Μουσικη

Gretchen Parlato

All about (mοdern) jazz

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 384
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20942-46454.jpg

Ο πατέρας της έπαιζε μπάσο δίπλα στον Frank Zappa. Φωνή της τζαζ από κούνια, η Νεοϋορκέζα πλέον Gretchen Parlato μεγάλωσε σε μουσική οικογένεια στο LA και με τη σειρά της συνεχίζει την παράδοση με πειραματισμούς σε πιο σύγχρονους δρόμους. Λίγο πριν έρθει στην Αθήνα, μας εξηγεί τι θα πει τζαζ…

Τι είναι για σένα η τζαζ; H τζαζ είναι μουσική, είναι τέχνη. Διαθέτει πλούσια ιστορία και παράδοση, αλλά με χώρο για να μεγαλώνει και να αναπνέει.

Τι κρατάτε από τα eighties; Tα 1980s είναι τα παιδικά μου χρόνια, μια πολύ νοσταλγική περίοδος για μένα. Μου αρέσει η μουσική και η μόδα του ’80. Τα χρόνια αυτά θα είναι για πάντα στην καρδιά μου.  

Πόσο επιδραστικό ήταν για σένα το γεγονός ότι μεγάλωσες σε μουσική οικογένεια; Ήταν υπέροχο. Έμαθα πολύ γρήγορα ότι η τέχνη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής, μια απασχόληση που απαιτεί πάθος. Η τέχνη μπορεί να μας θεραπεύσει, να μας μεταμορφώσει. Η τέχνη είναι έκφραση και αισθάνομαι τυχερή που είμαι μουσικός.

Τι σημαίνει σπουδαία φωνή; Όλοι οι άνθρωποι έχουν ένα χάρισμα, ένα δώρο που τους καλεί να το ακολουθήσουν με πάθος. Αισθάνομαι τυχερή που μέσα από τη μουσική μπορώ να θεραπεύω, μεταμορφώνω και εμπνέω τους άλλους. Για μένα, σπουδαία φωνή είναι αυτή που διαθέτει ειλικρίνεια.

Ποια από τις συνεργασίες σου απόλαυσες περισσότερο; Μου αρέσει πολύ να τραγουδώ με τους Lionel Loueke, Esperanza Spalding, Becca Stevens, Alan Hampton. Ίσως η αγαπημένη μου συνεργασία ήταν με τον Wayne Shorter, όταν με κάλεσε να εμφανιστώ μαζί του στο Jazz a la Vilette το 2007. Το να μοιράζεσαι τη σκηνή και να τραγουδάς δίπλα σε ένα ζωντανό θρύλο ήταν μαγικό, σχεδόν σουρεαλιστικό, μια εμπειρία εξωσωματική. Θα μου άρεσε να τραγουδήσω με τον Bobby McFerrin ή τον Joao Gilbert.

Τι να περιμένουμε από τις εμφανίσεις στην Αθήνα; Έχω μια καταπληκτική μπάντα μαζί μου στην περιοδεία: Taylor Eigsti στα πλήκτρα, Burniss Earl Travis στο μπάσο και Kendrick Scott στην ντραμς. Παίζουμε επιλογές από το πρόσφατο άλμπουμ «The Lost and Found», και το προηγούμενο «In a Dream». Μαζί με μερικά νέα τραγούδια, ελπίζουμε ότι θα παρουσιάσουμε στο κοινό μια δυνατή εμπειρία.


*HALF NOTE, Tριβωνιανού 17, Μετς, 210 9213.310. Έναρξη 22.30 (Κυρ. 21.00) Είσοδος από € 15 ως 25. Από τις 28/3 ως 1/4.

 

museweek@athensvoice.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