα της διοίκησής της. Και βέβαια δεν είναι απλά χτυπήματα, αλλά ομοβροντίες που ήδη έχουν «εξατμίσει» 500 εκατ. ευρώ από την αξία της. Κυρίως όμως έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες για την υπόστασή της, και για το εάν τους επόμενους μήνες η οικογένεια Κουτσολιούτσου θα συνεχίσει να βρίσκεται στο τιμόνι της.
Τα πρώτα χτυπήματα έπεσαν από το fund QCM, με επικεφαλής τον πρώην ισραηλινό αλεξιπτωτιστή Γκάμπριελ Γκρέγκο, που αμφισβήτησε την αλήθεια των οικονομικών στοιχείων της. Τα «παιδιά» της QCM δεν είναι τίποτα πρωτάρηδες. Είναι οι ίδιοι που πρωταγωνίστησαν στη διάλυση της ιταλικής γαλακτοβιομηχανίας Parmalat, το 2015, και μέχρι σήμερα οι κινήσεις τους εναντίον της Folli Follie έχουν φέρει αποδόσεις της τάξης του 460% για όσους πόνταραν στην πτώση της μετοχής της εισηγμένης σε προθεσμιακά συμβόλαια της ελληνικής αγοράς Παραγώγων. Δηλαδή τους εαυτούς τους και την παρέα τους.
Στην αρχή, ο επιχειρηματικός κόσμος πίστεψε ότι είναι μια επίθεση κερδοσκόπων. Σύντομα όμως άρχισαν να διαμορφώνονται «υποψίες» καθώς η οικογένεια Κουτσιολιούτσου καθυστερούσε να απαντήσει, ενώ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διατάχθηκε πλήρης έλεγχος.
Μερικές ημέρες μετά, από την πίσω πόρτα εμφανίστηκε το Bloomberg, καταφέρνοντας άλλη μια μεγάλη μαχαιριά: Έκανε λόγο για συρρίκνωση των σημείων πώλησης της FF στην κινεζική αγορά (άνω του 50% το 2017), την ίδια ώρα που η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της στην Ασία έχουν αυξηθεί… Στο δημοσίευμα αναφέρεται μάλιστα ότι η Folli Follie ανακοίνωσε 113 σημεία πώλησης στην ηπειρωτική Κίνα, έναντι περισσότερων 240 που περιλαμβάνονται στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του 2016. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις στην περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού αυξήθηκαν στα 928 εκατ. ευρώ το 2017, που αντιστοιχούν στο 65% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου.
Η οικογένεια Κουτσολιούτσου, που έχει «γυρίσει» στην άμυνα, προσπάθησε να περάσει στη δημοσιότητα ότι έχει τη στήριξη του κινεζικού επενδυτικού κολοσσού της Fosun, που είναι μέτοχός της. Κάπου εκεί όμως ήρθε και το σημαντικότερο χτύπημα, με τους Κινέζους να ανακοινώνουν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας αύξηση του ποσοστού τους στην FF, από το 13,89% στο 16,37%. Οι Κινέζοι, που προφανώς υποβάλλουν την ελληνική πολυεθνική σε μαρτύριο, φρόντισαν να ανακοινώσουν ότι αύξησαν το ποσοστό τους αφού έλαβαν υπόψη «τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε η Folli Follie, τις οικονομικές της ανακοινώσεις, την άνω των 20 ετών διαδρομή της ως εισηγμένης και την εμπιστοσύνη της εταιρείας στον μεγαλομέτοχό της και στη διοίκηση». Μια ανακοίνωση διπλής ανάγνωσης, ιδιαίτερα αφού την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπός τους στο Διοικητικό Συμβούλιο παρέδωσε επίσημο έγγραφο με ερωτήματα, ζητώντας «εξηγήσεις και άμεσες διευκρινίσεις», και αφήνοντας να εννοηθεί ότι από την εξέταση των ερωτημάτων της αγοράς και των ΜΜΕ που αφορούν την υπόθεση, έχει προκύψει… ρήξη.
Η Fosun «πιστεύει στη φίρμα Folli Follie και στον κλάδο της προσιτής πολυτέλειας» υποστήριξε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Qian Jiannong, αντιπρόεδρος της Fosun International, που κατέχει θέση μη εκτελεστικού μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο της ελληνικής εταιρίας, προσθέτοντας όμως ότι η Fosun σκοπεύει να προστατεύσει τα συμφέροντά της ως μέτοχος μειοψηφίας και πως αναμένει τα αποτελέσματα του οικονομικού ελέγχου που έχει αναλάβει η Ernst & Young.
