«Δώρο»: Το βιβλίο του Στέφανου Ξενάκη μπορεί και να σου αλλάξει τη ζωή
Το διαβάσαμε και καταλάβαμε ότι η ζωή είναι ένα μικρό θαύμα κι ας μην το ξέρουμε
Το «Δώρο» του Στέφανου Ξενάκη κυκλοφορεί από την Key Books. Και θέλει με πολύ απλό και εύληπτο τρόπο, μέσω της παράθεσης καθημερινών βιωματικών ιστοριών του συγγραφέα, να σου υπενθυμίσει πως κάθε μέρα είναι μια νέα μέρα. Και πως ποτέ δεν είναι αργά για να καταλάβεις πως εκεί έξω η ζωή είναι ένα μικρό θαύμα, που στο χέρι σου είναι να το ζήσεις και να το μοιραστείς.
Το «Δώρο» το έγραψα για να μοιραστώ. «Πονάω να βλέπω συνανθρώπους μου να μη ζουν τη ζωή που θέλουν. Για την ακρίβεια, να μην ξέρουν καν ποια ζωή θέλουν. Δεν είναι οι ικανότητες, αλλά οι δεξιότητες που θα σε βοηθήσουν να ζήσεις τι ζωή που θέλεις. Κι αυτές οι δεξιότητες απουσιάζουν από το εκπαιδευτικό σύστημα των περισσοτέρων χωρών του κόσμου. Γι’ αυτό και πολύ πρόσφατα ξεκινήσαμε σε αρκετά σχολεία της χώρας ένα μάθημα Αυτογνωσίας που δημιουργήσαμε. Το “Δώρο” είναι ένα από τα εργαλεία για να μοιραστούμε αυτά που επιθυμούμε με τους συνανθρώπους μας. Μικρούς και μεγάλους».
Ό,τι κάνει κανείς για να βρει τον εαυτό του είναι καλό. «Τρέξιμο, διάβασμα, σεμινάρια, ψυχοθεραπεία, συζητήσεις, θέατρο, YouTube. Αρκεί να θέλει να μετακινηθεί προς μια καλύτερη ζωή, ό,τι κι αν σημαίνει για τον καθένα μας “καλύτερη”. Συχνά θέλουμε να αλλάξουν οι άλλοι, αλλά όχι εμείς. Ο μόνος τρόπος για να αλλάξεις τους άλλους είναι να αλλάξεις εσύ. Η γνώση έχει δύναμη. Η άγνοια είναι φτώχια και συνάμα η πηγή των περισσοτέρων κακών. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί άνθρωποι. Μόνο άνθρωποι που έχουν επιλέξει να δουλέψουν με τον εαυτό τους κι άνθρωποι που για την ώρα δεν το έχουν κάνει. Πες ότι ο δικός σου συνδυασμός έχει πέντε αριθμούς για να ανοίξεις το δικό σου “χρηματοκιβώτιο” κι έχεις βρει τους τρεις. Ποτέ δεν θα μάθεις αν θα τους βρεις στο συγκεκριμένο βιβλίο ή στο συγκεκριμένο σεμινάριο, αν δεν το παρακολουθήσεις. Γι’ αυτό η Δράση είναι η σημαντικότερη αξία. Το να ξέρεις να διαβάζεις και να μη διαβάζεις δεν σε διαφοροποιεί σε τίποτα από αυτόν που δεν ξέρει.
»Για να πετύχεις αυτό που θες, ή για να φέρεις την αλλαγή που θέλεις, δεν έχει σημασία η ικανότητα, η ωριμότητα κι άλλες βλακείες. Σημασία έχει το πόσο πολύ το θες στη ζωή σου. Όταν αυτό που θες στη ζωή σου είναι πλέον θέμα ζωής ή θανάτου για σένα, τότε θα το έχεις. Δεν χρειάζεται να είσαι “ώριμος”. Χρειάζεται να είσαι “πεινασμένος”. Και φυσικά να μη σταματήσεις. Το 95% των ανθρώπων που δεν έχουν αυτό που θέλουν, δεν είναι γιατί δεν είχαν τις δυνατότητες. Είναι γιατί κάποια στιγμή τα παράτησαν».