Στην αγορά δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι αυτή είναι μια σειρά από κινήσεις με την οποία η Fosun θα κινηθεί για να αναλάβει τον έλεγχο της Folli. Και τώρα με τη μετοχή του ομίλου να έχει μείνει… μισή, κάτι τέτοιο θα είναι και πιο εύκολο.
Μια πρώτη απάντηση θα δοθεί την Παρασκευή, οπότε λήγει και η προθεσμία που έχει δώσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη Folli Follie, για να δημοσιοποιήσει αναλυτικά στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών της, όπου απεικονίζονται τα διαθέσιμα κεφάλαια της μητρικής και των θυγατρικών της. Τα βασικά δηλαδή ερωτήματα που έχουν πέσει στο τραπέζι από την πλευρά των επιτιθέμενων.
Ο «δρόμος του μεταξιού» στρωμένος με αγκάθια
Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος έχει υπάρξει αυτονόητα ο επίσημος πρεσβευτής της χώρας μας στο Πεκίνο. Είναι ο Έλληνας επιχειρηματίας με τη μεγαλύτερη διείσδυση στην κινεζική αγορά, ο άνθρωπος-κλειδί: Αυτός που γνώριζε πρόσωπα και πράγματα αλλά και κρατούσε το κλειδί της επιτυχίας για όποιον επιθυμούσε να αποτολμήσει ένα τέτοιο άνοιγμα.
Από τα μέσα της περασμένης δεκαετίας, όταν ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος επιχείρησε το άνοιγμα στην Ανατολή για τον όμιλό του, τόνοι μελάνης χύθηκαν στα ελληνικά (και ξένα) ΜΜΕ για τον άνθρωπο που άνοιξε τον «δρόμο του μεταξιού». Και ίσως όχι άδικα. Ο Κουτσολιούτσος πρακτικά «μετέφερε» στον όμιλό του στην Κίνα και την Ιαπωνία, παίζοντας έξυπνα το στοίχημα των αναπτυσσόμενων αγορών.
Επιστέγασμα της προσπάθειάς του ήταν το 2011 η συνεργασία του με τη Fosun. Ο κινεζικός όμιλος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Folli, σε μια συνεργασία που αποτυπώθηκε έμπρακτα στην Κίνα. Εκεί όπου ο όγκος των κεφαλαίων της Fosun βοήθησε την επέκταση του δικτύου καταστημάτων του ελληνικού ομίλου στην αχανή αγορά. Η επιτυχημένη συνεργασία οδήγησε στην εξάπλωση του δικτύου καταστημάτων της Folli, που στο απόγειό του ξεπέρασε τα 251 σημεία πώλησης. Κάτι που επέτρεψε σχεδόν το 65% των πωλήσεων του ελληνικού ομίλου να πραγματοποιείται στην Ασία, έναντι μόλις 24% στην Ελλάδα.
Ο ασιάτης «σύμμαχος», όμως, φαίνεται πλέον να έχει άλλες ορέξεις…
Απάγκιο στο μακρινό Χονγκ-Κονγκ
Οι Κουτσολιούτσοι έχουν βέβαια τη δική τους σημαντική ιστορία. Η επιχειρηματική τριάδα, του πατρός Δημήτρη, της μητρός Καίτης και του υιού Τζώτζη, που βάλθηκαν να «κοντράρουν» την ιταλική μόδα και τα κατάφεραν …στην Ασία. Στην Κίνα και την Ιαπωνία, όπου στο απόγειο της οικογενειακής δόξας το 2009, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος παρασημοφορήθηκε από τον αυτοκράτορα Ακιχίτο με το παράσημο του Τάγματος του Ανατέλλοντος Ηλίου για τη συμβολή του στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών.