Η ζωή δεν είναι αυτό που σου συμβαίνει αλλά τι κάνεις με αυτό που σου συμβαίνει. «Στραπάτσα και στραβές θα έχουμε μέχρι την τελευταία μέρα μας. Η ζωή δεν είναι αυτό που σου συμβαίνει αλλά τι κάνεις με αυτό που σου συμβαίνει. Εγώ έχω επιλέξει να δουλεύω πάνω στα “παθήματα” και να τα χρησιμοποιώ σαν σκαλιά για να ανέβω. Εμένα, προσωπικά, πρέπει να μου έχουν συμβεί όλα. Χωρισμός, αρρώστιες, χρεοκοπία. Σε αυτά όμως οφείλω αυτό που είμαι. Τα παθήματα δεν γίνονται πάντα μαθήματα. Γίνονται αν το επιλέξεις κι αν φυσικά δουλέψεις. Ο αγρότης έσκαβε με την αξίνα και κάποια στιγμή έπεσε πάνω σ’ ένα εμπόδιο κι έσπασε η αξίνα. Στην αρχή σιχτίρισε, αλλά μετά έψαξε και βρήκε ένα κουτί. Μέσα είχε τον θησαυρό. Έτσι είναι κι η ζωή. Τα δώρα δεν σου τα στέλνει σε βελούδινα κουτάκια, αλλά μέσα σε αγκάθια. Γι’ αυτό τις περισσότερες φορές καταλήγουν στα σκουπίδια».
Έξι λέξεις-κλειδιά που μαζί με το «Δώρο» μπορεί και να σου αλλάξουν τη ζωή
Κίνηση. «Ο άνθρωπος προέρχεται από το ζωικό βασίλειο. Έχει ανάγκη να κινείται. Δύο με τρεις ώρες άσκηση την εβδομάδα, ό,τι εσύ γουστάρεις. Περπάτημα, χορός, τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμπι μειώνουν δραστικά το άγχος, εκτοξεύουν την ενέργειά σου, ευεργετούν τη συγκέντρωσή σου, διευκολύνουν τη μάθηση, εξαφανίζουν την κατάθλιψη. Έχει αποδειχτεί ότι 2 μήνες συστηματικής άσκησης έχουν σημαντικότερα αποτελέσματα από τα πιο δυνατά αντικαταθλιπτικά. Η νέα έρευνα τεκμηριώνει ότι η άσκηση μειώνει δραστικά και την πιθανότητα για καρκίνο ή αλτσχάιμερ. Όποιος ενδιαφέρεται ας διαβάσει το εξαιρετικό βιβλίο “Spark” για τα ευεργετήματα της άσκησης, αν και αυτό ειπώθηκε εδώ και χιλιάδες χρόνια από τους προγόνους μας».
Γνώση. «Δουλεύω με τον εαυτό μου. Συνεχίζω να εξελίσσομαι μέχρι την τελευταία μέρα μου. Το YouTube είναι το σημαντικότερο πανεπιστήμιο του κόσμου. Το μόνο που έχεις είναι να επιλέξεις είναι ποιους “σύγχρονους” Δασκάλους θα ακολουθήσεις. (δικοί μου αγαπημένοι είναι ο Jim Rohn, ο Les Brown, Robin Sharma, ο Simon Sinek, Tony Robbins) και να τους βάλεις στο autoplay. Το YouTube θα σου φέρει κι άλλους. Για κάποιες από αυτές τις ομιλίες θα πληρώναμε παλιά χιλιάδες ευρώ. Πλέον είναι δωρεάν. Υπάρχουν ομιλίες και βιβλία για τα πάντα κι ο κόσμος κάθεται κολλημένος στην τηλεόραση ή στο FB».