Πράγματι, μπορεί η Κίνα (και ιδιαίτερα το Χονγκ Κονγκ) να είναι το επίκεντρο της οικονομικής δραστηριότητας του FF Group, η Ιαπωνία, όμως υπήρξε ανέκαθεν το «φετίχ» του Δημήτρη Κουτσολιούτσου. Και αυτό γιατί η Ιαπωνία είναι μια «δύσκολη χώρα» για να πετύχεις. Έτσι, όταν στα τέλη της δεκαετίας του ’50, οι συμμαθητές του στο Κολλέγιο Αθηνών έψαχναν σε ποιο αμερικανικό πανεπιστήμιο θα σπουδάσουν, εκείνος επέλεξε το Τόκιο. Μάλιστα, επειδή ήταν ο πρώτος Έλληνας που ενδιαφέρθηκε για κάτι τέτοιο, η ιαπωνική πρεσβεία στην Αθήνα του χορήγησε υποτροφία και δωρεάν εισιτήριο. Όμως, η πατρική παρέμβαση τον οδήγησε σε σπουδές στην Ιταλία. Όχι για κακό αφού έτσι έμαθε τα μυστικά της μόδας, αλλά και τη σύντροφό της ζωής του, Καίτη. Τη λεγόμενη «σιδηρά κυρία» των επιχειρήσεών του. Με την επιστροφή του άρχισε να στήνει αυτό που σήμερα είναι η Folli Follie των 5.000 εργαζομένων με τις δεκάδες θυγατρικές. Κομβικό σημείο στην πορεία αυτή ήταν και μια ιδιωτικοποίηση: η απόκτηση των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ) σε συνεργασία με τον όμιλο του Πάνου Γερμανού, κίνηση που τους βοήθησε στη διεθνοποίηση του brand της Folli.
Σήμερα το ζεύγος Κουτσολιούτσου ζει ως επί το πλείστον στον Χονγκ Κονγκ και αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας. Απολαμβάνει τη φιλία μελών της ελληνικής ελίτ αλλά εμφανίζεται σπάνια στη χώρα. Γι’ αυτό και η «είδηση» ότι αντιμετωπίζει την επίθεση του QCM από τη μακρινή Κίνα δεν πρέπει να ξενίζει. Εκεί βρίσκεται η έδρα των επιχειρήσεων, πολύ κοντά στα κεντρικά της Fosun Holdings, στο ICBC Tower 3. Διόλου τυχαίο που ο κινεζικός κολοσσός με την αγορά 750.000 μετοχών στήριξε έμπρακτα τους συνεταίρους του τις πρώτες ημέρες της επίθεσης του QCM. Περίοδο που η οικογένεια Κουτσολιούτσου δεν έβαλε το χέρι στην τσέπη για να αγοράσει μετοχές, ενισχύοντας τη φημολογία ότι εκτός από σύμμαχος, η Fosun ίσως να είναι και ο μελλοντικός της αγοραστής.
Ο υιός Τζώρτζης και η σύζυγός του Μαρίζα είναι εξαίρεση στο οικογενειακό προφίλ. Οι νεότεροι προτιμούν την κοσμοπολίτικη Μύκονο από την εξοχική έπαυλη των Σπετσών ή το εξοχικό του Πηλίου. Αν και ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος είναι ο ιθύνων νους τους εταιρείας, η Καίτη Κουτσολιούτσου είναι αυτή που δείχνει την πυγμή της οικογένειας. Ίσως και για αυτό σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο έχει κληθεί να κάνει μερικές σημαντικές δημόσιες εμφανίσεις. Οι συνεργάτες της δεν ξεχνούν και το ενσταντανέ από μια παλαιότερη στιγμή, όταν ένα στέλεχος παρουσίαζε στην αντιπρόεδρο ένα σετ από πετσέτες που στολίζονταν από μια τίγρη.
«Νομίζω θα σας αρέσει» είπε το στέλεχος, για να λάβει την απάντηση…
«Βλέπεις την τίγρη που απεικονίζεται; αυτή είμαι εγώ»!
Θα παραμείνει μια ελληνική τίγρης στο τιμόνι της Folli;
Στις επιχειρήσεις οι αναγνώσεις έχουν συνήθως δύο όψεις. Και στην περίπτωση αυτή δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι τον ελληνικό όμιλο άρχισαν να επηρεάζουν από καιρό οι εξελίξεις στην Ασία. Η ανησυχία που άρχισε να εκδηλώνεται από το καλοκαίρι του 2016 στην Κίνα με την υποτίμηση του γουάν, τις εκτιμήσεις για υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας άρχισαν να απασχολούν τους αναλυτές, που «είδαν» ως πηγή ρίσκου για τη Folli μια πιθανή μείωση των καταναλωτικών δαπανών στην Κίνα, με συνέπεια την επιβράδυνση της ανάπτυξης του δικτύου. Από πέρυσι, οι ανησυχίες άρχισαν να επιβεβαιώνονται συμπαρασύροντας και τους επενδυτές που άρχισαν να κρατούν αποστάσεις.
Σαν αποτέλεσμα, μία από τις πλέον σταθερές και αποδοτικές μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου «έγραψε» την τελευταία διετία ένα σερί πτώσεων. Και από τα 26 ευρώ στο τέλος του 2014, πλέον έχει υποχωρήσει στα 15 ευρώ, επίπεδο στο οποίο εκδηλώθηκε και η επίθεση του QCM.
Για τους γνωρίζοντες, έχει προηγηθεί και άλλη μια σημαντική λεπτομέρεια. H κόντρα του Δημήτρη Κουτσολιούτσου με το κρατικό fund της Σιγκαπούρης GIC Private Limited, που ενεργεί ως διαχειριστής των κεφαλαίων της κυβέρνησης της Σιγκαπούρης. To fund ήταν το πρώτο που αμφισβήτησε (από το 2016-17) τα οικονομικά του ομίλου και τελικά κινήθηκε να μηδενίσει τη συμμετοχή του στην ελληνική πολυεθνική, έστω και με ζημιά…
Από τότε, τίποτα δεν ήταν πια το ίδιο. Άλλωστε δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι οι σχέσεις του Δημήτρη Κουτσολιούτσου με τους Ασιάτες δεν είναι πλέον αυτές που ήταν στο παρελθόν. Και σε αυτό συνέβαλαν και οι υποσχέσεις του ότι ο όμιλος Folli θα αποσυρθεί από το ελληνικό Xρηματιστήριο για να εισαχθεί σε αυτό του Xονγκ Kονγκ. Μια υπόσχεση που δεν πραγματοποιήθηκε, απογοητεύοντας τους ασιάτες επενδυτές…
Attica κι αρώματα…
Ο Όμιλος FF Group σχεδιάζει, παράγει και διανέμει σε διεθνές επίπεδο δύο ιδιόκτητες μάρκες: τη Folli Follie και τη Links of London.
Ταυτόχρονα, διατηρεί ηγετική παρουσία στον κλάδο των πολυκαταστημάτων με τα Factory Outlet και Αttica, ενώ αναπτύσσει τα δικά του multi brand concept stores Collective και Kix. Η δραστηριοποίησή του στον κλάδο Beauty & Cosmetics αφορά, μεταξύ άλλων, στην αποκλειστική διανομή στην Ελλάδα των μαρκών ομορφιάς και περιποίησης της COTY (Gucci, Boss, Escada κ.ά) και της BPI (Dolce&Gabbana Make up, Skincare & Fragrances), καθώς και των προϊόντων Shiseido για Ελλάδα και Κύπρο. Παράλληλα, ο Όμιλος διατηρεί συμμετοχή στον τομέα της ταξιδιωτικής λιανικής μέσω της συμμετοχής στην Dufry AG.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρώτη δόση θα αντιστοιχεί στο 55% του επιδόματος
Το πλάνο για τους ενοίκους μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα
«Κατέθεσα μήνυση διότι έχει πει πολλά συκοφαντικά ψέματα κατά εμού και ινστιτούτων που ίδρυμα πριν 33 χρόνια» ανέφερε.
Τι αποκαλύπτει ο δικηγόρος της πολιτικού για τον κοινό τους στόχο
Κάλεσμα στους υποστηρικτές του να δώσουν το «παρών» στην αυριανή εκδήλωση απεύθυνε ο Στέφανος Κασσελάκης
Οι Κυριακές με ανοιχτά καταστήματα
«Είναι σαφές ότι δεν σέβονται την ψήφο των πολιτών» δήλωσε για τις ανεξαρτητοποιήσεις Τζάκρη και Πούλου
Αιχμές από τον υποψήφιο για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές στην Κουμουνδούρου
«Τις ανεμογεννήτριες τις ξέρω πολύ καλά, με πίεζε ο χρόνος», είπε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
«Μακάρι να επαναληφθεί και να ανανεωθεί η θητεία της» σημειώνει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου
Ποιο είναι το σχέδιο δράσης για το 2025
«Ο Κώστας Καραμανλής τοποθετείται με ευπρέπεια», λέει ο Παύλος Μαρινάκης
Ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε μεν αλλά άφησε ανεξίτηλο λεκέ στο συλλογικό υποσυνείδητο
Η αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς έχει κηρυχθεί μνημείο
«Αυτή είναι η επιτυχία της φορολογικής μας πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά
Όποιο και αν είναι το στιλ σας, το να προσθέσετε την ενσυναίσθηση στις τεχνικές σας, θα σας φέρει μόνο αύξηση πωλήσεων
«Εμείς ψυχραιμία»: Πώς σχολιάζει τις εξελίξεις για το κόμμα που γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για την εκλογική διαδικασία της Κυριακής
Τι απάντησε στις κατηγορίες περί «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ»
Με αφορμή την έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ από την αξιωματική αντιπολίτευση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.