Δράση. «Σκάσε και κολύμπα. Ο κόσμος μουρμουράει, γκρινιάζει, και προφασίζεται δικαιολογίες για να μη δράσει. Τις προάλλες είχα την ευλογία να οδηγάω πίσω από τον Νίκο τον Παπαγγελή, ένα λαμπρό νέο ποδηλάτη με ένα πόδι. Το ποδήλατό του πήγαινε σφαίρα και ο Νίκος πλέον συναγωνίζεται με αρτιμελείς ποδηλάτες. Κάποια στιγμή άναψε κόκκινο φανάρι. Τον παρατήρησα. Αν πατούσε το καλό του πόδι, δεν θα είχε με ποιο να ξεκινήσει την πεταλιέρα. Αντ’ αυτού, ο Νίκος στηρίχτηκε σε ένα πράσινο μεγάλο κάδο. Με το που άναψε πράσινο, έδωσε μια πεταλιά κι εξαφανίστηκε. Ούτε μουρμούρισε, ούτε γκρίνιαξε, ούτε λιγοψύχησε. Αυτό σημαίνει Δράση. Είναι βολικό να φταίει η μάνα σου ή ο πατέρας σου ή ο Τσίπρας, αλλά όταν θα έχεις φτάσει 80 και δεν θα έχεις ζήσει τη ζωή που ήθελες, τράβα να τους βρεις και να τους γκρινιάξεις. Είχα διαβάσει ένα κορυφαίο “ο ορισμός της κόλασης: την τελευταία μέρα σου στη γη αυτός που είσαι να γνωρίσει αυτόν που θα μπορούσες να είχες γίνει…”»
Σωστός εστιασμός. «Συνήθως εστιάζουμε στο πρόβλημα κι όχι στη λύση, κι η υπερβολική κατανάλωση media δεν βοηθάει. Σε ένα από τα σχολεία που ξεκινήσαμε το “Ναι Μπορώ”, η μέρα ξεκινάει με τη δασκάλα να μοιράζει χαρτάκια στα παιδάκια για να γράψουν το “θαύμα της ημέρας. Στην αρχή τα παιδιά δεν έβρισκαν. Όταν λοιπόν η κ. Μαίρη τους ρώτησε αν το σπίτι τους είχε γκρεμιστεί από καμία βόμβα, ή αν είχε φαΐ μέσα στο ψυγείο, τότε κατάλαβαν. Το ίδια παιδιά που δεν έβρισκαν κάτι καλό να γράψουν, πλέον ζητάνε δεύτερο και τρίτο χαρτάκι. Επιτυχία δεν είναι να έχεις αυτό που θες, αλλά ευτυχία να θες αυτό που έχεις. Στην ευτυχία την πατάμε».
Αγάπη και σύνδεση. «Η μεγαλύτερη σε διάρκεια έρευνα που έχει γίνει ποτέ (80 χρόνια και συνεχίζει) πραγματοποιείται από το Πανεπιστήμιο του Harvard. Ζητούμενο είναι τι φέρνει την ευτυχία. Δεν είναι ούτε τα λεφτά, ούτε η δόξα, ούτε οι διακρίσεις. Είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. Με τα παιδιά σου, με τον άνθρωπό σου, με τους φίλους σου. Κυρίως όμως με τον άγνωστο. Αυτόν που συχνά προσπερνάμε αποφεύγοντας το βλέμμα του. Τον περιπτερά, τον περαστικό, τον μπροστινό. Αν επιλέξεις να μη συνδεθείς και με αυτόν, δεν θα ευτυχήσεις. Η αγάπη και η σύνδεση είναι μονόδρομος, κι εμείς πηγαίνουμε κόντρα. Γι’ αυτό και τρώμε τα μούτρα μας».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Εποχές κόλασης ή paradiso;
Κείμενα των Όργουελ, Λούξεμπουργκ, Ιστράτι και Γκογκ
Τα δώρα της Athens Voice στους αναγνώστες της
«Προσπάθησα να γράψω ένα ποίημα που δεν παραιτείται, δεν παραδίδεται, δεν σηκώνει αμαχητί τα χέρια ψηλά, δεν το βάζει στα πόδια μπροστά στην αγριάδα και τη σκληρότητα της ζωής και της εποχής»
«Ίσως τώρα να είμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο να γίνουμε τελικά θύματα τις ίδιας μας της επιτυχίας ως είδος»
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για τους μικρούς φίλους του βιβλίου
Αν μιλάτε συχνά με φαντάσματα, δεν χρειάζεται να διαβάσετε αυτό το βιβλίο. Αν όμως όχι, δείτε τι ιστορίες έχουν να σας πουν.
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για τις γιορτές των Χριστουγέννων
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για τις γιορτές των Χριστουγέννων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.